Загальна характеристика
Цистатин C - це білок з сімейства інгібіторів цистеїнових протеаз, який в організмі людини постійно продукується всіма клітинами, що містять ядра. Цистатин С вільно фільтрується нирками через клубочкову мембрану завдяки малій молекулярній масі і його рівень відносно стабільний в системній циркуляції. Ці властивості дозволяють розглядати Цистатин С як показник, що відображає видільну функцію нирок.Цистатин С в сироватці негативно корелює з величиною швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ), будучи чутливим маркером порушення ШКФ, особливо при відсутності збільшення креатиніну. Так, функція нирок може виявитися зниженою більш ніж на 50% до того моменту, коли рівень креатиніну тільки перевищить верхню межу норми. Тому підвищення рівня Цистатину С інформативно вже на ранніх стадіях порушення видільної функції нирок і чим важче процес, тим вище його концентрація в крові. Також, підвищення Цистатину С асоціюється із запальними захворюваннями, онкозахворюваннями, розсіяним склерозом, спадкової цистатин С-амілоїдної ангиопатією. Низький рівень цистатину С може служити однією з причин зниження еластичності мембран, судинної стінки з подальшим розвитком атеросклерозу, аневризми черевної аорти і вторинних серцево-судинних ускладнень. Рівень цистатину С корелює з рівнями тригліцеридів, ХС ЛПНЩ. Підвищення його рівня після інфаркту міокарда є несприятливою ознакою, що свідчить про порушення фільтраційної функції нирок.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
Венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
Стандартні умови: вранці до 11.00, суворо натщесерце, через 8-12 годин періоду голодування.Можливо: протягом робочого дня відділень МЛ "ДІЛА", якщо є особливі вказівки лікаря, перерва не менше 6 годин після прийому їжі (повинна бути виключена жирна їжа).
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження