гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ДІЛА першою в Україні пропонує тести для виявлення нового штаму «Омікрон»

03.12.2021
Фото - ДІЛА першою в Україні пропонує тести для виявлення нового штаму «Омікрон»

 

Поки хтось чекає, щоб вакцини «краще вивчили», коронавірус продовжує мутувати. Вочевидь, це триватиме доти, доки більшість жителів планети не вакцинуються. Але вірус не чекає і сьогодні новий варіант «Омікрон» вже виявили на чотирьох континентах. Що відомо про новий варіант, розкажуть експерти ДІЛА.

У ВООЗ новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 B.1.1.529 назвали «Омікрон» і одразу віднесли його до категорії штамів, що викликають занепокоєння. Дослідники побоюються, що він може бути ще більш загрозливим, ніж його попередники. Приводом для занепокоєння насамперед стали темпи поширення вірусу.

Як визначити зараження штамом «Омікрон»?

У нинішній ситуації ПЛР-тести залишаються «золотим стандартом» діагностики COVID-19. Вони виявляють інфекцію, включаючи зараження Омікрон, як ми бачили і з іншими штамами. Тому якщо «Омікрон» з'явиться в Україні, ми перші про це дізнаємося. Надалі тривають дослідження, щоб визначити, чи вплинуть мутації на інші типи тестів, включаючи експрес-тести на виявлення антигену.

Навіщо треба знати, з яким штамом пов'язане зараження?

Наразі до кінця не зрозуміло чи спричиняє варіант «Омікрон» більш важкий перебіг у порівнянні із зараженнями, пов'язаними з «Дельтою». Попередні дані свідчать про збільшення кількості госпіталізацій в ПАР, але це може бути обумовлено загальним зростанням кількості людей, що інфікуються, а не специфічним зараженням «Омікрон». Також поки що немає інформації, яка передбачає, що симптоми, пов'язані з «Омікрон», відрізняються від симптомів інших варіантів. Розуміння рівня тяжкості перебігу хвороби, спровокованої новим штамом, займе від кількох днів до кількох тижнів.

Знаючи про те, який із штамів став причиною захворювання, лікар зможе дати практичні рекомендації, ретельно вести спостереження та призначати лабораторне обстеження у певні періоди перебігу хвороби, щоб надати потрібну медичну допомогу вчасно (ввесь час пам'ятаємо про те, що «Дельта», наприклад, призводить до різкого погіршення стану здоров'я на тлі відносно сприятливого перебігу і може спровокувати тяжкі ускладнення у дуже короткий термін).

Завдяки постійному відстеженню ситуації у світі та впровадженню прогресивних методик у лабораторну практику, ДІЛА у числі перших може на підставі результатів ПЛР-тестів надати достовірну інформацію про стан організму, щоб лікар міг поставити точний діагноз. ДІЛА задає стандарти якості та сприяє розвитку культури лабораторної діагностики в Україні заради здоров'я кожної людини.

Що відомо про новий штам?

Спочатку Омікрон почав поширюватися в Південно-Африканській Республіці та інших країнах на півдні Африки. Вже наприкінці листопада B.1.1.529 виявили у пацієнтів у Бельгії та Чехії, які повернулися із «африканських» відпусток. Також про виявлення штаму вже повідомили в Ізраїлі, Нідерландах, Китаї, Індії, США, Великій Британії, Австралії. І кількість випадків з кожним днем продовжує лише зростати. В Україні поки що даних про зараження новим варіантом немає, але в МОЗ стверджують, що він може дістатися нас вже за кілька тижнів. Тому МЗС наполегливо рекомендує українцям утриматися від поїздок до Південної Африки.

2 грудня фахівці Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC) повідомили, що «Омікрон» може стати причиною більш як половини всіх випадків інфікування COVID-19 на території Європи в найближчі 3 місяці. У центрі переконані, що запобігти поширенню нового штаму вірусу можна, якщо посилити заходи для відстеження контактів.

Що відомо сьогодні?

  • «Омікрон» дуже швидко розповсюджується. Крістіан Андерсен, провідний інфекціоніст дослідницького центру Scripps Research, вважає, що в порівнянні з "Дельтою" "Омікрон" поширюється рекордно швидко. Так, дослідження стічних вод у Преторії (ПАР) підтвердило, що всього за 5 тижнів вірусне навантаження нового варіанту досягло пікового значення навантаження Дельта-штаму.
     

У «Омікрона» нарахували понад 50 мутацій, які відрізняють його від варіанта, що з'явився в Ухані. У цьому сенсі коронавірус SARS-CoV-2 зробив справжній ривок, оскільки «Дельта» мала лише 13 мутацій за весь час. Примітно, що основна частина змін (близько 30) відбулася в спайковому S-білку. Зміни торкнулися різних ділянок цього білка, у тому числі й тих, які допомагають вірусу швидше проникати всередину клітини та тих, якими його розпізнають антитіла. Тому можливе повторне зараження та інфікування вакцинованих. Але інформація наразі перевіряється.

До речі, при виборі позначення для нового штаму експерти ВООЗ пропустили літери грецького алфавіту N («ню») та Ξ («кси»), які йдуть наступними в черзі. Пояснили це тим, що перша надто співзвучна з англійським словом «new» (новий), а друга – нагадує дуже поширене китайське прізвище (Xi). Так у ВООЗ хочуть уникнути багатьох непорозумінь.

Чи можна захистити себе від нового варіанта коронавірусу?

Вакцинація, як і раніше, залишається єдиним ефективним способом зменшити ризики тяжкого перебігу інфекції або смертності від різних штамів SARS-CoV-2. Це стосується і домінантного геному «Дельта» та, ймовірно, нового штаму «Омікрон». Незважаючи на те, що поки що невідомо, наскільки ефективними будуть існуючі вакцини проти нових заражень B.1.1.529, вони точно полегшать перебіг COVID-19. Більшість виробників вже розпочали роботу з включення до складу вакцин РНК-плазміду «Омікрон».

ВООЗ та вчені по всьому світу продовжують вивчати поведінку штаму «Омікрон». За появи нових даних ми будемо публікувати інформацію та тримати вас у курсі. А поки дотримуйтесь тих самих заходів профілактики: дотримуйтесь дистанції, носіть маски, частіше мийте руки, не забувайте про респіраторну гігієну. А якщо у вас з'явилися симптоми або ви контактували з хворим на COVID-19, обов'язково зверніться до лікаря і здайте ПЛР-тест.

І найголовніше: зберігайте спокій та бережіть себе!

 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому