Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для клієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для клієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для клієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для клієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Сучасна діагностика харчової непереносимості в ДІЛА

31.01.2025
Фото - Сучасна діагностика харчової непереносимості в ДІЛА

 

ДІЛА допомагає забезпечити вашим пацієнтам якісну діагностику харчової непереносимості.

Що таке харчова непереносимість?

Харчова гіперчутливість/непереносимість (харчова алергія типу III) – це реакція гіперчутливості уповільненого типу, що характеризується розвитком патологічних змін, обумовлених імунними механізмами.

В основі виникнення харчової непереносимості та специфічної реакції з боку імунної системи лежить порушення функції шлунково-кишкового тракту внаслідок високої проникності його стінок, через що білки їжі потрапляють у кров в незміненому вигляді. Це спричиняє імунну реакцію та запалення.

Причинами можуть бути:

  • синдром подразненого кишківника;
  • запальні захворювання кишківника, в т.ч. синдром “дірявого кишківника".

Алергічні реакції уповільненого типу на продукти харчування опосередковуються антитілами класу IgG (IgG-опосередкована імунна відповідь).

Усі патологічні реакції на харчові продукти можна розділити на 2 великі групи:

  • імуноопосередковані (харчова алергія);
  • неімуноопосередковані (харчова непереносимість/гіперчутливість).

Харчова IgЕ-алергія може бути вкрай небезпечною для життя!

 

Чому важливо діагностувати харчову непереносимість?

Харчова непереносимість може мати серйозний вплив на якість життя людини.

  • Висока поширеність: до 3,5% населення страждає на харчову алергію і до 30% — на харчову непереносимість.
  • ​Неспецифічні симптоми із затримкою в часі: шлунково-кишкові розлади, головний біль, депресія, втомлюваність, проблеми зі шкірою.
  • Властивість симптомів накопичуватися.

Як діагностувати харчову непереносимість?

Визначення специфічного IgG до їжі є найкращим маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення.

Сучасне рішення, яке пропонує медична лабораторія ДІЛА — це діагностика харчової непереносимості FOX (IgG, 286 харч. продуктів).

FOX (Food Xplorer) – це мультикомпонентний тест, заснований на сучасних технологіях хімічного імуноаналізу. Він покриває всі основні джерела IgG-опосередкованої харчової непереносимості/гіперчутливості, що викликають реакції IІІ типу.

 

Мультиплексне тестування, на відміну від окремих тестів, дозволяє:

  • одночасно виявити реакції на 286 харчових продуктів з 13 основних груп (овочі, горіхи, бобові, риба та морепродукти, їстівні гриби, кава та чай, м’ясо, фрукти, яйця та молоко, нові харчові продукти, спеції, зернові та насіння, інші);
  • використати малий обсяг крові для максимально точного результату;
  • отримати кількісну оцінку рівня специфічних IgG.

Чому слід обрати дослідження FOX:

  • 286 харчових продуктів із 13 груп;
  • звичні та менш вживані нові продукти;
  • включено індивідуальні рекомендації щодо дієти;
  • результат дослідження видається на додатковому бланку, який містить лабораторний звіт за результатами дослідження FOX і короткий висновок щодо сенсибілізації до алергенів.

ДІЛА використовує лише передові технології. Дослідження FOX проводиться методом твердофазного імуноферментного аналізу на основі нанотехнологій (чіп Food Xplorer):

  • нанотехнологія;
  • виявляє антитіла IgG (IgG субкласи 1-4);
  • напівкількісний метод;
  • мультиплексний аналіз IgG на основі ELISA;
  • інтерпретація результатів підтримується програмним забезпеченням RAVEN.

Показання для призначення:

  1. Дієтичний статус та аналіз дотримання дієти.
  2. Підозра на IgG-залежну харчову непереносимість.
  3. Депресія та мігрень
  4. Запальні хвороби кишківника (з метою корекції дієти).
  5. СПК (з метою корекції дієти).

Інтепрпретація результатів:

  1. Одиниці виміру: μg/ml, мкг/мл (мікрограм на мілілітр).
  2. Межі визначення: 5-50 μg/ml.
  3. Результати дослідження оцінюються без урахування статі та віку.

Референтні значення:

Низький рівень IgG Проміжний рівень IgG Сильно підвищений рівень IgG
0-9.99 μg/ml 10-19.99 μg/ml >20 μg/ml
           

Результати щодо окремих алергенів більше 10 μg/ml вважаються підвищеними, проте це не є показанням до елімінаційної дієти у разі алергічного захворювання або харчової непереносимості.

Підвищений рівень IgG означає:

  • наявність специфічних антитіл класу IgG до певних продуктів харчування;
  • нормальну взаємодію імунної системи здорової людини з алергенами харчових продуктів, що відображає дієту людини;
  • синдром подразненого кишківника;
  • запальні захворювання кишківника.

Знижений рівень означає:

  • специфічні антитіла класу IgG до даного переліку продуктів харчування відсутні;
  • зниження або нормалізація IgG до певних продуктів, який був раніше підвищений, що в свою чергу свідчить про позитивні зміни та про зниження ступеню харчової непереносимості/гіперчутливості або нормалізацію реакції організму до цих продуктів.

Зразок Бланку результату зі звітом за посиланням

Загальні рекомендації (якщо дієтолог не надасть інших рекомендацій):

  Для продуктів 0-го та 1-го класу сенсибілізації - можна вживати в їжу, але не забувати про урізноманітнення раціону.

    Для продуктів 2-го класу сенсибілізації, часткова непереносимість/гіперчутливість - є ризик значної непереносимості цих продуктів. Рекомендовано зробити невелику паузу у вживанні (тиждень - два, можливо, більше), а потім вживати в їжу в невеликих кількостях та не надто часто.

      Для продуктів 3-го класу, значна/сильна непереносимість - рекомендовано замінити їх у раціоні іншими продуктами на термін до 6-9 місяців.

Елімінаційна дієта (відмова від вживання «проблемної» їжі), заснована на результатах досліджень IgG, значно покращує перебіг ряду хронічних захворювань і часто призводить до зникнення симптомів. Періодичні консультації дієтолога та психолога допоможуть уникнути дисбалансу між надходженням та споживанням поживних речовин й покращити здоров’я та якість життя.

БМ для дослідження: сироватка капілярної або венозної крові

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем): за 4 години витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Станьте партнером ДІЛА
Вигідна співпраця та професійний розвиток
Доєднатись

 

Особистий кабінет лікаря
Управління профілем та результатами досліджень
Доєднатись

 

Медична спільнота ДІЛА
Обмін досвідом та актуальні медичні новини
Доєднатись

 

Відправити заявку на співпрацю
ДІЛА для Вас
Служба кліничного консалтингу щодо питань клінічного супроводу лікарів та клієнтів перед візитом до лікаря
0-800-600-911
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому
Додано до кошика