гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Нове дослідження: визначення сумарних антитіл до коронавірусу

27.01.2021
Фото - Нове дослідження: визначення сумарних антитіл до коронавірусу

В грудні 2020 року медична лабораторія ДІЛА впровадила дослідження для визначення сумарних антитіл IgG і IgМ до нової коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2, збудника COVID-19).

Коронавірусна хвороба COVID-19 - це інфекційне захворювання, викликане новим штамом вірусу SARS-CoV-2, що вперше був виявлений у грудні 2019 року. COVID-19 поширюється повітряно-крапельним шляхом при прямому контакті або на відстані близько півтора метра один від одного.

Після інфікування симптоми можуть з'явитися максимум протягом двох тижнів, але найчастіше до початку захворювання проходить 5-7 днів.

Також зустрічається безсимптомний перебіг хвороби, коли інфіковані люди не знають про те, що вони хворі внаслідок відсутності проявів хвороби, але можуть передавати вірус іншим людям при контакті.

Найбільшу стурбованість викликають ускладнення хвороби, що потребують інтенсивної терапії. З більшою ймовірністю вони можуть розвинутися у людей, що відносяться до групи підвищеного ризику: люди похилого віку, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, курці. В зв’язку з цим потреба у вчасній та достовірній діагностиці COVID-19 не зникає і ДІЛА постійно вдосконалює можливості діагностики, впроваджуючи нові, сучасні тести.

Загальна інформація про дослідження

Дослідження Коронавірус (SARS-CoV-2) COVID-19, антитіла сумарні нейтралізуючі IgM/IgG до S1 RBD, напівкількісний дозволяє оцінити наявність чи відсутність імунної відповіді до нового коронавірусу, що спричиняє хворобу COVID-19. Напівкількісне визначення антитіл обох класів проводиться з використанням надсучасного обладнання ADVIA Centaur XP Immunoassay analyzer.

Це високочутливий повністю автоматизований тест для визначення антитіл до RBD-ділянки S1 антигену. Проводиться методом імунохемілюмінесцентного аналізу і дозволяє одночасно виявляти сумарні антитіла (IgM + IgG), що збільшує чутливість тестування, оскільки порядок появи антитіл IgM та IgG індивідуальний.  

Видається єдиний результат для IgM і IgG .

Діагностичні характеристики тест-системи:

Чутливість:

  • 7–13 день 97,5%
  • після 14 день 100%
     

Специфічність 99.81%

Чим відрізняється визначення сумарних антитіл?

Інфекційний процес супроводжується виробленням антитіл (імуноглобулінів) класів IgM і IgG.

IgM-антитіла розпочинають виявлятись приблизно на 7 добу від початку хвороби, досягають піку ще через тиждень і можуть зберігатись впродовж 2-х місяців і більше. Зникнення або зниження нижче межі визначення приладу може наступати у різний термін і носить індивідуальний характер. Позитивний результат означає, що людина хворіла недавно або хвороба перебігає зараз у гострій формі.

IgG-антитіла до SARSCoV-2 також з'являються в крові в гострій стадії інфекційного процесу, але визначатись починають приблизно з 3-го тижня після інфікування або раніше, що також широко варіюється у різних людей. Виявлення IgG-антитіл до збудника COVID-19 свідчить, що людина одужує або вже перехворіла на коронавірусну інфекцію.

Сумарні антитіла - являють собою антитіла класів IgM та IgG, спрямовані до комплексу структурних білків коронавірусу SARS-CoV-2. З огляду на те, що рівні і порядок появи антитіл IgM та IgG у часі високо варіабельні та індивідуальні, одночасне визначення всіх класів антитіл допоможе встановити факт інфікування (встановити діагноз) на SARS-CoV-2. Завдяки дослідженню сумарних антитіл вдається перекрити можливі серологічні вікна (коли вірус в організмі присутній, але кількість IgM вже знизився настільки, що прилад їх «не бачить», а IgG навпаки ще не виробилися в достатній кількості, що складає уявлення про відсутність антитіл) і мінімізувати ризики отримання хибно негативного результату. Це дослідження є скринінговим.

Для чого використовується дослідження?

Тест призначений як допоміжний засіб для лабораторної діагностики пацієнтів з підозрою на SARS-CoV-2. Дослідження допомагає в ідентифікації пацієнтів з адаптивною імунною відповіддю на SARSCoV-2, що може вказувати на недавнє або попереднє інфікування. Виявлення антитіл обох класів може бути ознакою хвороби на момент обстеження або перенесеної хвороби в минулому.

Дослідження стане в нагоді у наступних випадках:

  • якщо ви маєте симптоми схожі на COVID-19, а результат ПЛР – негативний;
  • якщо ви могли мати тривалий контакт з вірусом SARSCoV-2 (робота, пов’язана зі спілкуванням з великою кількістю людей, закриті колективи);
  • якщо є потреба оцінити імунну відповідь до коронавірусу (при підозрі, що ви хворієте зараз або перехворіли раніше);
  • якщо ви працюєте у медичній установі або здійснюєте догляд за пацієнтами з СOVID-19;
  • якщо ви контактували з хворими, у яких лабораторно підтверджено COVID-19, або з тими, хто прибув з країн з високим рівнем поширення COVID-19.
     

Дослідження рекомендовано з 7-го дня захворювання при наявності симптомів ГРВІ, схожих на COVID-19, або з 14-го дня після ймовірного контакту при відсутності симптомів.

Слід також зауважити, що:

  • Негативний результат тестування не виключає інфікування SARS-CoV-2 і не може бути свідченням того, що людина не є заразною для оточуючих. Така ситуація може зустрічатися в наступних випадках:
  • на ранніх термінах інфікування вірусом SARS-CoV-2 (рівень антитіл занадто низький);
  • організм не зустрічався зі збудником коронавірусної хвороби;
  • особливості імунної відповіді людини, що призводить до більш пізнього утворення антитіл або їх відсутності (імуносупресивні стани).
  • Для встановлення остаточного діагнозу необхідно враховувати не тільки результати серологічного тесту, а також дані тестування ПЛР, наявність клінічних симптомів захворювання та рентгенологічні дані обстеження легенів.

Чи означає виявлення антитіл до коронавірусу наявність імунітету до нього?

Позитивний результат дослідження на антитіла свідчить про те, що організм зустрічався з вірусом і є імунна відповідь на цю зустріч. На сьогодні немає достатньо даних, які б дозволили судити про те наскільки захищена людина від можливості нового інфікування, чи достатньо цих антитіл, щоб захистити в майбутньому, як довго вони будуть зберігатися в організмі і який рівень захисту забезпечувати. Для того щоб встановити, скільки часу захисні антитіла залишаються в організмі потрібно спостерігати за перехворілими людьми роками, періодично визначаючи напруженість гуморального імунітету за рівнем антитіл.

Актуальні наукові спостереження показують, що у більшості пацієнтів, які перехворіли та мали клінічні прояви захисні антитіла циркулюють принаймні протягом 5 місяців. Кількість антитіл також залежить від тяжкості захворювання: при легких або безсимптомних формах рівень антитіл нижчий, ніж при середніх та тяжких. Але навіть за відсутності антитіл людина може мати захист від інфекції завдяки формуванню клітинної ланки імунітету (Т-лімфоцити пам’яті, що зберегли інформацію про вірус після хвороби). Дослідження в цьому напрямку тривають .

Зважаючи на те, що минуло трохи більше року від появи нової хвороби, надто рано робити висновки стосовно імунітету. Але завжди є надія на краще, адже не дивлячись на складнощі та перепони ми навчилися її швидко діагностувати, вчимося лікувати і чекаємо на розробку ефективних вакцин.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому