Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Сучасна діагностика харчової непереносимості в ДІЛА

31.01.2025
Фото - Сучасна діагностика харчової непереносимості в ДІЛА

 

ДІЛА допомагає забезпечити вашим пацієнтам якісну діагностику харчової непереносимості.

Що таке харчова непереносимість?

Харчова гіперчутливість/непереносимість (харчова алергія типу III) – це реакція гіперчутливості уповільненого типу, що характеризується розвитком патологічних змін, обумовлених імунними механізмами.

В основі виникнення харчової непереносимості та специфічної реакції з боку імунної системи лежить порушення функції шлунково-кишкового тракту внаслідок високої проникності його стінок, через що білки їжі потрапляють у кров в незміненому вигляді. Це спричиняє імунну реакцію та запалення.

Причинами можуть бути:

  • синдром подразненого кишківника;
  • запальні захворювання кишківника, в т.ч. синдром «дирявого кишківника".
  • в т.ч. синдром “дірявого кишківника".

Алергічні реакції уповільненого типу на продукти харчування опосередковуються антитілами класу IgG (IgG-опосередкована імунна відповідь).

Усі патологічні реакції на харчові продукти можна розділити на 2 великі групи:

  • імуноопосередковані (харчова алергія);
  • неімуноопосередковані (харчова непереносимість/гіперчутливість).

Харчова IgЕ-алергія може бути вкрай небезпечною для життя!

 

Чому важливо діагностувати харчову непереносимість?

Харчова непереносимість може мати серйозний вплив на якість життя людини.

  • Висока поширеність: до 3,5% населення страждає на харчову алергію і до 30% — на харчову непереносимість.
  • ​Неспецифічні симптоми із затримкою в часі: шлунково-кишкові розлади, головний біль, депресія, втомлюваність, проблеми зі шкірою.
  • Властивість симптомів накопичуватися.

Як діагностувати харчову непереносимість?

Визначення специфічного IgG до їжі є найкращим маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення.

Сучасне рішення, яке пропонує медична лабораторія ДІЛА — це діагностика харчової непереносимості FOX (IgG, 286 харч. продуктів).

FOX (Food Xplorer) – це мультикомпонентний тест, заснований на сучасних технологіях хімічного імуноаналізу. Він покриває всі основні джерела IgG-опосередкованої харчової непереносимості/гіперчутливості, що викликають реакції IІІ типу.

 

Мультиплексне тестування, на відміну від окремих тестів, дозволяє:

  • одночасно виявити реакції на 286 харчових продуктів з 13 основних груп (овочі, горіхи, бобові, риба та морепродукти, їстівні гриби, кава та чай, м’ясо, фрукти, яйця та молоко, нові харчові продукти, спеції, зернові та насіння, інші);
  • використати малий обсяг крові для максимально точного результату;
  • отримати кількісну оцінку рівня специфічних IgG.

Чому слід обрати дослідження FOX:

  • 286 харчових продуктів із 13 груп;
  • звичні та менш вживані нові продукти;
  • включено індивідуальні рекомендації щодо дієти;
  • результат дослідження видається на додатковому бланку, який містить лабораторний звіт за результатами дослідження FOX і короткий висновок щодо сенсибілізації до алергенів.

ДІЛА використовує лише передові технології. Дослідження FOX проводиться методом твердофазного імуноферментного аналізу на основі нанотехнологій (чіп Food Xplorer):

  • нанотехнологія;
  • виявляє антитіла IgG (IgG субкласи 1-4);
  • напівкількісний метод;
  • мультиплексний аналіз IgG на основі ELISA;
  • інтерпретація результатів підтримується програмним забезпеченням RAVEN.

Показання для призначення:

  1. Дієтичний статус та аналіз дотримання дієти.
  2. Підозра на IgG-залежну харчову непереносимість.
  3. Депресія та мігрень
  4. Запальні хвороби кишківника (з метою корекції дієти).
  5. СПК (з метою корекції дієти).

Інтепрпретація результатів:

  1. Одиниці виміру: μg/ml, мкг/мл (мікрограм на мілілітр).
  2. Межі визначення: 5-50 μg/ml.
  3. Результати дослідження оцінюються без урахування статі та віку.

Референтні значення:

Низький рівень IgG Проміжний рівень IgG Сильно підвищений рівень IgG
0-9.99 μg/ml 10-19.99 μg/ml >20 μg/ml
           

Результати щодо окремих алергенів більше 10 μg/ml вважаються підвищеними, проте це не є показанням до елімінаційної дієти у разі алергічного захворювання або харчової непереносимості.

Підвищений рівень IgG означає:

  • наявність специфічних антитіл класу IgG до певних продуктів харчування;
  • нормальну взаємодію імунної системи здорової людини з алергенами харчових продуктів, що відображає дієту людини;
  • синдром подразненого кишківника;
  • запальні захворювання кишківника.

Знижений рівень означає:

  • специфічні антитіла класу IgG до даного переліку продуктів харчування відсутні;
  • зниження або нормалізація IgG до певних продуктів, який був раніше підвищений, що в свою чергу свідчить про позитивні зміни та про зниження ступеню харчової непереносимості/гіперчутливості або нормалізацію реакції організму до цих продуктів.

Зразок Бланку результату зі звітом за посиланням

Загальні рекомендації (якщо дієтолог не надасть інших рекомендацій):

  Для продуктів 0-го та 1-го класу сенсибілізації - можна вживати в їжу, але не забувати про урізноманітнення раціону.

    Для продуктів 2-го класу сенсибілізації, часткова непереносимість/гіперчутливість - є ризик значної непереносимості цих продуктів. Рекомендовано зробити невелику паузу у вживанні (тиждень - два, можливо, більше), а потім вживати в їжу в невеликих кількостях та не надто часто.

      Для продуктів 3-го класу, значна/сильна непереносимість - рекомендовано замінити їх у раціоні іншими продуктами на термін до 6-9 місяців.

Елімінаційна дієта (відмова від вживання «проблемної» їжі), заснована на результатах досліджень IgG, значно покращує перебіг ряду хронічних захворювань і часто призводить до зникнення симптомів. Періодичні консультації дієтолога та психолога допоможуть уникнути дисбалансу між надходженням та споживанням поживних речовин й покращити здоров’я та якість життя.

БМ для дослідження: сироватка капілярної або венозної крові

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем): за 4 години витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому
Додано до кошика