Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Повернутися

Специфічні IgE, шоколад (f105)

Діагностичний напрямок

Діагностика харчової алергії

Загальна характеристика

Алергія на шоколад зустрічається досить часто, особливо у дітей. Шоколад - це багатокомпонентний продукт і алергія на нього може бути пов'язана з підвищеною чутливістю до одного або декількох інгредієнтів, які використовують при його виготовленні. Такими є какао, молоко, соя, пшениця, горіхи (особливо арахіс), фрукти, а також ароматизатори, барвники, стабілізатори та консерванти. Алергія може виникнути на будь-який з цих компонентів, проте найпоширенішим алергеном в складі шоколаду вважається хітин - високоалергенні речовина, з якої складається панцир тарганів і ракоподібних. Присутність цієї речовини в шоколаді є наслідком того, що какао-боби - улюблені ласощі для тарганів, які пробираються в мішки із зібраним плодами. Навіть за умови повного очищення зерен какао від комах (що фізично неможливо), залишаються частинки їх хітину, які обробляються і перемелюють разом з какао-бобами. Таким чином в будь-який, навіть найдорожчій плитці шоколаду, міститься певна кількість хітину, який і є однією з основних причин підвищеної чутливості організму до цього продукту. Симптомами алергії на шоколад можуть бути шкірні висипання, свербіж, атопічний дерматит, задишка, утруднення дихання, бронхіальна астма. Можливі й найбільш важкі прояви алергії - набряк Квінке та анафілактичний шок.

Показання для призначення

Для діагностики алергічних захворювань (харчова алергія, атопічний дерматит, бронхіальна астма, алергічний риніт, респіраторний аллергоз).
Для оцінки ризику розвитку алергічних реакцій на шоколад

Маркер

Маркер сенсибілізації до шоколаду

Клінічна значущість

Визначення наявності і ступеня сенсибілізації до шоколаду

Склад показників:

Специфічні IgE, шоколад (f105)

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 0.1 - 100
Одиниця виміру: кОд/л

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 0,1

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому