гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як визначити розвиток проблем із серцем?

15.06.2022
Фото - Як визначити розвиток проблем із серцем?

 

На значні потрясіння організм реагує стресом, що в перекладі з англійської означає «напруження». Часом стрес є таким сильним, що перешкоджає адекватно діяти, чи триває так довго, що виснажує резерви організму. При гострому стресі тривога, страх, гнів спричиняють м’язове напруження і підвищення в організмі концентрації гормонів стресу — норадреналіну та адреналіну. При тривалому знаходженні у стресовій ситуації, в умовах хронічного стресу, системи адаптації зазнають перенапруження, а з часом і виснаження. Активізуються наднирники з вивільненням кортизолу.

Як гострий, так і хронічний стрес негативно відображаються на діяльності серцево-судинної системи і можуть значно погіршити вже існуючі проблеми у людей з діагностованою ішемічною хворобою серця.

Чому так відбувається і як потрібно діяти – розповідають фахівці медичної лабораторії ДІЛА.

Причини виникнення ішемічної хвороби серця

За статистичними даними, близько 30% населення має підвищений артеріальний тиск (артеріальну гіпертензію). З віком її частота збільшується, досягаючи 70% у осіб старше 80 років. Основним шкідливим проявом підвищеного тиску є пошкодження артеріальних судин. Реалізується це пошкодження через прискорений розвиток атеросклерозу. В залежності від розташування уражених судин, при тривалому перебігу гіпертензії можемо спостерігати прояви уражень відповідних органів, так званих «органів-мішеней».

Особливо швидко атеросклеротичний процес розвивається при поєднанні кількох несприятливих факторів, таких як паління, погано контрольована артеріальна гіпертензія, порушення ліпідного складу крові (дисліпідемія) та вуглеводного обміну (цукровий діабет).

В основі розвитку атеросклеротичного ураження артерій лежить відкладання ліпідних бляшок у стінці судин, що призводить до їхнього звуження з наступним виникненням клінічних проявів та порушенням функції:

  • Наслідками атеросклеротичного ураження артерій нирок є розвиток ниркової недостатності.
  • Атеросклероз артерій басейну черевної аорти проявляється болем в животі після їжі.
  • Атеросклероз артерій ніг проявляється «переміжною кульгавістю» - болем, судомами у м’язах литок під час ходи. При гострому тромбозі спостерігається різкий біль та похолодання ураженої кінцівки.
  • При ураженні атеросклеротичним процесом артерій серця маємо розвиток ішемічної хвороби серця (ІХС).
     

Основним проявом хронічного перебігу ІХС є стабільна стенокардія, яка проявляється тиснучим болем за грудиною при фізичних навантаженнях, що проходить у спокої та після прийому нітрогліцерину. При ускладненому перебігу ІХС може розвинутись інфаркт міокарда або навіть раптова серцева смерть. Довготривалими наслідками ІХС є розвиток серцевої недостатності.

Приблизно у 70% пацієнтів ІХС поєднується з артеріальною гіпертензією, іще частина цих хворих має цукровий діабет. Цукровий діабет також супроводжується ураженням артерій великого і дрібного калібру. Поєднання артеріальної гіпертензії з цукровим діабетом та дисліпідемією особливо несприятливе, оскільки в такому випадку атеросклеротичний процес розвивається надзвичайно швидко та має агресивний перебіг.

Особливу увагу слід звернути особам, у яких в родині є випадки раннього (чоловіки до 55 років, жінки до 60 років) інфаркту міокарда, інсульту або смерті від серцево-судинного захворювання.

При пошкодженні атеросклеротичної бляшки на місці її розриву утворюється тромб, який перекриває просвіт судини. В цьому випадку спостерігається розвиток гострої ішемії (недостатності кровопостачання), що з часом призведе до змертвіння ділянки, позбавленої притоку крові. При атеросклеротичному ураженні артерій шиї та головного мозку загрозливим проявом є інсульт, яким може розвинутись за типом крововиливу (геморагічний інсульт) або відмирання ділянки мозку в результаті перекриття просвіту артерії тромбом (ішемічний інсульт). При тромбозі артерій серця розвивається інфаркт міокарда.

Як визначити ризик розвитку ішемічної хвороби серця?

Оцінка стану серцево-судинної системи має бути комплексною, а дослідження призначатись лікарем з огляду на стан пацієнта та його скарги. Але до основних напрямів обстеження належать наступні:

  1. Спочатку слід оцінити ліпідний склад крові. ДІЛА пропонує оновлений удосконалений комплекс діагностики дисліпідемій «Ліпідограма», який являє собою готовий інструмент для оцінки ризику атеросклеротичних захворювань відповідно до оновлених чинних міжнародних рекомендацій.  
  2. Оцінити вуглеводний обмін: з визначенням глюкози натще, глікованого гемоглобіну та індексу НОМА.
  3. Оцінка функції нирок шляхом визначення рівня креатиніну з наступним розрахунком швидкості клубочкової фільтрації.
  4. Оцінка функції печінки з визначенням рівня білірубіну, печінкових ферментів.
  5. Визначення рівнів сечової кислоти, С-реактивного білку допоможуть лікарю оцінити додаткові фактори серцево-судинного ризику.

Що можна порекомендувати при наявності ішемічної хвороби серця та артеріальної гіпертензії? В першу чергу слід притримуватись правил здорового образу життя, регулярних профілактичних обстежень та виконувати рекомендації з лікування, призначеного лікарем:

  1. Дотримуватись низькосольової дієти зі зменшенням кількості тваринних жирів та простих вуглеводів.
  2. Виконувати регулярні аеробні фізичні навантаження, які дозволять покращити контроль артеріального тиску, рівнів глюкози та показників ліпідного обміну.
  3. Забезпечити хороший контроль з досягненням цільових рівнів артеріального тиску, визначених лікарем.
  4. При наявності цукрового діабету – забезпечити адекватний контроль рівнів глюкози крові.
  5. Регулярно приймати лікарські препарати, призначені лікарем, в тому числі препарати для нормалізації ліпідного складу крові з обов’язковим контролем ефективності призначеної терапії.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому