гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Гіпотиреоз під час війни: як діяти?

18.04.2022
Фото - Гіпотиреоз під час війни: як діяти?

 

Під час війни не завжди є можливість відвідати лікаря, виконати обстеження, часто відсутнє постачання препаратів, в тому числі левотироксину. Провести самостійну оцінку стану та можливих дій допоможуть поради практикуючих лікарів медичної лабораторії ДІЛА.

Як запідозрити, що розвинувся гіпотиреоз?

В першу чергу потрібно звернути увагу на появу скарг та симптомів, яких раніше не було:

  • слабкість;
  • сонливість;
  • набряклість;
  • сухість шкіри;
  • закрепи;
  • мерзлякуватість;
  • збільшення ваги;
  • зниження пам'яті та уваги;
  • інтенсивне випадіння волосся;
  • у жінок - порушення менструального циклу, у чоловіків – порушення потенції;
  • «відчуття «кома» в ділянці шиї.
     

В такому випадку дуже високою є ймовірність зниження функції щитоподібної залози – гіпотиреозу.

За таких симптомів значно зростає вірогідність такого стану як гіпотиреоз у разі, якщо вам відомо про наявність збільшення, зменшення або аномалії щитоподібної залози у себе, чи раніше вам проводили часткове видалення щитоподібної залози або опромінення ділянки голова-шия.

При підозрі на ймовірний гіпотиреоз не слід самостійно приймати препарати левотироксину, необхідно знайти можливість порадитись з ендокринологом, вкрай важливо якомога скоріше зв'язатись з лікарем вагітним жінкам, також – якщо симптоми зниженої функції щитоподібної залози наявні у дітей.

Що робити якщо гіпотиреоз був встановлений але змінились симптоми та супутні фактори?

  1. Якщо ви приймаєте левотироксин у призначеній ендокринологом дозі, але симптоми гіпотиреозу зберігаються, самостійно можна додати до щоденної дози не більше ніж 12,5 мкг левотироксину та протягом 14 днів вкрай важливо зв'язатись з ендокринологом для оцінки доцільності подальшого збільшення дози.
  2. Якщо ви приймаєте левотироксин у призначеній ендокринологом дозі, але з'явились нервовість, пітливість, тремтіння, втрата маси тіла, аритмія, це може свідчити про передозування препарату. Самостійно можна зменшити левотироксин на 12,5 мкг/день та протягом 14 днів намагатись зв'язатись з ендокринологом для планування подальших дій.
  3. Якщо ви отримуєте лікування супутніх станів і при цьому симптоми гіпотиреозу прогресують, високою є ймовірність впливу супутніх ліків або процедур на функцію щитоподібної залози чи засвоєння левотироксину. Але оцінити чи можливо виключити медикаменти та процедури для лікування супутніх станів, або провести корекцію лікування, необхідно вирішувати з ендокринологом та/або зі спеціалістами, які лікують супутні захворювання.

Якщо вам повністю видалено щитоподібну залозу, але після операції не було можливості відвідати ендокринолога і відповідно не призначено левотироксин, але найближчими днями зв'язатись з ендокринологом немає можливості, можна самостійно безпечно розпочати прийом левотироксину в дозі 25 мкг/д. Однак, отримати консультацію ендокринолога слід якомога скоріше.

Як діяти у випадку відсутності можливості придбати звичний препарат або аналог левотироксину?

Якщо у вас вичерпується запас препарату, слід зменшити щоденну дозу на 25-50% до моменту відновлення можливості придбання ліків. БАДи та інші харчові добавки не заміняють гормон левотироксин, а деякі – негативно впливають на функцію щитоподібної залози. В багатьох випадках така продукція недостатньо досліджена, не регламентована сучасними медичними протоколами, тому не варто їх приймати без призначення лікаря .

Рекомендації щодо харчування при гіпотиреозі.

Домішка L-Тирозин не рекомендована замість або разом з левотироксином, тому що амінокислота тирозин є попередником при синтезі не тільки тироксину, але й інших гормонів - катехоламінів, меланіну. Природньо, амінокислота тирозин утворюється в організмі з незамінної амінокислоти фенілаланіну. Достатньо споживати у харчових продуктах фенілаланін+тирозин у кількості 42 мг на 1 кг ваги. Пісна яловичина/баранина/свинина/лосось/курка/індичка містять фенілаланін + тирозин близько 1 г на 85 г.

Нагадуємо, що ви можете отримати безкоштовну лікарську консультацію від фахівців лабораторії ДІЛА, в тому числі з напряму «Ендокринологія», за номером телефону 0800219696.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому