гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як піклуватися про жіноче здоров’я під час війни

10.05.2022
Фото - Як піклуватися про жіноче здоров’я під час війни

 

Війна не додає здоров’я жінкам. Перебування у холодних приміщеннях, стрес, тривала відсутність доступу до гігієнічних заходів – все це підвищує ризик порушення репродуктивного здоров’я у жінок.

Дехто займається самолікуванням, а хтось взагалі не вважає наразі порушення у статевій сфері пріоритетними, що може призвести до небажаних наслідків. Сьогодні більшість лікарських консультацій зводяться до онлайн консультацій, а це означає відсутність повноцінного огляду і обстеження. Найчастіше жінки скаржаться на аномальні вагінальні виділення, що найчастіше є симптомом інфекційного процесу, і значно рідше – неінфекційного захворювання.

Причини і наслідки аномальних вагінальних виділень

За своїм походженням, природою, наслідками й принципами лікування чинники, що спричиняють появу аномальних виділень сильно відрізняються. Найбільш поширеними причинами вагінальних виділень є:

  • дріжджова інфекція;
  • бактеріальний вагіноз і аеробний вагініт;
  • трихомоніаз.
     

Дріжджовий кольпіт - інфекційний процес, викликаний грибками, який передається статевим шляхом.

Бактеріальний вагіноз і аеробний вагініт розвиваються внаслідок порушення співвідношення нормальної вагінальної флори. Через зниження кількості звичайної флори (лактобактерій) починають надмірно розмножуватися інші мікроорганізми і це призводить до підвищення кислотності середовища і неприємних симптомів. Дисбіози не передаються статевим шляхом, але підвищують ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) та запалення внутрішніх статевих органів.

Трихомоніаз є статевою інфекцією, що важко лікується і призводить до серйозних ускладнень (передчасні пологи, гнійні захворювання органів малого тазу, підвищення ризику інфікування статевими інфекціями, включаючи ВІЛ).

В більшості випадків при появі аномальних виділень, жінки підозрюють у себе молочницю, тобто дріжджову інфекцію і тому часто вдаються до самолікування. Але у більш ніж половині випадків така самодіагностика є хибною, що відповідно призводить до неправильного лікування, швидкого повернення симптомів і навіть ускладнень в подальшому. Часто захворювання, локалізація яких обмежується слизовою піхви, поєднуються з ІПСШ, що вражають клітини каналу шийки матки, маткових труб, яєчників, тазової очеревини. При цьому симптоми інфекційних процесів жіночих статевих органів є майже однаковими в усіх випадках, що ускладнює діагностику лише за симптомами. Щоб точно встановити причину та призначити лікування потрібна лабораторна діагностика.

Навіть якщо проводилося симптоматичне лікування, при переміщенні в безпечний регіон та появі доступу до медичної допомоги слід провести лабораторне обстеження, яке включає оцінку стану вагінального епітелію і флори, а також наявність ІПСШ.

Яка існує лабораторна діагностика причин аномальних вагінальних виділень?

ДІЛА пропонує оптимальний і доступний діагностичний комплекс для діагностики причин аномальних вагінальних виділень:

Не забувайте про те, що жіноче здоров’я – дуже важливе. Творімо мирне майбутнє разом.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому