Загальна характеристика
У структурі харчової алергії яйцям відведено значне місце як за поширеністю, так і по важкості клінічних проявів. Алергічні реакції індукуються яйцями різних птахів, однак, найчастіше спостерігається алергія до курячих яєць. Яєчний білок, особливо сирий, є облігатним алергеном. Не є видоспецифічним, тобто заміна на яйця інших птахів не усуває небезпеки алергічної реакції. Білок курячого яйця легко проникає через слизову оболонку кишечника в незміненому вигляді. Алергічні реакції можуть розвиватися і на продукти, до складу яких входять яйця: майонез, соуси, кондитерські вироби, деякі макаронні вироби. Слід пам'ятати про можливість розвитку алергічних реакцій при проведені щеплень вакцинами, що містять домішки тканин курячого ембріона або різних частин плодового яйця (наприклад, щеплення проти кліщового енцефаліту, жовтої лихоманки). Найчастіше, у пацієнтів з алергією до курячого білка розвиваються алергічні реакції негайного типу, опосередковані антитілами IgЕ-типу. Алергія до курячих яєць проявляється шкірною алергією (екземою, набряком Квінке), порушеннями функції дихальної системи (алергічним ринітом, бронхіальною астмою) і шлунково-кишкового тракту (кишкова диспепсія - порушення випорожненнь, а також нудотою і блювотою). Якість тесту підтверджується сертифікатом програми зовнішньої оцінки якості Quality Club.Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження