гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Рецидивуючі цистити у жінок. Нові клінічні настанови

26.07.2019
Фото - Рецидивуючі цистити у жінок. Нові клінічні настанови
 
Нещодавно в The Journal of urology було вперше опубліковано клінічні рекомендації по веденню рецидивуючих неускладнених інфекцій сечовивідних шляхів у жінок1. У створенні цього документу брали участь Американська асоціація урологів (AUA), Асоціація урологів Канади (CUA), а також товариство уродинаміки, патології тазу і урогенітальної реконструкції (SUFU).   
 
Інфекції сечовивідних шляхів у жінок зустрічаються часто: близько 60% жінок мають щонайменше один епізод гострого бактеріального циститу протягом життя. 20-40% жінок мають повторні епізоди циститу, 25-50% - множинні повторні епізоди. 
 
Більшість акушерів-гінекологів та урологів вважають проблему рецидивуючого перебігу циститів у жінок як менопаузального, так і репродуктивного віку, однією з найскладніших для лікування. 
 
В нових клінічних настановах ставиться акцент на необхідності звернення належної уваги на проблему антибіотикорезистентності, яка продовжує зростати передусім внаслідок надмірного і часто безладного застосування антибактеріальних препаратів. 
 
Акцентується увага на важливості діагностики неінфекційних причин циститів, зокрема такого компонента дизуричних розладів у менопаузальних жінок як вульвовагінальна атрофія. 
 
Також наголошується на побічних ефектах частої або тривалої антибактеріальної терапії (коллатеральний пошкоджуючий еффект) та на необхідності кращого розуміння природного перебігу бактеріурії та запальних процесів сечовивідних шляхів. 
 
Велике значення для ефективного лікування рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів має культуральне дослідження (бак.посів сечі) з визначеннями чутливості збудників до антибіотиків. Результативність культуральних досліджень сечі залежить від правильності забору біоматеріалу та умов його зберігання/транспортування на преаналітичному етапі.
 
Зважаючи на схожість клінічних проявів циститу з уретритом, причиною якого в більшості випадків є інфекції, що передаються статевим шляхом, всім жінкам необхідно проводити комплексне клініко-лабораторне обстеження, яке включає гінекологічний огляд і діагностику ІПСШ, а також пройти дослідження Бактеріологічний посів + антибіотикограма сечі
 
МЛ ДІЛА надає повний спектр бактеріологічних досліджень за найсучаснішими стандартами.
 
 
Джерела:
1. Anger, Jennifer, et al. "Recurrent Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: AUA/CUA/SUFU Guideline." The Journal of urology (2019): 10-1097
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому