гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кір: обстежитися і зробити щеплення або перехворіти

26.09.2019
Фото - Кір: обстежитися і зробити щеплення або перехворіти

«Ніколи не шукай складних шляхів там, де є проста дорога», - говорив Еріх Марія Ремарк.

І якщо вибір між «зробити щеплення від кору?» або «ризикнути і перехворіти?» стає дуже складним, то варто витратити трохи часу, щоб, дізнатись про проблему більше і зробити СВІЙ правильний вибір.

Кір як окреме захворювання відомий більше 2000 років. З огляду на високу заразність і переважне ураження дітей, однією з назв хвороби в давні часи була «дитяча чума».

Так в 1951 р, коли кір було занесено до Гренландії, за короткий час захворіли 99,9% населення.

Лише в 1954 р. вченим вдалося встановити вірусну природу хвороби.

До розробки вакцини проти кору в 1963 році й широкого поширення вакцинації (з 1967 р. - в СРСР), великі епідемії кору відбувалися кожні 2-3 роки, щорічно налічувалося 2,6 мільйони випадків смерті від кору.

Згідно з даними всесвітньої організації охорони здоров'я в 2018 р. в Європейському регіоні було зареєстровано рекордне для поточного десятиліття число людей, що заразилися вірусом кору:показник в 3 рази перевищує подібний за 2017 р. і в 15 разів - за 2016 р.

В Україні згідно з офіційною статистикою з початку року (з 28 грудня 2018 року до 9 серпня 2019 г.) на кір захворіли 57 107 людей - 26 910 дорослих і 30 197 дітей, від ускладнень кору померло 18 людей. За час спалаху з літа 2017 на кір перехворіли 115 тис. людей, 39 з яких померли.

Більшість смертельних випадків кору - спричинені ускладненнями. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старше 30 років.

Найсерйозніші ускладнення кору:

  • важкі запальні процеси дихальних шляхів (пневмонія);
  • енцефаліт (запалення головного мозку, що приводить до його набряку);
  • сліпоту;
  • важку діарею та пов'язане з нею зневоднення;
  • вушні інфекції.

Висока заразність кору пов'язана з легкістю передачі вірусу від хворої людини повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні, розмові). Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев'ять з десяти невакцинованих людей після контакту з хворим будуть заражені.

Перші симптоми, що з'являються зазвичай через 8-12 днів після інфікування, включають:

  • високу температуру;
  • нежить;
  • почервоніння очей і сльозотечу;
  • висип на тілі «зверху-вниз» (голова, шия, плечі, груди і т.д.);
  • появу крихітних білих плям на слизовій поверхні рота.

Через кілька днів висип поширюється на обличчя та верхню частину шиї й поступово розповсюджується по тілу вниз. Однак не всі випадки хвороби мають описану вище класичну картину. У таких ситуаціях визначитися з діагнозом лікарю допомагає дослідження «Антитіла до вірусу кору, IgМ»: захисні білки, які визначаються в крові людини на 4-7 день після появи корової висипки.

Так як специфічного противірусного засобу для лікування кору не існує, єдиним ефективним способом попередження ускладнень і смерті від цієї інфекції є вакцинація.

 Вкрай важливо, щоб не менше 95% населення в кожній країні мали імунітет, за рахунок щеплення двома дозами вакцини або внаслідок перенесеної раніше хвороби. Це дозволить забезпечити колективний захист для кожної людини, в тому числі для немовлят, які не можуть бути вакциновані в силу раннього віку, а також для осіб із захворюваннями і станами, що роблять вакцинацію неможливою.

Визначити рівень захищеності людини від кору можна, виконавши дослідження «Антитіла до вірусу кору, IgG», присутність яких в крові («позитивний результат») підтверджує наявність імунітету після успішної вакцинації або перенесеного раніше захворювання.

Щеплення проти кору протипоказані тільки в наступних випадках:

- Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вище 38,5 ° С.

- Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини, алергічна реакція на один з компонентів вакцини (наприклад, желатин, неоміцин, курячий білок і т.д.). Попередити розвиток можливих алергічних реакції  на вакцину можна, виконавши дослідження «Пакет досліджень" Передвакцинаційний "».

- Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, хіміотерапія у онкологічних хворих; вживання великих доз стероїдних гормонів; вживання ліків, що пригнічують імунітет, СНІД).

- Вагітність (щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності).

У разі контакту з хворим на кір і відсутності імунітету («негативний результат» дослідження крові на антитіла до вірусу кору, IgG) необхідно провести екстрену вакцинацію протягом перших 72 годин.

Варто відзначити, що близько 3% вакцинованих людей все ж хворіють на кір через слабку імунну реакцію, але в такому випадку хвороба, як правило, протікає легше і без ускладнень.

Діти та дорослі, які не отримали профілактичне щеплення знаходяться в зоні ризику й несуть відповідальність за наслідки кору у тих, хто не може бути щеплений через вік(новонароджені) або важкі хвороби. Кожен з тих, хто відмовився від  вакцинації, не дозволяє сформуватися колективному імунітету проти кору в Україні.

 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому