Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Повернутися

Діагностика харчової непереносимості FOX (IgG, 286 харч. продуктів)

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

Харчова гіперчутливість (харчова алергія типу III) – це реакція гіперчутливості уповільненого типу, що характеризується розвитком патологічних змін, обумовлених імунними механізмами. В основі лежить порушення функції шлунково-кишкового тракту. Через високу проникність стінок кишківника харчові білки можуть у незміненому вигляді перетинати кишковий бар’єр, залучаючи імунну систему, і, зрештою, викликати запальні реакції. Супутні симптоми виникають із затримкою та варіюються від порушення функції шлунково-кишкового тракту до мігрені. Алергічні реакції уповільненого типу на продукти харчування опосередковуються антитілами класу IgG (IgG-опосередкована імунна відповідь).

У випадку IgG-опосередкованої непереносимості будь-якого продукту (навіть загальновизнаного корисним) ніякої користі організму цей продукт не дає. Навпаки, він завдає шкоди, яка симптоматично може проявлятися у вигляді алергій із різноманітними симптомами; дерматологічних захворювань (нейродерміту, псоріазу, екземи, вугрової висипки (акне), вітиліго); порушення обміну речовин і пов'язаного з цим набору зайвої ваги, яку неможливо «скинути» навіть за допомогою дієт і фізичних навантажень; захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з гастритами, колітами, запаленнями кишечника, хворобою Крона, синдромом подразненої товстої кишки; психологічних проблем (депресії, безпричинної дратівливості, перепадів настрою, безсоння); частих головних болів, загальної слабкості, підвищеної стомлюваності, синдрому хронічної втоми; захворювань дихальної системи, зокрема астми; зупинок дихання уві сні (апное), хропіння; подагри, артриту; цукрового діабету; анкілозуючого спондиліту та багатьох інших захворювань і дискомфортних станів

FOX – це мультикомпонентний тест, оснований на сучасних технологіях хімічного імуноаналізу. Покриває всі основні джерела IgG-опосередкованої харчової непереносимості, що викликають реакції IІІ типу. 

Елімінаційна дієта (відмова від вживання «проблемної» їжі), що заснована на результатах досліджень IgG, значно покращує перебіг ряду хронічних захворювань і часто призводить до зникнення симптомів.
У випадках, коли елімінаційна дієта призводить до усунення занадто великої кількості продуктів, що спричиняє недоїдання та дефіцит мікронутрієнтів, варто розглянути альтернативні рекомендації:
1.ротаційну дієту: змінювати продукти кожні 4–5 днів, тобто їсти одну й ту саму їжу лише кожний 5-ий день (щодня їсти різні продукти, уникаючи одноманітної дієти та недоїдання);
2.після 3-місячної дієти, коли імунна система стабілізувалася, а запалення зменшилось, почати повторне введення продуктів по черзі (випробувальний тест) для виявлення продуктів, що викликають специфічні симптоми. Цей принцип також застосовується при IgE-опосередкованій алергії та є остаточним підтвердженням клінічно значущої алергії (непереносимості).
Отже, FOX-тест допомагає визначити проблемні продукти, які викликають побічні реакції та можуть призвести до неприємних симптомів і хронічних захворювань.

Показання для призначення

1.Дієтичний статус та аналіз дотримання дієти
2.Підозра на IgG-залежну харчову непереносимість
3.Депресія та мігрень
4.Запальні хвороби кишківника (з метою корекції дієти).
5.СПК

*Зв'язок між прийомом їжі, підвищеним рівнем IgG і хронічними захворюваннями був описаний у публікаціях, що рецензуються, і тематичних дослідженнях. Тим не менш, цей зв'язок все ще обговорюється в науковому співтоваристві, і досі не досягнуто консенсусу.

Важливою умовою забезпечення якості лабораторного дослідження крові є взяття матеріалу натщесерце, бажано в ранковий час (до 12:00)

Маркер

Мультиплексне тестування, на відміну від окремих тестів, дозволяє одночасно з використанням малого обсягу проби ідентифікувати та кількісно оцінити рівень специфічних IgG на вживання  286 харчових продуктів із 13 груп, а саме: овочі, горіхи, бобові, риба та морепродукти, їстівні гриби, кава та чай, м’ясо, фрукти, яйця та молоко, нові харчові продукти, спеції, зернові та насіння, інші.  Визначення специфічного IgG до їжі може бути найкращим маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення.

Клінічна значущість

FOX використовується для уточнення дієтичного статусу; для контролю дотримання дієти; при імунологічно спричиненій непереносимості їжі; для діагностики чутливості до продуктів харчування; при синдромі «дірявого» кишківника.

Синдром подразненого кишківника та запальні захворювання кишківника ( а також т.з. "Синдром дірявого кишківника" ) часто є причиною виникнення харчової непереносимості та специфічної реакції з боку імунної системи, яка в свою чергу посилює це запалення.


Склад показників:

Діагностика харчової непереносимості FOX (IgG, 286 харч. продуктів)

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

капілярна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

капілярна кров

Біоматеріал для дослідження: Капілярна кров. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Мікровет з активатором згортання крові, 1000 мкл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • За 12 годин до дослідження слід виключити прийом алкоголю, куріння, прийом їжі, обмежити фізичну активність, не жувати жувальну гумку;
    Взяття матеріалу бажано проводити до проведення будь-яких медичних діагностичних маніпуляцій та прийому ліків (окрім життєво необхідних).

  • Дослідження небажано проводити на фоні застосування препаратів глюкокортикоїдних гормонів (слід проконсультуватися з алергологом щодо доцільності відміни). Прийом антигістамінних препаратів рекомендується припинити за 12 годин до взяття крові.

Інтерпретація:

  • Інтерпретацією результату повинен займатися кваліфікований фахівець, який чітко розуміє переваги та обмеження тесту, у контексті всіх клініко-анамнестичних даних. Неправильне використання тесту може збільшити ймовірність постановки помилкового діагнозу та призвести до непотрібних дієтичних обмежень і зниження якості життя пацієнта.

    Одиниці виміру: µg/ml, мкг/мл (мікрограм на мілілітр). Межі визначення: 5-50 µg/ml. Референсні значення: <10 µg/ml (негативний або невизначений результат тестування специфічних IgG). Результати дослідження оцінюються без урахування статі та віку. Результат дослідження видається на додатковому бланку.
    На бланку результатів буде показано лабораторний звіт за результатами дослідження FOX і короткий висновок щодо сенсибілізації .Якщо імунна система нормально взаємодіє з харчовими продуктами, рівні IgG не будуть досягати 3-го класу сенсибілізації.

    Результати щодо окремих алергенів більше 10 µg/ml вважаються підвищеними, проте це не є показанням до елімінаційної дієти у разі алергічного захворювання або харчової непереносимості через природу цих патологій.
    ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ/ПОЗИТИВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ:
    Наявність специфічних антитіл класу IgG до певних продуктів харчування
    Нормальна взаємодія імунної системи здорової людини з алергенами харчових продуктів, що відображає дієту людини
    Синдром подразненого кишківника
    Запальні захворювання кишківника

    З результатами тесту ФОКС потрібно звернутись до дієтолога або гастроентеролога, який займається не тільки питанням запальних процесів травного тракту, а й дієтичного харчування. Лікар надасть рекомендації щодо того, чим саме можна замінити ті продукти, які згідно результатів тесту потрібно обмежити чи виключити з раціону, щоб цей раціон був максимально збалансованим.
    Чим вищий рівень IgG в крові , тим об'єктивно більше/триваліше має бути обмеження у вживанні певного продукту.

    Загальні рекомендації (якщо дієтолог не надасть інших рекомендацій):
     - Для продуктів 0-го та 1-го класу сенсибілізації (один зелений кружечок) - можна вживати в їжу, але не забувати про урізноманітнення раціону
     - Для продуктів 2-го класу сенсибілізації, часткова непереносимість (два жовтих кружечки в результатах) - є ризик значної непереносимості цих продуктів, рекомендовано зробити невелику паузу у вживанні (тиждень - два, можливо, більше), а потім вживати в їжу в невеликих кількостях та не надто часто.
     - Для продуктів 3-го класу, значна/сильна непереносимість (три червоні кружечки) - рекомендовано замінити їх у раціоні іншими продуктами на термін до 6-9 місяців.


  • ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ/НЕГАТИВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ:
    Специфічні антитіла класу IgG до даного переліку продуктів харчування відсутні.
    Зниження або нормалізація  IgG до певних продуктів, який був раніше підвищений, свідчить про позитивні зміни та про зниження ступеню харчової непереносимості або нормалізацію  реакції організму до цих продуктів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому