Графік роботи на Великдень

×
гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Печія під час вагітності: чому виникає і як позбутися

24.04.2024
Фото - Печія під час вагітності: чому виникає і як позбутися
  1. Що таке печія?
  2. Причини виникнення печії при вагітності
  3. Симптоми печії при вагітності
  4. На яких термінах вагітності буває печія?
  5. Які аналізи слід здавати при печії під час вагітності?
  6. Лікування печії у вагітних
  7. Як правильно харчуватися, якщо турбує печія?
  8. Профілактика печії під час вагітності
 

Що таке печія?

Важко зустріти людину, яка не стикалася з печією. Відчуття печіння у верхній частині живота або за грудиною, яке є результатом підвищення рівня кислотності в шлунку, може виникнути після рясного застілля, їжі поспіхом всухом'ятку, коли ви займаєтесь спортом або раптово прокинулися вночі. Більшість людей не сприймають печію як щось серйозне і вважають цей стан відносно нешкідливим для здоров'я, а замість діагностики та лікування вважають за краще народні засоби типу розведеної у воді соди, яка здатна швидко нормалізувати кислотність.

Але часта печія може свідчити також про порушення в роботі травної системи та розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит. А це вимагає діагностики та подальшого лікування, якщо виявиться необхідним. В деяких випадках печія може викликати досить інтенсивний біль в грудях і при цьому важливо не переплутати її та не пропустити напад стенокардії або інфаркт міокарда.

 

Причини виникнення печії при вагітності

Окрема велика група людей, що страждають на печію – вагітні жінки. Хоча й не у всіх вагітних виникає ця проблема, виношування дитини супроводжується зміною гормонального фону і внутрішньоутробного тиску, які і є головними причинами цієї проблеми.

 

Симптоми печії при вагітності

  • біль і печіння за грудиною;
  • відчуття важкості у шлунку;
  • здуття живота;
  • кислота і гіркота у роті;
  • відрижка кислим;
  • закид шлункового вмісту у стравохід.
 

На яких термінах вагітності буває печія?

Печія при вагітності може починати турбувати вже у першому триместрі. На цій стадії вона пов’язана зі збільшенням рівня «гормону вагітності» -  прогестрону, який розслабляє гладенькі м’язи, в тому числі – сфінктер (клапан), що відділяє шлунок від стравоходу. Наслідком цього є його неповне закриття і можливість закиду шлункового соку до стравоходу. Але, як правило, печія у першому триместрі швидко проходить.

Печія при вагітності у другій половині вагітності – це більш стійкий процес, викликаний збільшенням внутрішньочеревного тиску зі зростанням плоду. Напади такої печії можуть супроводжувати жінку до самих пологів і закінчуються разом із народженням дитини.

 

Які аналізи слід здавати при печії під час вагітності?

Як правило, обстеження підчас вагітності призначається, якщо печія турбує щоденно протягом кількох тижнів. Оцінити загальний стан вагітної та визначити, чи все в порядку з функціонуванням внутрішніх органів можна за допомогою загальноклінічного та біохімічного аналізу крові.

Мережа лабораторій ДІЛА пропонує «Комплекс №117 «Перевірся: біохімія крові, загальний аналіз крові та сечі», який дозволяє швидко дізнатися чи пов’язані шлунково-кишкові симптоми із захворюванням чи ні.  

Якщо виникне потреба більш детально оцінити стан слизової шлунку, знайти причину диспепсичних розладів, виявити або виключити наявність хелікобактерної інфекції та ризики розвитку виразки та інших захворювань, ДІЛА пропонує Комплекс №231 "Гастрокомплекс".

Дослідження, які входять до складу комплексу:

  • Пепсиногени (I/II/співвідношення)
  • Гастрин-17 - кількісн.,
  • Хелікобактеріоз, Helicobacter pylori, антитіла IgG
     

Хоча дослідження не може повністю замінити гастроскопію, «Гастрокомплекс» не є інвазійним методом і в багатьох випадках дозволяє вирішити проблеми вагітних жінок без складного і не дуже приємного втручання в шлунок.

 

Лікування печії у вагітних

Найбільш популярними лікарськими засобами, які використовуються для усунення печії під час вагітності (і не тільки) є антациди. Ці препарати створені на основі солей або гідроксидів магнію, кальцію, алюмінію і сприяють нейтралізації соляної кислоти шлункового соку.

Найбільш оптимальною вважають суміш гідроксидів магнію і алюмінію. Але усі вони мають побічні ефекти, а тривале використання тих, що містять кальцій може стати причиною гіперкальцемії і каменів у нирках. Тому обирати конкретні ліки краще після консультації з лікарем, а краще зосередити зусилля на профілактиці і дотримуватись дієти та режиму дня.

 

Як правильно харчуватися, якщо турбує печія?

Оскільки режим харчування є найбільш частою причиною виникнення печії, позбавлення від деяких страв і перехід на більш здорове харчування – це перше, що потрібно зробити для уникнення печії і пов’язаного з нею дискомфорту.

До продуктів, які провокують печію належать:

  • жирна і смажена їжа;
  • молочні продукти з високою жирністю;
  • фастфуд і снеки;
  • солодка випічка;
  • концентрати;
  • часник, цибуля, гострі спеції;
  • цитрусові і кислі фрукти;
  • кава;
  • газовані напої.
     

Якщо ви обмежите споживання цих продуктів, це значно полегшить ваш стан. 

Зниженню частоти проявів печії також сприяє перехід на дробне харчування (5-6 разів на день, кожні 2-3 години). При цьому, зменшення порцій обмежує підвищення внутрішньоутробного тиску, який спричиняє печію.

Отже, перейдіть на роздільне харчування, надавайте перевагу нежирним видам м’яса та риби і ретельно пережовуйте їжу. Варто також зовсім відмовитись від алкоголю й паління, тим більше що це не на користь розвитку плоду.

 

Профілактика печії під час вагітності

Серед інших профілактичних рекомендацій:

  • обов’язкові хоча б невеличкі прогулянки після прийому їжі або інша рухова активність замість лежання на дивані;
  • відпочивати краще напівсидячи, а підчас нічного сну підкладіть більше подушок, щоб підняти верхню частину тулуба;
  • не носіть тісний одяг, який збільшує тиск на плід і може спровокувати печію;
  • пийте напої поміж прийомами їжі, а не під час харчування;
  • використовуйте антациди та інші ліки лише після консультації з лікарем;
  • пройдіть діагностику для впевненості, що печія не є наслідком інших захворювань.
     

Ну і звичайно, далеко не всі вагітні жінки страждають на печію. Тому бажаємо, щоб ця проблема вас не торкнулася.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому