Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як підвищити лібідо у жінок та чоловіків?

Створено: 21.05.2024 | Оновлено: 01.07.2024
Фото - Як підвищити лібідо у жінок та чоловіків?
  1. Що таке лібідо?
  2. Причини зниження лібідо
  3. Які існують типи лібідо?
  4. Чи відрізняється жіноче лібідо від чоловічого?
  5. Як підвищити лібідо?
  6. Діагностика та сучасні методи лікування
  7. Якщо аналізи в порядку, змінюємо спосіб життя
 

Що таке лібідо?

Вперше поняття "лібідо" застосував німецький психіатр Альберт Молль, але широко відомим воно стало завдяки засновнику психоаналізу Зигмунду Фрейду. Під лібідо Фрейд розумів енергію несвідомого, пов'язану з потягом до життя і розмноження, на противагу прагненню до смерті та деконструкції – «мортідо».

Зараз термін «лібідо» використовують, коли говорять про людську сексуальність, силу сексуального потягу та його реалізацію у поведінці та регулярних статевих відносинах.

Хоча медики та психологи визнають, що адекватно виміряти лібідо неможливо і для кожної людини воно індивідуальне, надмірна неконтрольована сексуальна активність, так само як і падіння інтересу до сексуальних відносин, можуть викликати психологічні розлади та соматичні захворювання. Так і навпаки, причиною зниження лібідо можуть стати вікові, гормональні чи інфекційні захворювання.

 

Причини зниження лібідо

У різні періоди життя лібідо змінюється під впливом біологічних чи соціальних чинників. Так, у період статевого дозрівання підлітки відчувають набагато більше сексуальне збудження, ніж у зрілі роки. Відносини між партнерами у перші місяці розвиваються бурхливо, а згодом слабшають. Жінки в період овуляції почуваються особливо привабливими і виявляють велику готовність до сексу, а після менопаузи їхнє лібідо природним чином знижується.

Причинами зниження лібідо можуть бути різні захворювання, тим чи іншим чином пов’язані зі статевою сферою: геморой і простатит у чоловіків та гінекологічні захворювання у жінок, гіпертонічна хвороба та серцево-судинні захворювання, а також прийом лікарських препаратів, особливо тих, що впливають на вироблення чоловічих та жіночих статевих гормонів.

Погіршення сексуальних відносин між обома партнерами може виникнути через напружений робочий графік і постійні стреси. Вживання алкоголю, який спочатку може збільшити сексуальну привабливість, надалі також негативно впливає на якість лібідо.

 

Які існують типи лібідо?

Психологи розглядають лібідо як невід'ємну частину характеру людини. Одні у своїй сексуальній поведінці виявляють підвищену комунікабельність і є гіперсексуальними, а інші замкнуті та фригідні. Хтось потребує рівних собі за інтелектом. Їх називають сапіосексуальними. Тоді як демісексуальністю називають пошуки людей зі схожою емоційністю.

Австралійський психолог і сексотерапевт Сандра Перто виділяє 10 типів лібідо, які допоможуть зрозуміти, яку сексуальність ми маємо і які наші очікування від партнера.

Тип лібідо Характеристика
Чуттєвий Цей тип коханців цінує емоційний зв'язок вище за сексуальні можливості. Для них знання того, що партнер поряд щасливий бути з ним – важливіше за те, що відбувається під час сексу.
Еротичний Представники цього типу вважають, що секс має бути інтенсивним, пристрасним і різноманітним і час від часу потребують його, вважаючи гарячий секс фундаментом гарних відносин.
Залежний Потребують сексу, щоб справлятися з життєвими труднощами. У підлітковому віці представники цього типу часто мастурбують, а у зрілому віці вважають кожне небажання партнера займатися сексом – проявом нестачі кохання та уваги.
Реактивний Цей тип отримує найбільше задоволення, якщо приносить задоволення своєму партнерові. Серед них також є ті, кому потрібно побачити збудження свого партнера, щоб самому збудитися.
Титульний Цей тип вважає своїм правом отримувати те, що хоче у своїх сексуальних відносинах. Деякі з них ідеалізують секс у житті та вважають, що всі займаються ним щодня, тому вони також мають на це право. Інші, не маючи високих сексуальних потреб, просто вважають, що мають займатися ним, коли захочуть.
Адиктивний Коханцям цього типу важко контролювати свою поведінку і встояти перед спокусою сексу за межами своїх довгострокових відносин. Дехто вважає своєю заслугою, що зраджує партнеру таємно.
Стресовий Люди цього типу постійно турбуються про те, що вони в чомусь сексуально неадекватні і можуть уникати сексу через страхи невдачі, хоча мають сексуальний потяг до партнера.
Безкорисливий Цей тип може розвинутись із типу стресового лібідо і буває довічним чи набутим. Безкорисливі коханці часто говорять про те, що могли б і не займатися сексом взагалі, але якщо збуджуються, то роблять це з задоволенням.
Відсторонений Відчуває бажання, але дуже стурбований іншими життєвими проблемами, щоб шукати партнерського сексу, і може регулярно мастурбувати. Відмова від парного сексу у нього може бути результатом непереборного стресу через фінансове чи кар'єрне становище, але може відображати невирішені проблеми у відносинах пари.
Компульсивний Цей тип має один головний сексуальний об'єкт чи ритуал, що викликає сексуальне збудження. У легкій формі такий коханець може співіснувати із партнерськими сексуальними стосунками без ритуалу. Самі ж ритуальні дії можуть бути пов'язані з іншою людиною, а деякі виключають партнера.
 

Чи відрізняється жіноче лібідо від чоловічого?

Хоча досі широко поширена думка, що чоловіки більше потребують сексу, ніж жінки, тобто мають більш високе лібідо, це – лише упередження. Чималий вплив на сексуальну поведінку мають соціальні та релігійні настанови.

У традиційних суспільствах чоловіки мають більше свобод, у тому числі щодо висловлювання своїх сексуальних бажань та статусу, тоді як жінок протягом багатьох років не заохочували говорити про це відкрито, а їхнє лібідо пригнічувалося.

Наприклад, дослідження, проведені в коледжах США у вигляді опитувань з використанням детектора брехні і без нього показали, що жінки-студентки більш ніж у півтора рази занижували кількість своїх сексуальних партнерів, порівняно з їхніми однолітками-чоловіками. При цьому США є далеко не найконсервативнішим суспільством.

Але біологічні відмінності у сексуальності між жінками та чоловіками звичайно існують. Головна з них пов'язана з відмінністю періоду циркадних ритмів мелатоніну, що відповідає за регулювання сну та неспання. У жінок він більш короткий і підвищується після полудня та після 22.00. Тоді як у чоловіків пік лібідо припадає на 6-9 годин ранку та 19-22 вечора. 

Жіночий рівень лібідо також схильний до коливань внаслідок менструального циклу. За 36-40 годин до овуляції рівень лютеїнізуючого гормону (ЛГ), що відповідає за нормальне функціонування репродуктивної системи, починає підвищуватися і стимулює виділення статевих гормонів – естрогенів, досягаючи піку під час овуляції. У той час, як у чоловіків таких коливань не відбувається.

Крім того, жінки більш схильні до впливу гормону окситоцину, що допомагає їм краще перенести пологи і водночас зміцнює емоційні зв'язки з дітьми та партнером, тоді як для чоловіків відіграє важливу роль фізична привабливість жінки.

 

Як підвищити лібідо?

З давніх-давен люди приділяли велику увагу до збільшення своїх сексуальних можливостей і вигадали безліч способів підвищення лібідо.

Це і препарати, що містять рослини-афродизіаки, названі на ім'я богині кохання - Афродіти, і фізичні практики, що сприяють збільшенню сексуального потягу та потенції.

Зараз у світі набули великого поширення психологічні методи, що сприяють гармонізації відносин між парами. Наприклад, таблиця Сандри Перто допоможе партнерам віднести себе до того чи іншого типу лібідо, а відверте обговорення бажань - знайти спільні точки дотику заради поліпшення якості відносин.

Підвищенню лібідо сприяє і розвинена секс-індустрія, що випускає величезну кількість кіно- та відеопродукції, сексуальних іграшок та біодобавок. Однак все це може виявитися зайвим, якщо ви не встановите причину зниження лібідо в разі захворювання і пов'язаного з цим дискомфорту.

 

Діагностика та сучасні методи лікування

Однією з найчастіших причин зниження лібідо у жінок є порушення гормонального балансу. Тому фахівці медичної лабораторії ДІЛА пропонують пройти обстеження Комплекс №127 «Репродуктивне здоров'я жінки», що включає дослідження тиреотропного гормону (ТТГ), антитіла до теріопероксидази (АТПО), фолікулостимулюючий гормон (ФСГ), лютеїнізуючий гормон (ЛГ) та інші.

Результати цього дослідження дозволяють оцінити гормональний баланс та визначити причину порушень, які можуть бути причиною зниження сексуального потягу.

Якщо ж ви вважаєте, що причиною зниження лібідо є хронічна втома, стреси, порушення сну та часті інфекційні захворювання, є сенс пройти комплекс №216 «Баланс вітамінів та мінералів (базовий)».

Не слід недооцінювати важливість балансу вітамінів і мінералів, оскільки від них залежить вироблення в організмі серотоніну, дофаміну та інших гормонів, що відповідають за якість нашого життя, в тому числі за лібідо.

 

Якщо аналізи в порядку, змінюємо спосіб життя

Як ми пам'ятаємо, термін «лібідо» спочатку виник у зв'язку з розумінням всеосяжної життєвої сили та прагнення природи до відтворення. А найкращим чином ця ідея зараз відповідає філософії здорового способу життя (ЗСЖ), що включає правильне харчування, регулярні фізичні вправи і контроль за станом свого здоров'я.

Оскільки вашою метою є збільшення сексуальності, а не досягнення великих спортивних результатів, то вам не слід виснажувати себе самокатуванням на тренуваннях. Програму фізичного розвитку необхідно побудувати так, щоб зробити тіло більш підтягнутим та сексуальним.

У харчуванні слід використовувати продукти, що сприятливо впливають на серцево-судинну систему і, відповідно, поліпшують кровопостачання усіх органів, в тому числі й статевих. До них відносяться як морепродукти, що містять незамінні жирні кислоти, так і широкий спектр овочів та фруктів.

Продуктами харчування, що стимулюють сексуальне бажання, вважаються:

  • банани, полуниця, яблука, кокоси, шоколад, какао, пророщена пшениця, яйця, устриці, креветки та ін.
     

На основі трав та рослин готуються різні мазі, шампуні, креми для розтирання тіла, які допомагають розслабитися і пробуджують відчуття. До них відносяться:

  • троянда, півонія, сосна, ялівець, сандалове дерево, мирт, полин, кропива та інші;
     

Ароматичними афродизіаками вважаються:

  • мандарин, мускат, іланг-іланг, пачулі, кардамон, кориця та інші.
     

Як біологічно активні добавки, що сприяють посиленню кровотоку, використовуються:

  • женьшень, лимонник, елеутерокок, родіола рожева, звіробій, горець, корінь лепехи, кінський каштан та багато інших.
     

Послідовно поєднуючи основи ЗСЖ з масажем, косметологією, лікувальним харчуванням дуже швидко можна досягти результату, ставши більш привабливою, сексуальною, бажаною та коханою.

Редакторська група
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому