гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Захист молочної залози від раку

05.11.2020
Фото - Захист молочної залози від раку


Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила жовтень місяцем боротьби проти раку молочної залози. Щороку у світі реєструють понад мільйон нових випадків, з них понад 16 тисяч припадає на українських жінок. За даними Міністерства охорони здоров'я, кожен рік від раку грудей помирає понад 8 тисяч українок, і ця статистика постійно зростає. Вік хворих безперервно знижується. У нашій країні рак грудей стоїть на першому місці в структурі жіночої онкології, проте при його ранньому виявленні відсоток успішності лікування доходить до 90%. На цьому тлі питання профілактики та діагностики злоякісних утворень молочної залози стають особливо актуальними. Програма 118 «ОНКО – ні» та виявлення мутацій генів BRCA 1/2 від медичної лабораторії ДІЛА дозволяють виявити схильність до раку на ранніх стадіях і призначити коректну схему лікування.

Загальні відомості про хворобу

Молочна залоза складається з 15-20 конусоподібних часток, розташованих навколо соска. Їх оточують прошарки сполучної тканини і жирові клітини. Кожна з часток має трубчасту форму і молочний канал, який відкривається молочними порами на соску. При раку клітини безконтрольно діляться і не відмирають, накопичуючись в протоках або часточках. Це скупчення і формує пухлинне утворення. Ракові клітини молочної залози схильні до утворення метастазів – найчастіше вони поширюються в лімфовузли, печінку, кісткову тканину і головний мозок.

Класифікація раку здійснюється за типом уражених клітин молочної залози:

  • 80% видів онкологічних патологій доводиться на епітеліальні пухлини. Вони розвиваються з клітин, які вистилають молочні канали або частки. Збільшуючись в розмірах, протокова карцинома in Situ (ПКІС) або долькова (лобулярна) карцинома in Situ (ДКІС) може поширитися на навколишні тканини – в результаті виникає інвазивний протоковий або дольковий рак.
  • Менш поширеними є неепітеліальні ракові пухлини підтримуючої строми (наприклад, ангіосаркома, первинні стромальні саркоми, філоїдна пухлина).

Незважаючи на те, що локалізація раку молочної залози відноситься до зовнішніх, пухлинні процеси нерідко діагностують на 4 стадії, коли вже є віддалені метастази і лікування носить лише паліативний характер. Тому рання діагностика – ключовий фактор успішного лікування.

Як проявляється рак молочної залози

Клінічними проявами захворювання є ущільнення, які відрізняються від навколишніх тканин візуально і на дотик, збільшення або зменшення молочної залози, втягнення соска. Часто спостерігається почервоніння молочної залози, лущення шкіри. Іноді ущільнення болючі на дотик.

Кому потрібно подбати про себе в першу чергу

Найбільш важливим фактором ризику розвитку онкопатологій грудей є вік. Більшість випадків протокового або лобулярного раку діагностуються у жінок старше 55 років. Важливий і сімейний анамнез. Якщо у найближчих родичів був рак молочної залози, вірогідність того, що він виникне у нащадків, істотно зростає.

Окрім цього, в групі ризику жінки:

  • Зі спадковою схильністю. При мутованих генах BRCA1 і BRCA2 ймовірність розвитку протокової або долькової карциноми зростає до 40-85%.
  • Які вже перенесли рак однієї молочної залози. Це підвищує ризик розвитку пухлинного процесу в другій залозі в 3-4 рази.
  • З раннім початком (до 13 років) або пізнім (після 50 років) припиненням менструацій.
  • Які страждають від зайвої ваги. Жирова тканина може бути пов'язана з надмірною секрецією гормону естрогену, який також стимулює поділ злоякісних клітин в молочній залозі у жінок.
  • Які ніколи не народжували чи пізно народили першу дитину (після 30 років).
  • Що проходили променеву терапію або лікування гормонами в період постменопаузи.

Розвитку раку також сприяють зміни в молочних залозах (гіперплазія, аденоз, папіломи), прийом оральних контрацептивів, незбалансоване харчування і шкідливі звички.

Незалежно від приналежності до групи ризику, жінкам після 20 років необхідно щомісяця проводити самообстеження молочних залоз. Воно включає огляд білизни, загальну візуальну оцінку молочних залоз, стану шкіри і сосків. При виявленні будь-яких змін візуально або на дотик, необхідно одразу ж звернутися до лікаря.

Спадковий фактор або «гени Анджеліни Джолі»

Від 7 до 15% жінок з раком грудей і від 10 до 20% пацієнток з раком яєчників є носіями мутованих генів BRCA1 (BReast CAncer) або BRCA2. Якщо у найближчих родичів були мутації в цих білках, то пожиттєві ризики виникнення протокової або долькової карциноми зростають до 40-85%. У жінок з мутацією BRCA1 також протягом життя на 20-40% збільшується ймовірність раку яєчників. Саме зміни в цих білках обумовлюють до 60% спадкових форм протокових і часточкових карцином, до 96% випадків спадкових злоякісних пухлин яєчників і 38% онкопатологій грудної залози серед чоловіків.

Саме тому, виявивши у себе мутації в гені BRCA1, голлівудська акторка Анджеліна Джолі зважилася на мастектомію – видалення обох молочних залоз. Через високі ризики розвитку раку через два роки вона видалила яєчники і маткові труби. Нагадаємо, що саме від раку грудей померла мама Анджеліни Джолі Марселіно Бертран, а через три тижні після мастектомії від цієї ж хвороби померла її тітка – Деббі Мартін. Всі родички актриси по материнській лінії мали мутований ген BRCA1.

Для раннього виявлення злоякісних утворень молочної залози і яєчників МЛ ДІЛА пропонує пройти обстеження на виявлення мутацій BRCA1 і BRCA2. Програма дозволяє підтвердити генетичну схильність до захворювання, призначити поглиблену діагностику і профілактичні заходи. Для жінок, у яких онкопатологію вже діагностовано, молекулярно-генетичне визначення мутацій в BRCA1 і BRCA2 дає можливість виявити спадковий характер хвороби і виробити грамотну стратегію лікування.

Дослідження допоможе визначити, чи успадкували ви мутації, які підвищують ймовірність захворіти на рак молочної залози і/або яєчників.

Інші специфічні онкомаркери

Окрім змін BRCA 1/2, розвиток раку грудей супроводжується підвищенням рівня інших специфічних онкомаркерів в крові. Однак їх зміст буває збільшеним і у здорової людини. З цієї причини визначення концентрації пухлинних маркерів використовується в якості допоміжної методики діагностики раку, для виявлення рецидивів онкопатології і оцінки ефективності терапії.

Програма 118 «ОНКО - ні» включає визначення:

  • Онкомаркерів молочної залози СА 15-3. Рівень СА 15-3 підвищується у 10-13% жінок з раком грудей на першій стадії, у 25% з другою стадією, у 45% пацієнток з третьої і 70% - на четвертій стадії з метастазами. Обстеження на цей пухлинний маркер недостатньо чутливо для ранньої діагностики патології, проте воно дає можливість контролювати перебіг хвороби і появу рецидивів. Збільшена концентрація СА 15-3 не завжди є свідченням раку грудей, нерідко рівень цього білка зростає при пухлинних процесах іншої локалізації (колоректальний рак, онкопатології легень, яєчників, матки), при мастопатії, вірусному гепатиті і цирозі печінки, а також у здорових жінок у час вагітності та лактації.
  • РЕА (раковий ембріональний антиген) – білок-тканинний маркер онкопатологій. Концентрація РЕА може збільшуватися не тільки при раку молочної залози, але і при ряді пухлинних утворень інших локалізацій – в  кишечнику, шлунку, матці і яєчниках, уретрі, простаті. Більш того, його рівень часто збільшується на тлі аутоімунних і запальних порушень.

Програма 118 «ОНКО – ні»  також включає дослідження на виявлення онкомаркерів яєчників HE-4 і СА-125. Вона не застосовується для скринінгу раку молочної залози. Нормальне значення онкомаркерів не дозволяє повністю виключити онкопатологію: результати тесту оцінюються з урахуванням анамнезу, результатів інструментальних та інших лабораторних досліджень.

Підготовка. В якості біоматеріалу для досліджень використовується кров з вени. Кров збирається вранці натщесерце, після 8-годинного голодування з виключенням жирної їжі.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому