Загальна характеристика
Яєчний жовток -алерген, присутній в яйці, проте його алергенні якості виявляються менш значущими у розвитку алергії, ніж алергени яєчного білку. Яєчний жовток містить два клінічно важливі алергени, якими є Gal d 5 (альфа-ліветин/курячий сироватковий альбумін)- вважається основним алергеном, присутнім у яєчному жовтку, термолабільний білок, і Gal d 6 або YGP42 (ліпопротеїн), термостійкий білок. Яєчний жовток в основному використовується в таких продуктах, як заправки для салатів, соуси, кондитерські вироби, креми, локшина, випічка та майонез.
Куряче яйце є одним із частих харчових алергенів, що вражає дітей у перші десять років життя, але харчова алергія в дитинстві може бути тимчасовим станом - до 80% пацієнтів, хоча в деяких випадках вона є стійкою. Диференціація алергії на яйця - до яєчного жовтка чи яєчного білка використовується для прогнозування природного перебігу алергії на яйця у дітей
Існує суттєва кореляція між сенсибілізацією до аероалергенів зовнішнього/внутрішнього середовища (наприклад, пилку трав, кліщів домашнього пилу, кішок, собак) та алергією на яйця в дитинстві.
Алергія на яйця пов’язана з розвитком атопічного дерматиту (АД), астми, риніту та іншими харчовими алергіями (наприклад, на арахіс).
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження