ДІЛА допомагає забезпечити вашим пацієнтам якісну діагностику харчової непереносимості.
Харчова гіперчутливість/непереносимість (харчова алергія типу III) – це реакція гіперчутливості уповільненого типу, що характеризується розвитком патологічних змін, обумовлених імунними механізмами.
В основі виникнення харчової непереносимості та специфічної реакції з боку імунної системи лежить порушення функції шлунково-кишкового тракту внаслідок високої проникності його стінок, через що білки їжі потрапляють у кров в незміненому вигляді. Це спричиняє імунну реакцію та запалення.
Причинами можуть бути:
Алергічні реакції уповільненого типу на продукти харчування опосередковуються антитілами класу IgG (IgG-опосередкована імунна відповідь).
Усі патологічні реакції на харчові продукти можна розділити на 2 великі групи:
Харчова IgЕ-алергія може бути вкрай небезпечною для життя!
Харчова непереносимість може мати серйозний вплив на якість життя людини.
Визначення специфічного IgG до їжі є найкращим маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення.
Сучасне рішення, яке пропонує медична лабораторія ДІЛА — це діагностика харчової непереносимості FOX (IgG, 286 харч. продуктів).
FOX (Food Xplorer) – це мультикомпонентний тест, заснований на сучасних технологіях хімічного імуноаналізу. Він покриває всі основні джерела IgG-опосередкованої харчової непереносимості/гіперчутливості, що викликають реакції IІІ типу.
Мультиплексне тестування, на відміну від окремих тестів, дозволяє:
Чому слід обрати дослідження FOX:
ДІЛА використовує лише передові технології. Дослідження FOX проводиться методом твердофазного імуноферментного аналізу на основі нанотехнологій (чіп Food Xplorer):
Показання для призначення:
Інтепрпретація результатів:
Референтні значення:
Низький рівень IgG | Проміжний рівень IgG | Сильно підвищений рівень IgG |
---|---|---|
0-9.99 μg/ml | 10-19.99 μg/ml | >20 μg/ml |
Результати щодо окремих алергенів більше 10 μg/ml вважаються підвищеними, проте це не є показанням до елімінаційної дієти у разі алергічного захворювання або харчової непереносимості.
Підвищений рівень IgG означає:
Знижений рівень означає:
Зразок Бланку результату зі звітом за посиланням
Загальні рекомендації (якщо дієтолог не надасть інших рекомендацій):
Для продуктів 0-го та 1-го класу сенсибілізації - можна вживати в їжу, але не забувати про урізноманітнення раціону.
Для продуктів 2-го класу сенсибілізації, часткова непереносимість/гіперчутливість - є ризик значної непереносимості цих продуктів. Рекомендовано зробити невелику паузу у вживанні (тиждень - два, можливо, більше), а потім вживати в їжу в невеликих кількостях та не надто часто.
Для продуктів 3-го класу, значна/сильна непереносимість - рекомендовано замінити їх у раціоні іншими продуктами на термін до 6-9 місяців.
Елімінаційна дієта (відмова від вживання «проблемної» їжі), заснована на результатах досліджень IgG, значно покращує перебіг ряду хронічних захворювань і часто призводить до зникнення симптомів. Періодичні консультації дієтолога та психолога допоможуть уникнути дисбалансу між надходженням та споживанням поживних речовин й покращити здоров’я та якість життя.
БМ для дослідження: сироватка капілярної або венозної крові
Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем): за 4 години витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.