Загальна характеристика
Харчова гіперчутливість (харчова алергія типу III) – це реакція гіперчутливості уповільненого типу, що характеризується розвитком патологічних змін, обумовлених імунними механізмами. В основі лежить порушення функції шлунково-кишкового тракту. Через високу проникність стінок кишківника харчові білки можуть у незміненому вигляді перетинати кишковий бар’єр, залучаючи імунну систему, і, зрештою, викликати запальні реакції. Супутні симптоми виникають із затримкою та варіюються від порушення функції шлунково-кишкового тракту до мігрені. Алергічні реакції уповільненого типу на продукти харчування опосередковуються антитілами класу IgG (IgG-опосередкована імунна відповідь).
У випадку IgG-опосередкованої непереносимості будь-якого продукту (навіть загальновизнаного корисним) ніякої користі організму цей продукт не дає. Навпаки, він завдає шкоди, яка симптоматично може проявлятися у вигляді алергій із різноманітними симптомами; дерматологічних захворювань (нейродерміту, псоріазу, екземи, вугрової висипки (акне), вітиліго); порушення обміну речовин і пов'язаного з цим набору зайвої ваги, яку неможливо «скинути» навіть за допомогою дієт і фізичних навантажень; захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з гастритами, колітами, запаленнями кишечника, хворобою Крона, синдромом подразненої товстої кишки; психологічних проблем (депресії, безпричинної дратівливості, перепадів настрою, безсоння); частих головних болів, загальної слабкості, підвищеної стомлюваності, синдрому хронічної втоми; захворювань дихальної системи, зокрема астми; зупинок дихання уві сні (апное), хропіння; подагри, артриту; цукрового діабету; анкілозуючого спондиліту та багатьох інших захворювань і дискомфортних станів
FOX – це мультикомпонентний тест, оснований на сучасних технологіях хімічного імуноаналізу. Покриває всі основні джерела IgG-опосередкованої харчової непереносимості, що викликають реакції IІІ типу.
Елімінаційна дієта (відмова від вживання «проблемної» їжі), що заснована на результатах досліджень IgG, значно покращує перебіг ряду хронічних захворювань і часто призводить до зникнення симптомів.
У випадках, коли елімінаційна дієта призводить до усунення занадто великої кількості продуктів, що спричиняє недоїдання та дефіцит мікронутрієнтів, варто розглянути альтернативні рекомендації:
1.ротаційну дієту: змінювати продукти кожні 4–5 днів, тобто їсти одну й ту саму їжу лише кожний 5-ий день (щодня їсти різні продукти, уникаючи одноманітної дієти та недоїдання);
2.після 3-місячної дієти, коли імунна система стабілізувалася, а запалення зменшилось, почати повторне введення продуктів по черзі (випробувальний тест) для виявлення продуктів, що викликають специфічні симптоми. Цей принцип також застосовується при IgE-опосередкованій алергії та є остаточним підтвердженням клінічно значущої алергії (непереносимості).
Отже, FOX-тест допомагає визначити проблемні продукти, які викликають побічні реакції та можуть призвести до неприємних симптомів і хронічних захворювань.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров | ||||
капілярна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
капілярна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
капілярна кров
Біоматеріал для дослідження: Капілярна кров. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Мікровет з активатором згортання крові, 1000 мкл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження