гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кір повертається: що робити?

25.05.2022
Фото - Кір повертається: що робити?

 

Війна в Україні внесла корективи в життя людей, що створило ідеальне підґрунтя для виникнення спалахів інфекційних хвороб. Зниження рівня вакцинації, міграція в інші міста/країни, великі скупчення людей в закритих приміщеннях, послаблення імунітету через стрес та погане харчування, відсутність доступу до кваліфікованої медичної допомоги призвели до того, що досить очікуваним стало підвищення захворюваності на кір. На додачу все це відбувається на фоні дворічної епідемії COVID-19, коли доступ до вакцинації теж був не у всіх дітей.

За даними ВОЗ та ЮНІСЕФ лише за перші два місяці кількість випадків кору у всьому світі зросла на 80% у порівнянні з минулим роком.

Чим так небезпечний КІР?

Кір – одне з найбільш заразних вірусних інфекційних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. При контакті із хворим 9 із 10 нещеплених людей захворіють. І це можуть бути, як діти, так і дорослі будь-якого віку, що не мають захисту проти цієї хвороби.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.

Шляхи передачі вірусу кору:

При чханні, кашлі або розмові хворого
Під час вагітності від матері до плоду
При використанні спільних предметів побуту з хворим на кір


КІР може призводити до серйозних проблем зі здоров’ям (ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору) і навіть смерті. Вірус вбиває клітини імунітету, які виробляють антитіла до інших інфекцій, послаблює імунну систему на декілька років , що особливо небезпечно на тлі пандемії COVID-19, а також викликає дефіцит вітаміну А.

Згідно статистики:

  • 25% хворих на КІР потребують госпіталізації
  • 1-2 людини з 1000 помирають
     

Ускладнення через кір найчастіше бувають у віці до 5 років, після 20 років, у вагітних жінок, у людей з ВІЛ та лейкозами.

Важливо! Вірус кору може жити в повітрі/на поверхнях до 2-х годин після того, як хвора на кір людина залишила приміщення, він розповсюджується на значні відстані з повітрям по вентиляції. Людина, яка хворіє на кір, є заразною за 4 дні ще до появи висипу та до 4 діб після його появи. Починаючи з 5-го дня висипу вважається не заразною.

Перебіг захворювання:

  • Інкубаційний період (без проявлення симптомів захворювання) від 7 до 14 днів після контакту з хворим на кір, в деяких випадках до 21 дня.
  • На 4-5 день хвороби - з’являється червоний плямистий висип (спочатку на голові, обличчі, а згодом на усьому тілі).  Висип починає зникати з 4 дня в тій же послідовності. У дітей до 5 років та молодих людей, що не хворіли та не були вакциновані хвороба може мати важкий перебіг, викликати ускладнення та навіть летальні випадки.
     

Симптоми:

Висока температура

Нежить, сухий кашель, сльозотеча

На 4-5 день червоний плямистий висип

Збільшення лімфовузлів

Нудота та діарея

 


Як вберегти себе від КОРУ? Кір – вакцинокерована інфекція і щоб захиститися від неї слід вчасно вакцинуватися, адже щеплення це — єдиний надійний спосіб вберегтися від кору. І його краще проводити завчасно, до початку спалаху епідемії.

Дізнатись рівень імунного захисту можна з допомогою дослідження на визначення антитіл до вірусу кору IgG.

Якщо результат дослідження покаже відсутність антитіл IgG (негативний), чи їх рівень буде виходити за межі референтних значень (низький рівень Антитіл)  – зверніться до лікаря для проведення щеплення.

Лабораторна діагностика:

Щоб дізнатись чи є гостра фаза захворювання (на 4-7 день висипу) -  антитіла до вірусу IgM*
Для визначення імунного захисту (якщо не знаєте коли робили щеплення, чи зберігся імунний захист після захворювання, чи хворіли на кір) - антитіла до вірусу IgG**


Чи є ризик захворіти? Якщо рівень Ig G (індекс):

  • < 0,9 – негативний - ризик дуже великий
  • 0,9-1,1 – сумнівний - ризик відносний
  • > 1,1 – позитивний -ризик захворіти мінімальний
    
    

При замовленні та онлайн оплаті досліджень - отримайте знижку 15%

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому