гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Небезпечні ускладнення COVID-19: як не пропустити

22.11.2021
Фото - Небезпечні ускладнення COVID-19: як не пропустити

 

Поведінку SARS-COV-2, збудника COVID-19, вже понад 2 роки вивчають вчені у всьому світі. Сьогодні достовірно відомо, що основна частина смертей зумовлена ​​саме ускладненнями. SARS-CoV 2 вражає не лише легені – страждає весь організм. Під ударом серце та судини, головний мозок, печінка та нирки, а у інфікованих штамом «Дельта» – ще й органи ШКТ. Щоб не проґавити розвиток небезпечних для життя ускладнень, важливо своєчасно контролювати основні лабораторні показники, що відображають роботу органів та систем. Адже всі патологічні зміни проявляються зміною лабораторних маркерів, які можна відстежувати та вчасно вживати необхідних лікувально-профілактичних заходів.

Крім пневмонії, найбільшу небезпеку для життя несуть підвищені ризики тромбоутворення, неконтрольований запальний процес, приєднання бактеріальної інфекції. Тому необхідно оцінювати не тільки стан легень, але й також контролювати зміни біохімічних та гематологічних маркерів, параметрів згортання крові та лабораторних предикторів гострого запального процесу. Експерти ДІЛА розробили 4 різні за складом комплекси досліджень для пацієнтів з підтвердженим COVID-19, які дозволять лікареві оцінити стан організму, виявити ризики розвитку ускладнень та спрогнозувати тяжкість перебігу хвороби. Це допоможе точніше визначати подальшу тактику ведення хворого та ефективніше запобігати можливим ускладненням.

Комплекси рекомендується проходити в перші дні після підтвердження COVID-19 ПЛР-тестом усім хворим із групи ризику (люди старше 60 років, із зайвою вагою та мають хронічні захворювання, курці), а також усім інфікованим за погіршення самопочуття – про це можуть свідчити біль у грудній клітці, задишка, сильна слабкість, лихоманка.

Який комплекс обрати?

Оцінити ступінь ураження найбільш уразливих органів та систем лікареві допоможуть такі комплексні дослідження (кожен наступний комплекс є розширеною версією попереднього):

Навіть якщо у вас безсимптомний перебіг, але ви належите до групи ризику, оберіть мінімальний пакет, якщо ж симптоми присутні – оптимальним буде базовий. При середньому або тяжкому перебігу рекомендується розгорнутий комплекс, а при тяжкому перебігу та наявності супутніх захворювань найкраще обрати максимальний.

Які лабораторні маркери допомагають прогнозувати ускладнення?

Більшість ускладнень, включаючи пневмонію та гострий респіраторний дистрес-синдром (ОРДС), тромбози, «цитокіновий шторм» та поліорганну недостатність, проявляються характерними змінами біохімічних маркерів. Змінюється концентрація С-реактивного білка, феритину та Д-димеру, склад коагулограми та результати загального аналізу крові.

  • Загальний аналіз крові відображає реакцію кровотворних органів на дію вірусу. Дозволяє виявити такі стани як лейкоцитопенії, лімфоцитопенії, анемії та тромбоцитопенії.
  • С-реактивний білок (СРБ) – показник інтенсивності запального процесу у організмі. Концентрація СРБ може підвищуватися навіть за легкої форми COVID-19 і корелює з об'ємом ураження легеневої тканини, тому підвищення СРБ є приводом для негайного початку протизапальної терапії.
  • Феритин – його концентрація корелює з ризиками розвитку дихальної недостатності та є індикатором «цитокінового шторму», який вважають причиною смерті приблизно у 60% літніх пацієнтів із COVID-19.
  • D-димер. Це маркер утворення та розчинення тромбів. Підвищення концентрації D-димеру є важливим лабораторним предиктором смерті, а перевищення верхньої межі норми в 3-4 рази є підставою для негайної госпіталізації навіть за легкого або безсимптомного перебігу COVID-19.
  • АСТ, АЛТ, загальний білірубін, ЛДГ. Це показники метаболічних порушень в організмі, маркери розвитку дихальної та поліорганної недостатності.
  • Коагулограма – дослідження показників системи згортання крові, що дозволяє діагностувати COVID-19-асоційовані коагулопатії та венозні тромбоемболічні ускладнення.
  • Прокальцитонін – біомаркер, який широко використовується для оцінки ризиків розвитку бактеріальної інфекції та подальшого прогресування сепсису, а також системної запальної реакції.
  • Креатинін. Цей показник дозволяє лікареві оцінити функцію фільтрації нирок та своєчасно виявити ризик розвитку ниркової недостатності.
  • Глюкоза для своєчасного коригування глікемічного індексу, оцінки ризику порушень вуглеводного обміну, розвитку діабету. Підвищення рівня цукру створює сприятливе середовище для розмноження патогенної мікрофлори, особливо серйозні ускладнення у пацієнтів із діабетом.
  • Інтерлейкін-6 (IL-6). Поряд з іншими показниками, IL-6 є маркером цитокінового шторму та водночас маркером сепсису. Його концентрація у плазмі підвищується при тяжких формах COVID-19. IL-6 є чутливим маркером гострих системних запалень та допомагає вчасно виявити синдром вивільнення цитокінів.
     

До складу комплексів входять показники для всебічної оцінки стану різних органів та систем у пацієнтів з діагностованим COVID-19. Окрім віку та наявності супутніх захворювань, деякі лабораторні маркери допоможуть завчасно визначити ймовірність тяжкого перебігу COVID-19 та підвищеного ризику смертності. Саме тому дослідження рекомендовані не лише людям із групи ризику, а й усім, у кого ПЛР-тест підтвердив інфікування коронавірусом SARS-COV-2. Маркери, що входять до складу програм, дозволять діагностувати небезпечні для життя ускладнення та своєчасно призначати відповідне лікування.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому