гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Для чого проводиться біохімічне дослідження крові?

15.08.2017
Фото - Для чого проводиться біохімічне дослідження крові?
 
Біохімічне дослідження крові - універсальний метод лабораторної діагностики, що дозволяє оцінити роботу внутрішніх органів і систем організму, розпізнати порушення метаболізму. За допомогою цього лабораторного дослідження можна на ранніх стадіях виявити більшість серйозних патологій і попередити їх подальший розвиток або перехід у хронічну форму. Особливо цінну інформацію представляють результати біохімічного дослідження крові для постійного спостереження за станом здоров'я і контролю ефективності лікування при хронічних патологіях.

Особливості біохімічного дослідження крові

При біохімічному дослідженні визначається велика кількість різних параметрів у сироватці і для його проведення необхідний достатній обсяг крові, тому її взяття проводиться з вени. Норми більшості біохімічних показників розраховані на венозну кров, так як активність ферментів і вміст інших речовин у капілярній крові (з пальця) може відрізнятися. Обов'язковою вимогою є суворе дотримання правил підготовки, щоб уникнути похибок у досліджуваних показниках.
Завдяки широким діагностичним можливостям біохімічне дослідження крові використовується в різних областях медицини: терапії, ендокринології, урології, гастроентерології, кардіології, гінекології та багатьох інших.

Як підготуватися до біохімічного аналізу крові?

Для отримання коректних результатів досліджень при підготовці до біохімічного дослідження слід забезпечити дотримання цілого ряду умов:
  1. Кров необхідно здавати вранці строго натщесерце, з перервою між прийомами їжі не менше 8 годин. Напередодні слід виключити жирну їжу, в день процедури можна пити тільки негазовану воду.
  2. Напередодні потрібно виключити фізичні і емоційні навантаження. Безпосередньо перед процедурою рекомендується спокійно посидіти біля кабінету протягом 10-15 хвилин.
  3. Слід узгодити з лікарем відміну прийому лікарських препаратів, якщо це необхідно.
  4. Перед дослідженням слід утриматися від куріння і прийому алкоголю.
  5. Також потрібно пам'ятати, що фізіотерапевтичні процедури або інструментальні дослідження можуть вплинути на результати. Тому обов'язково треба порадитися з лікарем, як вчинити у даній ситуації.
  6. У різних лабораторіях використовується різне обладнання та реактиви, тому для отримання коректних результатів і відстеження показників у динаміці рекомендується проходити обстеження в одному і тому ж закладі та в однакових умовах.

Інтерпретація результатів біохімічного дослідження крові

У лабораторії ДIЛА дослідження проводиться на сучасному обладнанні, використання якого в комплексі з суворою системою контролю якості дозволяє надати точні і достовірні дані про біохімічний склад крові протягом 1-3 діб. Про готовність результатів дослідження пацієнт інформується sms-повідомленням, яке приходить на телефон, вказаний при реєстрації. Після цього бланк дослідження, де зазначено, які показники вивчалися, які значення отримані і як вони співвідносяться з нормою, можна отримати на руки в будь-якому відділенні або іншим зручним для себе способом. Слід зазначити, що значення деяких показників залежать від віку пацієнта, а також можуть відрізнятися у чоловіків і жінок.
 
В МЛ ДIЛА для профілактичного обстеження розроблена скринінгова Програма 117 «Перевірся: біохімія крові, загальний аналіз крові та сечі», яка окрім біохімічного дослідження крові включає загальний аналіз крові і сечі, що дозволяє більш точно оцінити стан здоров'я і вчасно виявити найменші порушення.

Склад програми:

  • Загальний розгорнутий аналіз крові (автоматичний геманалізатор: 31 показник)
  • Загальний аналіз сечі
  • Глюкоза (венозна кров)
  • Білірубін загальний
  • Аланінамінотрансфераза (АЛТ)
  • Аспартатамінотрансфераза (АСТ)
  • Білок загальний
  • Креатинін
  • Холестерин
  • Холестерин ліпопротеїдів низької щільності (бета-ліпопротеїди)
  • Сечовина
  • Кальцій іонізований.
Не рекомендується самостійно розшифровувати результати біохімічного дослідження крові, а слід звернутися до лікаря, який зможе поставити точний діагноз, ґрунтуючись окрім отриманих показників на інших характерних симптомах і даних огляду. Також важливо знати, що результати біохімічного дослідження дійсні протягом 10-14 днів, так як наш організм постійно піддається впливу різних зовнішніх і внутрішніх факторів і показники крові зазнають тих чи інших змін.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому