гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Здоровий спосіб життя: 5 кроків до кращого самопочуття

11.04.2024
Фото - Здоровий спосіб життя: 5 кроків до кращого самопочуття
  1. Правила здорового життя сьогодні
  2. Як правильно харчуватися щоб бути здоровим?
  3. Фізична складова здоров'я та самопочуття
  4. Перевірка стану здоров'я - мастхев сучасного світу
 

Правила здорового життя сьогодні

Навряд чи знайдеться серед нас людина, яка не бажає бути здоровою і провести багато років у щасті та достатку. Але усі ми – індивідууми, і дії, які необхідно вжити для досягнення цієї мети, для кожного – різні.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВОЗ) за останні 70 років середня тривалість життя на планеті збільшилася на 23 роки і лише з початку нинішнього століття приріст становив не багато не мало - 6 років. Разом з тим більшого поширення набули хвороби старіння, такі як атеросклероз, хвороба Альцгеймера, гіпертонія, рак, артрит, остеопороз та інші. Це не є дивним у тих умовах, що склалися, проте вимагає переміщення акценту з інфекційних хвороб, що частіше виникають в молодому віці, на неінфекційні, притаманні більш старшим людям.

7 квітня традиційно відзначається Всесвітній день здоров'я і з цієї нагоди ДІЛА публікує добірку порад, як досягти похилого віку, зберігаючи активність та гарний настрій.

Перший крок – постановка мети

Дослідження ВОЗ свідчать про те, що здоров'я людини більш ніж наполовину залежить від того способу життя, який вона веде, і лише на 15-20% від генетики, а ще на 10% - від медичної допомоги. Таким чином здоровий спосіб життя (ЗСЖ), підкріплений науковою базою, є основою активного долголіття.

Прагнучи перебудувати своє життя на краще, кожен ставить перед собою власну планку. Для одного ЗСЖ – це в першу чергу покращення фізичної форми або статури, для іншого – приведення ваги до норми або збільшення працездатності. Але для середньостатистичної людини принципи здорового життя поєднують:

здорове збалансоване харчування;
відмову від шкідливих звичок і формування нових – корисних;
фізичну активність;
регулярний контроль і перевірку стану здоров’я.
 

Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим?

В наші часи існує безліч систем «правильного харчування», кожна з яких має певні переваги й недоліки. Але навряд чи жодна буде заперечувати, що раціон здорової людини повинен якнайбільше складатися з екологічно чистих продуктів без шкідливих домішок. Їжа повинна в достатній кількості містити мікроелементи та вітаміни для підтримання життєздатності організму та бути збалансованою енергетично.

Пропорція білків, жирів та вуглеводів у збалансованому меню співвідноситься як 1:1: 4. Тобто дві третини раціону складатимуть вуглеводи (здебільшого – повільні), а ще третину – білки та жири у рівній кількості. А це означає, що людина, яка притримується принципів здорового способу життя буде віддавати перевагу овочам і несолодким фруктам, цільнозерновим крупам, що містять якнайбільше клітковини, виробам із твердих сортів пшениці, бобовим, горіхам, зелені та іншим вуглеводомістким продуктам.

Помітне місце в раціоні займатимуть молочні й кисломолочні продукти, якщо вони гарно сприймаються організмом. А серед багатих білками краще споживати – морську рибу, морепродукти, а також нежирне м’ясо.

Оскільки організм людини у середньому на 60% складається із води, першочергове значення має якість рідини, яку ми споживаємо окремо, або у складі різних страв. Намагайтеся пити лише очищену воду і споживайте менше фабричних газованих напоїв.

Прискіпливо придивляйтеся до складових харчових продуктів, які ви купуєте. Часто за гарним смаком ховаються підсилювачі смаку, емульгатори й консерванти. Особливо багато їх у продуктах тривалого зберігання й фаст-фуді. 

Навчіться поєднувати продукти так, щоб вони разом краще засвоювалися і, звичайно, намагайтеся контролювати свої харчові бажання. Навіть під час дня народження або на урочистому прийомі можна знайти альтернативу шкідливій їжі та напоям, і за це організм вам обов’язково віддячить.

Загалом, досвідчені прихильники ЗСЖ складають збалансоване, різноманітне і калорійне меню одразу на наступний тиждень, використовуючи для цього рекомендації нутриціологів (спеціалістів з науки про харчування) або спеціально розроблені з цією метою мобільні застосунки. Це дозволяє не лише отримувати необхідну кількість корисних речовин, але й привчити організм до розкладу дня, що також є одною з умов ЗСЖ.

 

Фізична складова здоров'я та самопочуття

Люди, які прагнуть здорового життя, мають різний вік і неоднакові кондиції, але усі вони мають підтримувати гарну фізичну форму і розумову активність. Більшість регулярно роблять зарядку або кілька разів на тиждень відвідують тренажерний зал або фітнес.

Серед прихильників ЗСЖ також популярна науково підтверджена формула «10 000 кроків на день», що дозволяють організму переробити усі зайві отримані калорії.

Згідно дослідження, надрукованого Журналом Американського коледжу кардіології, вже при  2700 кроках на добу, порівняно з 2000 кроками, досягається зниження смертності від серцево- судинних захворювань на 11% і на 8% - фатальної смертності (смерть від усіх причин). 

Додаткова рухова активність до 8763 кроків на добу, дає додаткове нелінійне зниження смертності на 60%. А подальше зростання дистанції до 16 тис кроків, хоча і є безпечним, але не відобразило покращення показників. 

Отже, проста хода пішки, доступна пересічної людині, значно перевищує ефект ліків для  первинної профілактики і дає фантастичний результат, якщо враховувати співвідношення «ефект-вартість». До того ж, як прописано у більшості рекомендацій з ЗСЖ, для отримання максимуму користі, до ходи треба додати мінімум 2 силових тренування на тиждень.

Здорова людина також намагається зменшити до мінімуму або зовсім позбутися паління і вживання алкоголю, має нормальний індекс тіла або близький до нього, здоровий сон, а також наживо спілкується з друзями і підтримує соціальну активність.

Звичайно, перехід на ЗСЖ і відмова від шкідливих звичок потребує певних зусиль і може визвати тимчасовий дискомфорт для організму, але якщо він має постійний характер і відображається через втрату сну, працездатності, не властиву для вас млявість або, напроти, незвичну агресію до оточуючих, то можливо мова йде про нестачу якихось мікроелементів чи іншу патологію.

 

Перевірка стану здоров'я - мастхев сучасного світу

Загалом, здоровий спосіб життя – є продуктом епохи стрімкого розвитку науки й технологій, тому перевірка і регулярний контроль параметрів свого здоров’я є неодмінною складовою цієї субкультури. Свідоцтвом тому є популярність розумних гаджетів, що вимірюють температуру тіла, пульс, рівень цукру в крові та інші параметри.

Обов’язковим не лише для прихильників ЗОЖ, а й для усіх без винятку, також є розгорнуті дослідження, так звані чекапи, які дозволяють вчасно оцінити стан організму та контролювати життєво важливі показники.

Усім без винятку важливо щорічно проходити і огляд у стоматолога. Жінкам рекомендовано відвідувати сімейного лікаря, гінеколога, мамолога, а чоловікам – сімейного лікаря та уролога.

Мережа лабораторій ДІЛА рекомендує комплексні обстеження для чоловіків та жінок, розроблені спеціально з урахуванням найбільш поширених ризиків для здоров’я у певному віці.

Експертами ДІЛА також розроблені спеціальні дослідження:

Вони складаються з найважливіших показників, щоб ви завжди могли подбати про своє здоровʼя та оцінити роботу свого організму. 

Для попередження серцево-судинних захворювань, кожен повинен проходити дослідження "Комплекс №112 "Ліпідограма"", регулярність якого залежить від віку:

Співвідношення ліпідів (холестерину, тригліцеридів та ліпопротеїдів) в крові людини відображає схильність до розвитку серцево-судинних захворювань, а діагностика порушень іх рівня дає змогу  

виявити на ранніх етапах ризик розвитку атеросклерозу, а також попередити інші ускладнення з боку серцево-судинної системи, такі як ішемічна хвороба серця, інфаркт і інсульт.

Отже, турбуйтесь про своє здоровʼя разом з ДІЛА!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому