гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Волосся – індикатор здоров'я

10.09.2021
Фото - Волосся – індикатор здоров'я

 

Втрата волосся є серйозною клінічною проблемою. Причин цьому багато: і постійне погіршення екологічної обстановки в містах, і зниження якості харчування. На стан волосяних цибулин волосистої частини голови в значній мірі впливає кровопостачання. Воно може порушитися на тлі недостатності мікроелементів в повсякденному харчуванні, хронічних і гострих стресів, системних ендокринних захворювань. Щоб уточнити стан і виявити захворювання, які можуть призводити до випадання волосся, експерти медичної лабораторії ДІЛА розробили Програму 190 «Здорове волосся». Даний комплекс допоможе в пошуку ендокринних порушень, дозволить виключити цукровий діабет, перевірити функцію гіпофіза і щитовидної залози, запальні процеси в організмі, а також дослідити основний статевий гормон, що забезпечує ріст волосся на тілі.

Випадання волосся, лущення шкіри голови, сильний свербіж, болючість, поява вогнищ запалення – ці стани можуть бути викликані різноманітними причинами. Серед них гормональні зміни, брак мікро- і макроелементів, підвищений рівень глюкози, залізодефіцитна анемія, інфекційні та грибкові захворювання. Комплекс «Здорове волосся» від ДІЛА дозволить виявити справжні причини патологічного стану для прийняття найбільш ефективних лікувальних заходів для збереження краси і здоров'я волосся. Програма підходить як жінкам, так і чоловікам.

Результати досліджень дозволять встановити ендокринні причини, що впливають на стан волосся і їх ріст:

  • оцінити загальний стан організму і функціонування щитовидної залози;
  • визначити рівень тестостерону;
  • виявити дефіцит вітаміну Д;
  • визначити наявність залізодефіцитної анемії.
     

Важливо! Все сказане вище відноситься переважно до дифузного випадання волосся на голові. У більш серйозних випадках – за наявності вогнищ облисіння, випадіння брів, волосяних покривів під пахвами, а також в разі потемніння раніше посивілого волосся, потрібно звернутися до лікаря для виключення аутоімунних захворювань.

Причини дифузного випадіння волосся

Періодичне випадання волосся – фізіологічний процес і частина циклу оновлення організму. Кожен день навіть здорові люди втрачають близько 80-150 волосин, у людей старше 50 років норма щоденної втрати збільшується до 200. У здорової людини до 85% волосся знаходяться в стадії анагена (активного росту), до 3% - в проміжній катагенній стадії, і до 15% - в стані спокою (фаза телогена). Якщо співвідношення волосся в цих фазах змінюється на користь телогена, шевелюра починає рідшати.

Найбільш часті причини передчасного випадіння волосся:

  • Стреси. Вони порушують нормальний гормональний баланс організму – активно виробляються кортизол і адреналін, регуляторні нейропептиди, а також інші речовини, які переводять волосся в фазу телогена. Через це ріст волосся передчасно зупиняється, і вони починають випадати.
  • Підвищення чутливості волосяних цибулин до дигідротестостерону – похідного тестостерону. Це основна причина андрогенної алопеції, яка зустрічається не тільки у чоловіків, а й у жінок.
  • Незбалансоване харчування, нестача вітамінів і мінералів. У формуванні волосся беруть участь білки, вітаміни і мінерали, що регулюють обмінні процеси. Першою ознакою залізодефіциту є ламкість і тьмяність волосся. Таким же чином організм може реагувати на брак інших речовин.
  • Запальні процеси на шкірі голови – себорейний дерматит, псоріаз, екзема, грибкові інфекції.
  • Гормональні зміни. Вони можуть бути пов'язані як з недостатністю функцій щитовидної залози, так і з природними біологічними процесами – наприклад, вагітністю і пологами.
     

Біохімічні маркери всіх цих змін включені в комплекс «Здорове волосся» від ДІЛА.

Що входить в скринінг

Програма 190 «Здорове волосся» включає наступні дослідження:

  • загальний розгорнутий аналіз крові
  • тиреотропний гормон (ТТГ)
  • загальний тестостерон;
  • ферритин;
  • вітамін D (25-гідроксікальціферол).
     

Відхилення будь-якого показника від референсних значень вимагає консультації лікаря.

Результати програми допоможуть знайти причину випадіння волосся і призначити адекватне лікування. Зупинити процес облисіння не так складно – головне вчасно виявити біохімічні маркери ранньої алопеції. Комплекс допоможе вам провести первинну діагностику деяких можливих причин «нездорового» зовнішнього вигляду волосся, шкіри та нігтів. Його рекомендується проходити всім, хто помітив, що волосся почало випадати сильніше ніж зазвичай, нігті стали ламкими, виникли проблеми зі шкірою. Завдяки цій програмі ви побачите, чи пов'язані порушення з гормональними змінами, захворюваннями щитовидної залози, прихованими інфекційними та запальними процесами, нестачею заліза або вітамінів, цукровим діабетом та іншими патологічними станами.

Розглянемо ці біохімічні маркери докладніше.

Загальне дослідження крові і феритин

Загальний розгорнутий аналіз крові виконується для визначення рівня гемоглобіну в крові, виключення анемії, інфекційних і грибкових захворювань. Так, залізодефіцитна анемія є однією з найбільш поширених причин випадіння волосся у жінок. При нестачі заліза порушується живлення і постачання киснем всіх органів і систем, тому волосся стає ламким і неслухняними, починає випадати.

Залізодефіцитна анемія – це клініко-гематологічний симптомокомплекс, при якому порушується утворення гемоглобіну в результаті дефіциту заліза в сироватці крові та кістковому мозку, а також розвиваються трофічні порушення в органах і тканинах.

Дерматологічні ознаки дефіциту заліза:

  • Волосся: стоншується, стає сухим, починає посилено випадати і втрачати пігментацію.
  • Нігті: стоншуються, стають ламкими, спостерігається поперечна смугастість.
  • Шкіра: сухість та лущення.
     

Залізодефіцитна анемія в більшості випадків є причиною облисіння і появи вугрів на шкірі голови.

Залізо входить до складу гемоглобіну, який переносить кисень. Якщо в організм заліза надходить недостатньо, можливий дефіцит гемоглобіну. Брак цього елемента проявляється на тлі неправильного харчування і проблем зі всмоктуванням корисних речовин. Окрім того, поширеною причиною анемії є кровотечі. Навіть незначні, але хронічні крововтрати можуть призвести до залізодефіцитних станів. Так, жінки, у яких надлишкова втрата крові є фізіологічною нормою, часто страждають від анемії легкого ступеня.

Окрім зміни основних біохімічних маркерів крові, на залізодефіцитні стани також може вказувати рівень феритину. Ферритин є головним учасником метаболізму заліза і донором заліза для клітин, які відчувають в ньому дефіцит. Окрім того, він реагує на запальні процеси.

ТТГ і волосся

Щитовидна залоза відповідає за вироблення двох гормонів – тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3). Вони беруть участь практично у всіх процесах організму, регулюючи швидкість обміну речовин і внутрішньоклітинних процесів, роботу серцево-судинної, нервової та травної систем. Оскільки гормони щитовидної залози стимулюють поділ клітин, природні цикли волосяних фолікул також залежать від правильного її функціонування.

Постійна концентрація тиреоїдних гормонів регулюється тиреотропним гормоном (ТТГ):

  • Гіпотиреоз – зниження концентрації гормонів (Т4 тироксину і Т3 трийодтироніна) щитовидної залози в крові, що призводить до утворення безлічі волосяних фолікулів в фазі спокою і в підсумку – до втрати волосся. Волосся буде випадати по всій голові, а не в певних її зонах. Залежно від ступеня тяжкості гіпотиреозу, воно може випадати і по всьому тілу, а найочевидніше його прояв – втрата з зовнішнього краю брів.
  • Гіпертиреоз – підвищення концентрації гормонів щитовидної залози в крові. При гіпертиреозі волосся рідшають ділянками, причому тільки на голові, а не по всьому тілі. Окрім того, вони стоншуються і стають м'якими, втрачають блиск.
     

Визначення рівня тиреотропного гормону, що входить до складу скринінгу, дозволяє оцінити стан щитовидної залози та визначити ступінь порушення її функцій.

Вплив тестостерону на ріст волосся

Андрогенна алопеція – випадіння волосся через надлишок чоловічого статевого гормону тестостерону. Дане порушення може зустрічатися як серед чоловіків, так і серед жінок. У волосяному фолікулі тестостерон під дією 5-альфа-редуктази переходить в дигідротестостерон, який впливає на подрібнення волоса, він стає тоншою. У чоловіків і жінок андрогенна алопеція викликана одним і тим же фактором – надмірним виробленням тестостерону і підвищеною чутливістю до нього з боку волосяних фолікул. Під впливом чоловічого статевого гормону волосяні фолікули поступово зменшуються, а волосся випадає, призводячи до характерних залисин.

Андрогенна алопеція – найпоширеніша причина випадіння волосся у чоловіків, але вона ж може спостерігатися і у жінок після 40 років. Процес розвивається роками, поступово зачіпаючи все більше фолікул і стаючи більш вираженим з віком.

У патогенезі андрогенної алопеції відіграють роль:

  • підвищений рівень чоловічого статевого гормону;
  • висока чутливість фолікулів до андрогенів;
  • збільшена щільність андрогенних рецепторів;
  • підвищений рівень 5-альфа-редуктази 2-го типу.
     

Визначення рівня загального тестостерону дозволить оцінити ризики розвитку андрогенної алопеції і призначити відповідні заходи по їх корекції.

Вітамін D

Вітамін D – жиророзчинний вітамін, необхідний для підтримки в крові рівня кальцію, фосфору і магнію. Недостатність цього вітаміну в організмі проявляється уповільненням проліферації епідермісу і пригніченням росту волосяних фолікулів (волосяні фолікули мають рецептори до вітаміну D). В результаті їх інактивації розвивається алопеція. D-дефіцитні стани можуть посилювати дифузне випадання волосся, особливо у жінок, а також бути значущим фактором при рубцевій алопеції.

Програма 190 «Здорове волосся» включає визначення рівня 25-гідроксікальціферола –проміжного продукту перетворення вітаміну D, за рівнем якого в крові можна судити про насиченість організму кальциферол і виявити нестачу або надлишок вітаміну D.

Біоматеріал для дослідження: венозна кров

Як підготуватися? Кров здається натщесерце, або через 8 годин після останнього прийому їжі (якщо інше не визначено лікарем), відповідно до графіка взяття біоматеріалу у відділенні ДІЛА. Якщо напередодні проводилася ангіографія, час взяття крові на дослідження слід узгодити з лікарем. Жінкам – узгодити з лікарем день обстеження відповідно до днів менструального циклу.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому