гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Порушення менструального циклу: що це таке і що з цим робити?

07.09.2022
Фото - Порушення менструального циклу: що це таке і що з цим робити?

 

Кожна жінка хоча б раз у своєму житті зустрічалася з таким явищем, як порушення менструального циклу. Для вчасної та точної діагностики й успішного вирішення даної проблеми медична лабораторія ДІЛА пропонує ефективні рішення за вигідною ціною, з якими Ви можете ознайомитись за посиланням. При онлайн-оплаті діє знижка 10%.

Тривожні події останніх місяців, і, як наслідок, високий рівень стресу наклали відбиток на самопочуття та здоров’я кожного, хто пережив і переживає жахіття війни. Зокрема, серед жінок на сьогодні найпоширенішою скаргою є порушення менструального циклу. Тож давайте поговоримо на досить актуальну тему для нинішніх реалій — збій циклу, і в тому числі відсутність менструацій.

Як це працює та наскільки може бути серйозним?

Під час впливу стресу спрацьовують захисні механізми самозбереження. Починають вироблятися певні гормони, наприклад, кортизол і пролактин, які в нормі повинні забезпечити функціонування організму в умовах високого навантаження. Але тривалий стрес призводить до гормональних порушень, які згубно впливають не лише на загальний стан організму, а й на жіночу репродуктивну функцію, порушуючи баланс у системі гіпоталамус-гіпофіз-яєчники. Починаються гойдалки у менструальному циклі, а іноді менструації можуть зникати повністю.

Отже, до порушень менструального циклу відносяться:

  • нерегулярні місячні;
  • відсутність менструацій;
  • болючі менструації.
     

Якщо місячних немає протягом 6 і більше місяців, мова йде про аменорею. Якщо ж менструації повторюються щомісяця і супроводжуються сильним болем та іншими загальними проявами (слабкістю, нездужанням, запамороченням, нудотою та іншими), говорять про дисменорею.

Аменорея, тобто відсутність менструації, складає близько 10-15% серед усіх порушень менструального циклу та репродуктивної функції.

До 90% всіх порушень менструального циклу пов'язані з дисменореєю, яка, окрім поганого самопочуття, може призводити до тимчасового порушення працездатності.

Трохи про жіночі гормони

Спочатку давайте розберемося, як працює жіночий організм. У нормі внутрішні процеси відбуваються чітко та послідовно, циклічно повторюючись кожного місяця. Менструальний цикл (період між двома менструаціями) індивідуальний у кожної жінки і може коливатися від 24 до 38 днів із можливим відхиленням від норми до тижня. Все це контролюється гормонами, які виробляє жіночий організм. Кожен гормон виконує свою функцію, стимулює окремі процеси, і лише в гармонічному взаємозв’язку весь механізм працює злагоджено.

Гормони — це речовини, які виробляються в ендокринній залозі чи іншому органі із ендокринною функцію, а діють по всьому організму. Головними ендокринними залозами є:

  • гіпофіз;
  • гіпоталамус;
  • епіфіз;
  • щитоподібна залоза;
  • паращитоподібна залоза;
  • підшлункова залоза;
  • наднирники;
  • яєчники або яєчка.
     

Крім них, гормони виділяють жирова (адипозна) тканина, шлунково-кишковий тракт і нирки.

До жіночих статевих гормонів, що виробляються в статевих залозах – яєчниках, відносяться:

  • естрогени (основний гормон— естрадіол);
  • прогестерон.
     

Головними регуляторами виробництва гормонів виступають гіпоталамус та гіпофіз. Вони виділяють речовини, які здатні стимулювати або пригнічувати продукцію гормонів ендокринними залозами або навіть безпосередньо впливати на орган-мішень. Гіпофіз виділяє гормони у відповідь на сигнали гіпоталамусу та контролює рівень інших гормонів.

На статеву систему жінки безпосередньо мають вплив гормони гіпофізу, що називаються гонадотропіни:

  • лютеїнізуючий гормон (ЛГ) відповідає за овуляцію та формування жовтого тіла в яєчниках (в нормі в невеликих кількостях в різних органах та тканинах);
  • фолікулустимулючий гормон (ФСГ) стимулює утворення естрогенів яєчниками, визрівання фолікулу з яйцеклітиною.
     

Також гіпофізом виробляється гормон пролактин. Він зростає під час вагітності і призводить до збільшення молочних залоз, посиленої абсорбції (всмоктування) поживних речовин в кишківнику. Під час вагітності пролактин стимулює збільшення грудних залоз.

Тестостерон — це головний чоловічий статевий гормон, але в жінок він також утворюється в невеликій кількості. При підвищенні його рівня жінки можуть відмічати зміну стану шкіри та волосся, появу акне.

В яєчниках виробляються естрогени та прогестерон.

Естрогени утворюються у відповідь на дію ФСГ. Їхній рівень підвищується в першій фазі менструального циклу та особливо під час вагітності. Завдяки цим гормонам жінка набуває жіночої статури, адже вони відповідають за розвиток вторинних статевих ознак. Естрогени іноді називають гормонами краси, оскільки саме вони регулюють діяльність сальних залоз, захищають судини від холестеринових бляшок, регулюють водно-сольовий обмін, збільшують пружність шкіри. А ще вони відповідають за міцність кісток, адже саме їхня діяльність стимулює утворення нової кісткової тканини. Окрім того, естрогени – це такий собі еліксир щастя: якщо організм має його в достатній кількості, жінка завжди відмінно почуватиметься.

Прогестерон – гормон другої половини менструального циклу та вагітності. Він виробляється жовтим тілом у відповідь на дію лютеїнізуючого гормону, а на середніх термінах вагітності — плацентою. Він потрібен для підготовки матки до імплантації (вживлення) ембріону, підтримки вагітності та розвитку плаценти.

Що робити і до кого звертатися?

Перш за все, потрібно не забувати піклуватися про власне психологічне та фізичне здоров’я і благополуччя. Як і в будь-який інший час, дуже важливо розуміти, що порушення менструального циклу можуть бути спричинені не тільки стресом, а й мати інше підґрунтя. Зміни циклу можуть витікати й із серйозних захворювань, тому краще не зволікати з пошуком гінеколога, у якого зможете обстежитись.

А загальні поради досить універсальні. Про що би не йшлося, слід правильно харчуватися, бути фізично активними, дотримуватися здорового режиму сну, пильнувати за індексом маси тіла та об’ємом талії, не користуватися пластиком, що містить фталати: це пластик типів 3, 6 та 7. Фталати втручаються в роботу статевих гормонів.

Тож якщо ваш цикл трохи підводить, звертайтеся до фахівців, які допоможуть вирішити вашу делікатну проблему.

Безкоштовна консультація лікарів ДІЛА для пацієнтів з 8:00 до 20:00 за телефонами:

Здоров'я — важливе! Особливо зараз.

З кожного вашого замовлення 10 грн перераховуємо на потреби ЗСУ для наближення нашої спільної перемоги.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому