гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Чи потрібно приймати йод, якщо немає підтвердженої загрози?

11.03.2022
Фото - Чи потрібно приймати йод, якщо немає підтвердженої загрози?

 

РФ – ядерний терорист. Військова агресія Росії та нещодавні події на Запорізькій та Чорнобильській АЕС показали, що весь європейський регіон зіткнувся із ще однією загрозою – загрозою радіаційної небезпеки. За даними Національного центру радіаційної медицини, радіаційний фон на території України залишається в нормі. Тому експерти радять не піддаватися паніці і не скуповувати засоби радіаційного захисту та протирадіаційні препарати, допоки в цьому немає потреби. Проте знати, як убезпечити себе у разі викиду, треба. Тим більше, що в умовах війни з ядерним терористом неможливо передбачити потенційні ризики у сфері ядерної безпеки. ДІЛА продовжує інформувати вас про все, що допоможе зберегти здоров'я у цей нелегкий для кожного з нас час.

Що таке йодна профілактика?

В умовах радіоактивного зараження небезпеку для людини в перші дні та тижні становлять радіоізотопи йоду (РІЙ). Насамперед, це РІЙ131-135, які потрапляють в організм під час вдиху, через рани та опікові поверхні одразу після викиду. Пізніше – з їжею та водою. Незалежно від шляху надходження, радіоізотопи накопичуються в щитовидній залозі, що ще більше посилює опромінення.

Головна мета йодної профілактики – не допустити ураження щитовидної залози. Саме цей орган отримує максимальне опромінення від розпаду радіоактивного йоду, яке в десятки разів збільшує ризик онкологічних захворювань щитовидки. Ці ризики можна знизити, прийнявши внутрішньо препарати стабільного йоду, який «заблокує» щитовидну залозу, і вона перестане вимагати новий йод, тому отримає менше радіоактивного ізотопу. А у разі попадання йоду у щитовидку, йодопрофілактика знизить опромінення.

Йодопрофілактика відноситься до термінових невідкладних заходів, які запобігають негативному впливу ранньої фази радіаційної аварії. При викиді використовуються препарати калію йодиду (їх роздають у санітарно-захисних зонах АЕС, у більшості українських аптек недоступні), а також розчини йоду.

Важливо! Приймати йод можна лише після офіційного сповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодопрофілактики. Тобто лише тоді, коли вибух уже стався чи офіційно повідомили, що він незабаром станеться. Якщо це зробити в перші дві години, захист перевищує 90%, якщо за 30 хвилин до вибуху – захист майже 100%.

Що і як приймати?

Для йодопрофілактики українцям доступно два препарати – спиртовий та водний розчини йоду. Схеми прийому та дозування такі:

Достатньо одноразового прийому препарату (повторний прийом можливий лише після офіційних рекомендацій уповноваженого органу).

У той же час немає жодного сенсу у прийомі великих доз препаратів йоду за відсутності офіційно підтвердженої радіаційної загрози. Це може лише зашкодити організму. Передозування йодом знижує імунітет, призводить до розвитку захворювань очей, появи акне, вугрів та кропив'янки. Також надмірна кількість йоду спричиняє алергійні реакції, набряк гортані, слабкість та задишку, падіння артеріального тиску. В окремих випадках передозування призводить до коми.

Не варто забувати і щодо протипоказань. До них відносяться:

  • наявність (у тому числі в анамнезі) захворювань щитовидної залози;
  • підвищена чутливість до йоду;
  • захворювання нирок – нефрит, нефроз;
  • кропив'янка;
  • туберкульоз легень;
  • захворювання шкіри – піодермія, герпетиформний дерматит Дюрінга;
  • ураження стінок судин – гіпокомплементемічний васкуліт.
     

Розчини йоду є практично в кожній домашній аптечці, але немає жодного сенсу їх приймати, якщо немає підтвердженої загрози радіоактивного зараження. Це більше шкодить здоров'ю, аніж допомагає. Йод не рятує від радіації. Він допомагає лише у тому випадку, якщо є конкретні загрози.

Джерела:

  • 04 березня 2022  Верховна Рада України https://www.rada.gov.ua/news/razom/220171.html
  • 27.01.2021 Рекомендації щодо проведеня йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії (Затверджено Вченою радою ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України, протокол №1).
  • 2017 Jul 1 American Thyroid Association Scientific Statement on the Use of Potassium Iodide Ingestion in a Nuclear Emergency
  • Guidance Potassium Iodide as a Thyroid Blocking Agent in Radiation Emergencies U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug Administration Center for Drug Evaluation and Research (CDER) December 2001
  • Норми радіаційної безпеки України (НРБУ – 97 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0116488-00#Text) поточна редакція 12.07.2000
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому