Загальна характеристика
Кальпротектин - білок, який продукується поліморфноядерними нейтрофілами, моноцитами і плоским епітелієм (крім епітелію шкіри). Кальпротектін виділяється у великих кількостях з калом при пошкодженні слизової оболонки кишківника, є маркером активності лейкоцитів і запалення в шлунково-кишковому тракті. Рівень фекального кальпротектину корелює безпосередньо з числом нейтрофілів в просвіті кишківника. Запальні захворювання кишківника характеризуються підвищенням даного показника, в той час як його нормалізація в ході лікування свідчить про відновлення слизової.
Зверніть увагу, що наразі для фекального кальпротектину не існує сертифікованого референтного матеріалу (еталону) та референтної методики вимірювання.
Результати отримані на тест-системах від різних виробників, можуть суттєво відрізнятися.
Успішність лікування доцільно оцінювати по динаміці змін показника, в одній лабораторії, за умов ретельного дотримання правил підготовки
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
кал |
Правила підготовки пацієнта
кал
Правила доставки біоматеріалів
кал
Біоматеріал для дослідження: Кал. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Одноразовий контейнер з герметичною кришкою. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження