Загальна характеристика
Алергія на шоколад зустрічається досить часто, особливо у дітей. Шоколад - це багатокомпонентний продукт і алергія на нього може бути пов'язана з підвищеною чутливістю до одного або декількох інгредієнтів, які використовують при його виготовленні. Такими є какао, молоко, соя, пшениця, горіхи (особливо арахіс), фрукти, а також ароматизатори, барвники, стабілізатори та консерванти. Алергія може виникнути на будь-який з цих компонентів, проте найпоширенішим алергеном в складі шоколаду вважається хітин - високоалергенні речовина, з якої складається панцир тарганів і ракоподібних. Присутність цієї речовини в шоколаді є наслідком того, що какао-боби - улюблені ласощі для тарганів, які пробираються в мішки із зібраним плодами. Навіть за умови повного очищення зерен какао від комах (що фізично неможливо), залишаються частинки їх хітину, які обробляються і перемелюють разом з какао-бобами. Таким чином в будь-який, навіть найдорожчій плитці шоколаду, міститься певна кількість хітину, який і є однією з основних причин підвищеної чутливості організму до цього продукту. Симптомами алергії на шоколад можуть бути шкірні висипання, свербіж, атопічний дерматит, задишка, утруднення дихання, бронхіальна астма. Можливі й найбільш важкі прояви алергії - набряк Квінке та анафілактичний шок.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження