гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №80 "Скринінг на ВПЛ та ІПСШ"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика


Тривала персистенція вірусу папіломи людини (ВПЛ) в клітинах шийки матки є провідною причиною розвитку раку шийки матки. При цьому інфікування ВПЛ та його присутність в шийці матки не супроводжуються жодними симптомами.

Такі інфекції як хламідіоз, гонорея, трихомоніаз та Mycoplasma genitalium часто перебігають переважно безсимптомно і сприяють персистенції ВПЛ. Окрім цього, зазначені інфекці, навіть за безсимптомного перебігу можуть бути причиною проблем зі здоров'ям жінки (тазових болів, безпліддя, захворювань шийки матки).     

Показання для призначення

  1. з метою профілактики усім сексуально активним жінкам (особливо, у віці до 25 років) як регулярне щорічне скринінгове обстеження;
  2. при плануванні вагітності;
  3. при безплідді; 
  4. при захворюваннях шийки матки, тазових болях;
  5. якщо є аномальні виділеннях зі статевих шляхів.

Маркер

Маркер носійства урогенітальної інфекції як причини репродуктивних розладів, тазових болів та фактору ризику раку шийки матки.

Клінічна значущість

Результати досліджень дозволять виявити:

  1. інфікування на вірус папіломи людини - основної причини розвитку раку шийки матки;
  2. розповсюджені урогенітальні інфекції, що можуть перебігати безсимптомно та сприяти персистенції ВПЛ, а також призводити до порушень репродуктивного здоров’я.



Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: ВПЛ+ПАП-тест РЦ: Зішкребок каналу ШМ (SurePath). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер з консервантом SurePath. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Інтерференція:

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат Ch.trachomatis, N.gonorrhoeae, T.vaginalis, M.genitalium свідчить про інфікування відповідним патогеном. Позитивний результат на ВПЛ свідчить про інфікування ВПЛ - провідного фактора ризику раку шийки матки. 

  • Негативний результат всіх показників свідчить про відсутність в біологічному матеріалі досліджуваних патгенів
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому