гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

День щитоподібної залози. Поговоримо про йод

25.05.2021
Фото - День щитоподібної залози. Поговоримо про йод

Йод – один з життєво важливих мікроелементів, без яких неможливе нормальне функціонування організму людини. Він вкрай необхідний для формування і нормальної роботи щитоподібної залози. Акумулювати йод мають здатність й інші тканини організму: слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо.

Чому така велика увага приділяється йоду?

Без участі йоду в організмі не відбувається жоден процес, адже він грає важливу роль в регуляції:

  • енергетичного обміну, температури тіла;
  • швидкості біохімічних реакцій;
  • обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
  • метаболізму ряду вітамінів;
  • процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.
     

Але за даними ВООЗ майже 3 млрд. людей на планеті страждає на йододефіцит. Чому так відбувається?

Причини нестачі йоду в організмі:

  • Недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування.
  • Незначне споживання морепродуктів людьми.
  • Відсутність йодної профілактики в йододефіцитних регіонах.
  • Наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту).
  • Прийом лікарських засобів, які ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду.
  • Порушення обміну йоду.
  • Збільшення радіаційного фону.
  • Забруднення довкілля.
     

У природі найбільші запаси йоду розташовані у морській воді, повітрі та ґрунті приморських районів, морських водоростях, молюсках і морській рибі. Решта харчових продуктів містить, як правило, незначну кількість цього мікроелемента. Особливо збіднені йодом гірські місцевості, де часто випадають дощі та вода стікає у ріки, вимиваючи йод із ґрунту. Тому рівень йоду в продуктах харчування з йододефіцитної місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений.

В Україні до йододефіцитних регіонів традиційно належать Прикарпаття, Карпати, Закарпаття, Полісся.

Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів.

До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії. У населення, що проживає в йододефіцитних районах, найчастішим видимим проявом дефіциту йоду є ендемічний зоб (дифузний, вузлуватий/багатовузлуватий, змішаний), що має різні розміри.

Рішення проблеми йододефіциту досить просте: варто забезпечити регулярне надходження йоду в організм людини.

Яким чином попередити йододефіцитний стан?

Перше місце у профілактиці йододефіциту посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання.

  1. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає.
  2. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині.
  3. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.
     

Для профілактики йододефіциту споживайте йодовмісні продукти. Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, чорноплідну горобину, ананаси, хурму, фейхоа);
  • йод також міститься у яйцях, молоці, яловичині, волоських горіхах.
     

Захворювання травної системи можуть впливати на засвоюваність йоду, порушуючи всмоктуваність у кишечнику. Тому, щоб організм засвоїв йод, необхідно усунути порушення функціонування травного тракту.

Але не тільки стан йододефіциту, а й його надлишку може призвести до негативних наслідків для здоров’я різного ступеня важкості. Йодовмісні препарати не варто використовувати без призначення лікаря. В Україні зареєстровані препарати із точно фіксованою дозою йоду, що дозволяє застосовувати препарати безпечно, в тому числі для дітей будь-якого віку, підлітків, жінок в період вагітності й годування груддю.

Здоров’я Вам та Вашим рідним!

Література:

  1. WHO Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for program managers. 3rd ed, 2007.
  2. UNICEF Iodine deficiency 2019.
  3. Стаття Актуальні діагностичні рішення клінічного завдання «Оцінка рівня йодного насичення організму» ISSN 1680-1466’ ENDOKRYNOLOGIA’ 2019, VOLUME 24, No. 3.
  4. https://moz.gov.ua/article/health/chim-nebezpechnij-jododeficit-i-jak-uberegtisja
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому