гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №231 "Гастрокомплекс"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

Біль у ділянці шлунка  є однією з найчастіших причин звернення пацієнтів до лікаря. Слід зазначити, що при обстеженні у більшості цих пацієнтів не вдається виявити жодних органічних захворювань шлунка (у цьому випадку говорять про функціональну диспепсію). З іншого боку, у деяких випадках диспепсія може бути ознакою серйозних захворювань, у тому числі атрофічного гастриту, який є фактором ризику раку шлунка. Сьогодні єдиним методом, за допомогою якого можлива точна діагностика захворювань шлунка, є гастроскопія з біопсією. Цей метод, однак, інвазивний і досить складний у виконанні і не зручний як скринінговий тест при обстеженні великої кількості пацієнтів з диспепсією.
Гастрокомплекс -  це комплексне дослідження крові, що включає такі маркери як : пепсиноген I та II , співвідношення пепсиноген  I до пепсиноген II, гастрин-17 кількісн., та Хелікобактеріоз, Helicobacter pylori, антитіла IgG. Вимірювання концентрацій цих  біомаркерів дозволяє провести непряму оцінку стану слизової оболонки шлунка і виробити  план подальших дій. Дане дослідження  призначається  для обстеження пацієнтів з ознаками диспепсії, а саме зі скаргами на дискомфорт або болі в епігастральній ділянці, нудоту, блювання,  швидке насичення, відчуття тяжкості в шлунку, порушення апетиту.
На підставі отриманих результатів  всіх пацієнтів з диспепсією ділять на три групи:
 Пацієнти з нормальною слизовою оболонкою шлунка
 Пацієнти з Хелікобактеріозом без атрофічного гастриту
 Пацієнти з атрофічним гастритом

N.B. Важливо знати, що Гастрокомплекс – це непрямий метод оцінки стану слизової шлунку, який не може повністю замінити гастроскопію.

Показання для призначення

1 Оцінка стану слизової оболонки шлунку  пацієнтів з ознаками диспепсії :
  Виявлення пацієнтів зі здоровою слизовою оболонкою шлунка;
  Виявлення пацієнтів, які потребують гастроскопії;
  Виявлення ризиків розвитку дефіциту вітаміну В12 та інших мікроелементів, виразок шлунка та дванадцятипалої кишки,   раку шлунка;
  Виявлення пацієнтів з ахлоргідрією та гіпохлоргідрією
  Оцінка стану слизової оболонки шлунку, у пацієнтів з протипоказаннями до ЕФГДС
2 Діагностика Хронічного неатрофічного  H.pylori-асоційованого гастриту
3 Діагностика атрофічного гастриту


Маркер

Маркер стану слизової оболонки шлунка

Клінічна значущість

Дослідження використовується  з метою оцінки стану слизової оболонки шлунка:
• Як комплексний, непрямий метод діагностики, що дозволяє виявити причину диспепсичних розладів (нудота, печія, біль у шлунку);
• Високоспецифічний первісний метод діагностики для пацієнтів із протипоказаннями до інструментальних методів обстеження (ЕФГДС та ін.);
• Оптимальний скринінговий метод оцінки слизової оболонки шлунку та раннього виявлення атрофічного гастриту;
• Для додаткової інформації лікарю-ендоскопісту при діагностиці передракових змін слизової шлунка


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 7 дiб Припинити прийом препаратів, що впливають на шлункову секрецію: ІПП, Н2-блокатори. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо переривання прийому лікарських засобів. У разі неможливості переривання прийому препаратів, що пригнічують вироблення шлункового соку, проінформуйте медичну сестру у лабораторії, щодо назв препаратів. За 1 добу Припинити прийом препаратів, що нейтралізують соляну кислоту. Не вживати алкоголь. За 12 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. виключити фізичні навантаження та стреси. За 8 годин Припинити прийом кофеїну. За 3 години не палити.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК ***. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати, відібрати сироватку у два епендорфи по 1 мл у кожний, заморозити. Умови доставки: Температура -20 градусів, 48 год.

Інтерференція:

  • Застосування інгібіторів протонної помпи призводить до збільшення концентрації гастрину-17 в 2-5 разів, при їх тривалому застосуванні також спостерігається 2-кратне збільшення концентрації пепсиногенів I і II .Див. посилання по кожному показнику.


Інтерпретація:

  • Зміни показників  дозволяють комплексно оцінити стан пацієнта та виявити патологію. До бланку результату додано таблицю з інтерпретацією отриманого результату.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому