гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Жіноче здоров’я під час війни

26.03.2022
Фото - Жіноче здоров’я під час війни

 

Зруйнований війною звичний перебіг життя і потужний стрес призводить до проблем зі здоров’ям, в тому числі й у жіночій сфері. Це може стати не лише джерелом додаткового хвилювання, а й загрозливих для життя станів. Як попередити виникнення проблем та вирішити вже існуючі всіма доступними на сьогодні способами? Лікарі ДІЛА розкажуть, що робити коли почались кровотечі, порушився цикл, або ви не знаєте як продовжувати розпочате лікування.

Що робити в умовах обмеженого доступу до медичних обстежень, консультацій, планового спостереження?

На жаль, зараз дуже багато людей залишились без доступу до кваліфікованої медичної допомоги та не мають змоги придбати ліки. Якщо раптом з вашим циклом або самопочуттям щось не так, але ви самостійно не можете оцінити наскільки це серйозно, особливо зараз, коли пріоритети так сильно змінились, звичайно, потрібна допомога фахівця. В разі, якщо у вас наявний інтернет, ви можете отримати допомогу лікаря шляхом:

  • консультування онлайн. Гінекологи ДІЛА надають безкоштовну консультативну допомогу з питань гінекології за номером телефону 0800219696. Слід пам’ятати, що спілкування телефоном з лікарем допоможе зорієнтуватися в питаннях щодо жіночого здоров’я, але все одно не замінить очного огляду.
  • пошуку можливостей необхідного в даний момент обстеження в різних містах і навіть країнах, куди ви перемістилися. Зазвичай, інформація про медичну допомогу для внутрішньо переміщених осіб знаходиться у керівників області/району, її можна отримати на сайтах або за телефонами обладміністрацій.
     

Що робити, якщо неможливо придбати препарат, який ви приймали на постійній основі?

Навіть якщо ваш блістер контрацептиву чи іншого препарату, що ви постійно приймаєте, ще не закінчився, проконсультуйтесь з лікарем з приводу того, на що його можна буде замінити в разі повної відсутності в аптеці. Проговоріть дії на випадок, якщо ви взагалі не зможете придбати необхідний препарат.

Як зорієнтуватись у своїх діях в разі виникнення проблем зі здоров’ям?

Нижче ми розглянемо найбільш поширені питання, які можуть виникнути, та яким чином їх вирішувати у новій реальності.

Менструація не почалася в звичайний термін і немає ніяких інших скарг.

За відсутності інших скарг (болі, мажучі виділення, виділення із молочних залоз) перше, що потрібно зробити – виключити вагітність.

Якщо вагітність неможлива. В такому випадку затримка менструації не супроводжується небезпечними наслідками. Так, це може бути реакція організму на стрес, так звана «аменорея воєнного часу». У когось вона розвивається швидко, у когось згодом, а у когось – ніколи. Менструація може піти із затримкою, а може бути відсутньою протягом декількох місяців. В такій ситуації немає необхідності в термінових обстеженнях – їх можна пройти, коли ситуація стабілізується.

Якщо вагітність можлива. Відповідь на це питання не слід відкладати з дня на день, очікуючи менструацію – ви втратите цінний час. Якщо вагітність виключити не можна і затримка менструації складає вже 5-7 днів, РОБІТЬ ТЕСТ, навіть, якщо у вас трапляються затримки менструацій або цикл загалом не дуже регулярний. Це важливо тому, що позаматкова вагітність є потенційно небезпечним для життя станом. При ранній діагностиці і нормальному доступі до сучасної медичної допомоги кількість важких випадків позаматкової вагітності низька. Але сьогодні, коли час на те, щоб потрапити на УЗД чи у лікарню з операційною, може складати не години, а дні, небезпечність позаматкової вагітності знову зросла. Пам’ятайте про це і не відкладайте тест, не соромтесь попросити про тест в чаті сусідів.

Якщо результат тесту негативний – зберігайте спокій, чекайте менструації і безпечної ситуації, щоб пройти обстеження.

Якщо результат тесту позитивний, незалежно від того довгоочікувана це звістка чи зовсім неочікувана – зберігаємо спокій, встановлюємо зв’язок з лікарем, який буде надавати допомогу в подальших діях. Важливо не приймати швидких необдуманих рішень і ні в якому разі не займатись самолікуванням.

Менструація не почалася в звичайний термін, вагітність виключена і є інші скарги

Варіантів порушень може бути досить багато, тому ознайомимо вас із найбільш розповсюдженими.

Виділення з молочних залоз у жінок, які не годують грудьми 


Це може свідчити про доброякісне гормональне захворювання. В цій ситуації обстеження і лікування потрібні, але не в терміновому порядку. Зберігаємо спокій і не поспішаючи шукаємо можливість обстеження в безпечних умовах.

Біль внизу живота


Дискомфорт або помірний ниючий біль внизу живота при затримці менструації як правило пов’язаний з невеликими функціональними кістами яєчників, що проходять самі. При такому болю дуже бажано уникати сильних фізичних навантажень: стрибків, підняття тягарів. Можна застосовувати будь-які знеболюючі (ібупрофен, німесил, диклофенак, спазмалгон) в таблетках, уколах або ректальних свічках. Якщо біль не проходить, посилюється, підвищується температура – треба намагатись швидше дістатись медичної установи.

Надмірна крововтрата при своєчасних місячних або порушеному циклі або менструація триває більше 8 днів. Кровотечі на фоні гормональних препаратів.


Цей симптом не варто недооцінювати. Бездіяльно чекаючи, що проблема вирішиться сама собою, ви втрачаєте час і кров. Але стандартні рекомендації дати не можливо, оскільки у кожної жінки своя історія, причини кровотечі, супутні захворювання і протипокази до препаратів.

І все ж, перший крок: якщо можлива вагітність – зробити тест, далі діяти так, як прописано вище. Якщо доступ до медичних послуг потребує часу при перших же ознаках того, що менструація надмірна (для вас особисто), можна почати застосовувати засоби для зменшення кровотечі (настій водяного перцю/транексамова кислота/етамзилат (дицинон)/вікасол). Зберігайте спокій, консультуйтесь дистанційно, шукайте шлях до обстеження.

На що звернути увагу тим, хто приймає гормональний контрацептив.


Продовжуйте приймати свій препарат. Важливо: якщо ви дістали травму, госпіталізовані, частково чи повністю знерухомлені (або це стосується того, ким ви опікуєтесь), ПОВІДОМТЕ лікарів, що ви приймаєте гормональний контрацептив! Це важливо через небезпечне для життя ускладнення – тромбоз судин.

Якщо препарат, який ви приймаєте з суто контрацептивною метою закінчується, і ви не можете придбати такий самий, можна замінити на інший. Принцип дії і протипокази всіх гормональних контрацептивів однакові. Якщо неможливо купити жоден гормональний контрацептив – це не найстрашніше, не варто ризикувати життям стоячи в черзі в аптеку. Але пам’ятайте, що дія препарату закінчується майже «одразу», як ви припинили його приймати.

Якщо ви приймаєте гормональний контрацептив з лікувальною метою (маткові кровотечі, ендометріоз), бажано створити запас. Якщо препарат купити неможливо - знайти альтернативи і заміни при дистанційній консультації з лікарем.

Якщо ви на постійній основі приймаєте препарати для лікування ендометріозу, гіперплазії ендометрія. 


Намагайтеся не переривати запланований курс, тому що здоров’я актуальне завжди. Звертаємось за дистанційною консультацією і допомогою волонтерських груп з доставки ліків.

Дорогі жінки, лікарська спільнота зараз як ніколи об’єднана для надання допомоги населенню усіма можливими шляхами! Не зволікайте зі зверненням. Цінуйте і бережіть своє здоров’я, якими б важкими і шокуючими не були теперішні обставини. Ми переможемо!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому