гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Атестат акредитації на відповідність вимогам стандарту ДСТУ EN ISO 15189:2015 (EN ISO 15189:2012, IDT) «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності»

03.11.2021

Що це за документ? Цей документ свідчить про успішну перевірку Національним агентством з акредитації України та підтверджує, що лабораторія є компетентною для виконання досліджень відповідно до міжнародного та національного стандартів ДСТУ EN ISO 15189:2015 (EN ISO 15189:2012, IDT).

УВАГА! Аудитори перевіряють не тільки процеси, але й кожен метод (тест) окремо! Таким чином Атестація - це не загальний дозвіл, це дозвіл на використання кожного методу (тесту) окремо!

Як перевірити, чи акредитована медична лабораторія за стандартом ДСТУ EN ISO 15189? Факт акредитації лабораторії обов’язково документується, в чому можна пересвідчитися на офіційному сайті НААУ за посиланням.

Це таблиця з переліком акредитацій за різними напрямами. Саме у третьому рядку цієї таблиці знаходиться перелік медичних лабораторій, які пройшли відповідну акредитацію

Як перевірити, чи пройшов перевірку тест (методика), який я планую замовити? Невід'ємним додатком до цього Атестату є другий документ “Сфера Акредитації”. Цей документ також можна знайти на сайті Національного агентства з акредитації України: в стовпчику “Сфера”. Там можна перевірити чи є національний дозвіл на виконання тесту (методики).

Сфера акредитації ДІЛА знаходиться тут.

Навіщо Атестат потрібен Лабораторії? Він є доказом того, що якість усіх процесів у Лабораторії перевірена незалежними фахівцями міжнародного рівня.

Про що цей Атестат говорить пацієнту? Це гарантія отримання якісних лабораторних послуг:

  • професійне та безпечне обслуговування з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм;
  • збереження конфіденційності;
  • точні результати досліджень;
  • видача результатів з дотриманням заявлених термінів;
  • визнання результатів за кордоном.
     

Замовлені пацієнтом аналізи будуть виконані точно та якісно. На підставі отриманих результатів лікарем буде встановлений точний діагноз та призначене відповідне лікування.

Про що цей Атестат говорить лікарю? Результати виконаних досліджень будуть точними, достовірними та клінічно інформативними. Це дасть можливість встановити точний діагноз пацієнту, від чого залежить успішність подальшого лікування.

Чи можна скористатися послугою Лабораторії, у якої немає атестата акредитації за ДСТУ EN ISO 15189? Так, але це великий ризик отримати неточні/сумнівні результати. Краще не ризикувати, адже від вчасного отриманих точних та достовірних результатів залежить здоров’я, а іноді й життя пацієнта.

В чому відмінність Атестату акредитації ДСТУ EN ISO 15189 від Сертифікату ISO 9001? Атестат акредитації ISO 15189 – це здебільшого дозвіл на виконання певних досліджень. Сертифікат ISO 9001 підтверджує, що в лабораторії побудована система управління якістю (але це не дозвіл на здійснення конкретних тестів!).

Порада пацієнту: перевіряйте, чи призначив Вам лікар обстеження у акредитованій медичній лабораторії.

Порада лікарю: лабораторій є багато, але якщо Вам потрібен результат дослідження, якому Ви можете довіряти - обирайте саме ту медичну лабораторію, що пройшла акредитацію за стандартом ДСТУ EN ISO 15189.

До речі! ТОВ «МЛ «ДІЛА» є першою медичною лабораторією України, яка ще у 2016 році була акредитована за стандартом ДСТУ EN ISO 15189:2015 та постійно підтверджує відповідність вимогам стандарту.

Версію атестату про акредитацію англійською мовою, завірену нотаріусом, можна завантажити тут.

Фото - Атестат акредитації на відповідність вимогам стандарту ДСТУ EN ISO 15189:2015 (EN ISO 15189:2012, IDT) «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності»
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому