гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Транслокація MLL-AF4, ПЛР

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика онкогематологічних захворювань

Загальна характеристика

Транслокація t (4;11) (q21;q23) реєструється приблизно у 5% дорослих (найчастіше молодих) хворих на гострий лімфобласний лейкоз. Випадки з t (4;11) характеризуються дуже високим лейкоцитозом з великою кількістю бластів та вираженою пухлинною інфільтрацією органів (лімфаденопатія, спленомегалія).
На молекулярному рівні в результаті t (4;11) відбувається формування химерного гену MLL-AF4 (ALL1\AF4) на хромосомі 11. Вважають, що названий химерний ген відіграє важливу роль в лейкогенезі. Продукт гену – фактор транскрипції.
Прогноз при t (4;11) несприятливий. Ремісії вдається досягти лише у 50-60% хворих, а її тривалість складає лише кілька місяців. Тільки 24% хворих переживають 3-річний термін. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) – це метод багаторазового копіювання (ампліфікації) специфічних послідовностей ДНК за допомогою фермента ДНК-полімерази. Послідовність і довжина певних ділянок ДНК, що залучені до мутації, чітко встановлені. За допомогою ПЛР можно отримати багату кількість копій таких ділянок і проаналізувати їх. Відповідно можно отримати відповідь на питання, чи є в досліджуванному матеріалі той чи інший фрагмент ДНК, характерний для певного захворювання. Чутливість метода дуже висока: можна виявити одну єдину клітину зі специфічною ДНК або РНК-послідовністю серед 100000-10000000 клітин.

Показання для призначення

Підтвердження та уточнення діагнозу. Визначення групи ризику, прогнозу та тактики лікування хворого на гострий лейкоз. 

Маркер

Наявність MLL-AF4 у пухлинних клітинах хворих на гострий лейкоз.

Клінічна значущість

Визначення підтипу, варіанту, факторів ризику захворювання, що дозволяє обрати подальшу тактику ведення та тактику лікування, спрогнозувати перебіг захворювання.  


Склад показників:

Визначення MLL-AF4 методом ПЛР

Метод: Полімеразна ланцюгова реакція
Діапазон вимірювань: не застосовується

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
GRCh38

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

аспірат кісткового мозку

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА (Онкогем). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 2-3 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

аспірат кісткового мозку

Біоматеріал для дослідження: Аспірат кісткового мозку. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 2-3 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому