гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

COVID-19 знову набирає оберти

22.03.2023
Фото - COVID-19 знову набирає оберти

 

За даними Центру громадського здоров’я, з початку березня новий варіант Омікрона XBB.1.5 «Кракен» реєструється у 6 областях України: Сумській, Закарпатській, Тернопільській, Одеській, Львівській та Черкаській. Також впродовж останніх 2-3 тижнів частка виділення штаму "Кракен" у зразках зросла серед усіх проб, які надходять на дослідження. Він поступово витісняє інші штами і стає головним в усіх випадках коронавірусної інфекції. Майже всі зразки, які надходять переважно із Західної України, це вже штам "Кракен", на відміну від попередніх місяців, коли його виявляли лише в кожному 10 випадку.

Нагадаємо, що цей варіант є одним із різновидів штаму Омікрон. Він має ще більшу здатність проникати в клітини, уникаючи при цьому нагляду нашого імунітету. Це створює умови для швидкого поширення вірусу і на сьогодні він визнається одним із найбільш заразних варіантів коронавірусу.

Слід зауважити, що основним заходом протидії коронавірусу залишається дотримання елементарних протиепідемічних норм та правил. Зважаючи на поточну ситуацію, коли людям часто доводиться знаходитись разом у тісному приміщенні, наприклад під час повітряної тривоги, слід бути взаємно відповідальними і зважати на те, що COVID-19 все ще існує і становить небезпеку для певних категорій населення.

На які симптоми слід звернути увагу, щоб запідозрити інфікування коронавірусом?

Симптоми Кракена подібні до симптомів попередніх версій Омікрона і нагадують застуду.

Як і у випадку з попередніми штамами коронавірусу, хворі на нову мутацію Kraken заразні за один-два дні до появи симптомів і протягом тижня після цього, однак симптоми захворювання після контакту із хворим можуть проявитись лише через 5 днів.

Симптоми Кракена такі ж, як і Омікрона:

  • кашель;
  • закладеність носа;
  • біль у горлі;
  • втома.
     

Які методи тестування коронавірусу існують в лабораторії ДІЛА?

Якщо ви маєте кашель, закладеність носа, біль у горлі, втому або контактували з хворим, у якого підтверджений випадок COVID-19, найкращим вибором буде проведення ПЛР-тестування на коронавірус.

В ДІЛА ви можете обрати тест, який підходить саме вам:

Якщо ви бажаєте провести швидкий АГ тест, то слід пам’ятати, що чутливість ПЛР тесту складає 500 копій на мл, а АГ тесту – сотні тисяч та мільйони копій на мл. Тому, якщо кількість частинок вірусу в матеріалі буде нижче межі виявлення експрес-тесту, то результат буде хибнонегативний.

Зверніть увагу! Окрім того, за стандартами надання медичної допомоги у випадку, коли ви були в контакті з хворим чи маєте прояви ГРВЗ, негативний антиген-тест не є остаточним діагностичним, а потребує перепідтвердження за допомогою ПЛР. Чому? Бо невелика кількість вірусу може не бути виявлена експрес-тестуванням, особливо на початку захворювання, і це в свою чергу не дасть можливості своєчасно призначити лікування, яке найбільш ефективне, якщо його розпочати на початковій стадії розвитку хвороби.

Отримавши негативний результат, АГ тесту ви можете помилково вважати, що не хворієте на COVID-19. Це може призвести до зараження великої кількості людей, а для людей старшого віку, з церебро-васкулярними, серцево-судинними захворюваннями та цукровим діабетом зустріч з вірусом може закінчитися погано і про це варто пам’ятати.

NB! Саме тому рекомендовано проводити швидкий АГ тест лише в тому випадку, якщо немає можливості зробити ПЛР.

Слід звернути увагу, що за повідомленнями провідних інфекціоністів країни зараз епідемія коронавірусної інфекції нашаровується на епідемію грипу, яка є досить важкою у всьому світі.

Внаслідок відсутності чітко диференційованих клінічних діагностичних критеріїв грипу й ковіду в першу добу захворювання, коли за симптомами практично неможливо відрізнити ці дві хвороби, всім людям бажано пройти треба звернути увагу на тестування для вирішення питання прийому протигрипозного препарату у випадку зараження грипом. На відміну від коронавірусної інфекції, грип взагалі не дає часу на роздуми — найефективніший прийом противірусних препаратів – це перші 48 годин хвороби, тобто перші два дні. А грип, зокрема варіант H1N1, може дуже швидко, особливо у груп ризику, спричинити важке ураження легень.

Слід зауважити, що до стаціонарів найчастіше потрапляють тяжкі пацієнти з коронавірусною інфекцією, чий важкий стан найчастіше зумовлений не за рахунок дихальної недостатності, а за рахунок декомпенсації супутніх патологій. Тому ми ще раз акцентуємо увагу, що групи ризику повинні обов’язково проводити тестування для виявлення збудника ГРВЗ і вирішення питання проведення противірусної терапії.

Для зменшення ризику зараження ВООЗ пропонує наступні дії:

  • введення маскового режиму в літаках;
  • тестування перед великими зборами або перед тим, як побачитися з кимось із високим ризиком тяжкого захворювання;
  • носіння якісної маски в багатолюдних закритих приміщеннях;
  • покращення вентиляції та фільтрації у закритих приміщеннях;
  • при наявності симптомів COVID-19, негайне проведення ПЛР тесту та уникнення контактів із людьми з високим ризиком тяжкого захворювання;
  • при інфікуванні COVID-19, якнайшвидше пройдіть обстеження на предмет визначення необхідного противірусного лікування та ізолюйтеся вдома.
     

Фахівці ВООЗ наголошують, що найефективнішим способом захисту організму є вакцинація. Дослідження показують, що штам Кракен менш небезпечний для людей, які робили бустерну вакцину не пізніше, ніж 6 місяців тому.

Станом на 08.03.23 за даними CSSEGISandData/COVID-19 в Україні було зареєстровано 9859 хворих на COVID-19. Середній показник за 7 днів березня - 1510 випадків, що перевищило той самий показник за останній день лютого - 1142 випадків COVID-19. Тобто зафіксовано зростання захворюваності в 1.3 рази.

Дотримуйтеся правил особистої гігієни, притримуйтесь рекомендацій лікарів – і вашому здоров’ю не зашкодить жоден вірус!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому