Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Навіщо знати про вірусні мутації?

05.11.2021
Фото - Навіщо знати про вірусні мутації?

 

В Україні більшість нових виявлених випадків COVID-19 припадає саме на штам «Дельта». Ця мутація робить інфекцію заразнішою – один інфікований може заразити в середньому від 5 до 10 осіб. До того ж у «Дельти» важчий перебіг, і відсоток ускладнень теж набагато вищий. Ось чому дуже важливо правильно виявити не тільки наявність вірусу в організмі, але і його штам – це дозволить лікареві ефективно оцінювати стан пацієнта, прогнозувати перебіг та можливі наслідки захворювання, своєчасно коригувати стратегію лікування та вживати заходів для запобігання небезпечним для життя станам.

До того ж, знаючи штам, епідеміологічні служби можуть робити більш точні прогнози щодо епідемічної ситуації загалом і вчасно реагувати посиленням чи ослабленням протиепідемічних заходів. Це допоможе уповільнити поширення інфекції. Точно ідентифікувати штам можна лише лабораторно – для цього в ДІЛА є дослідження «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, мутації».

Що таке «Дельта»?

Усі віруси, включаючи SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, мутують. У більшості випадків зміни практично не впливають на властивості вірусу. Однак, певні мутації можуть вплинути на швидкість його поширення, тяжкість проявів, ефективність вакцинації або терапевтичних препаратів.

Штам «Дельта» (також відомий як B.1.617.2) уперше було виявлено у жовтні 2020 року в Індії, тому він отримав назву «індійський». Фахівці ВООЗ охарактеризували новий варіант домінуючим у всьому світі та класифікували його як дуже тривожну мутацію, поряд з «Альфою» (B.1.1.7, раніше відомою як «британський» штам), «Бетою» (B.1.351, «південноафриканський») і «Гамою» (P .1 «Бразильський»). Більше того, дослідники змогли ідентифікувати тільки у «Дельти» три підтипи, кожен з яких має генетичний склад, що незначно відрізняється. У травні 2021 року індійські вірусологи виявили вісім мутацій у шиповидному білку «Дельта»-вірусу, який відповідає за проникнення всередину клітини. Дві з них дозволяють SARS-CoV-2 поширюватись із вищою швидкістю. Третя мутація схожа на аналогічну у «бразильського» штамі і допомагає вірусу частково «вислизати» від імунітету.

Чому «Дельта» небезпечніша за інші штами?

Фахівці Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) зазначають, що інфікування штамом «Дельта» призводить до частіших і тяжчих госпіталізацій. До того ж, цей варіант SARS-CoV-2 має такі відмінності:

  • Більш висока заразність. Якщо хворий, інфікований штамом «Альфа», що з'явився в Ухані, заражав у середньому 1-2 чоловік, то заражений «Дельтою» – від 5 до 8. Саме тому «Дельта» набагато агресивніша і поширюється в рази швидше за інші штами. Крім того, за рахунок мутацій у спайковому білку, який відповідає за проникнення вірусу в клітину, час зараження теж скоротився – 5-10 секунд проти 10-15 хвилин менш контагіозних варіацій.
  • Можливість зараження людей із сформованим імунітетом. Навіть вакциновані і перехворілі на інші штами люди можуть заразитися «Дельтою», адже вироблені раніше антитіла не завжди здатні розпізнати та/або нейтралізувати «мутанта». Але перебіг хвороби у вакцинованих у всіх випадках набагато легший.
  • Коротший період інкубації (час від зараження до появи перших симптомів), який становить уже не 7 днів, а 1-2 дні.
  • Тривалий перебіг – понад 15 днів.
  • Можливість передачі у різних вікових групах, включаючи дітей та підлітків.
     

Що стосується симптомів, то багато людей з коронавірусною хворобою почали скаржитися на сильну нудоту, пронос, через що хворим важко їсти і пити. І в той же час є постійна спрага. Для зменшення інтоксикаційного синдрому кожному пацієнту необхідно вживати багато рідини. Під час останньої «Дельта»-хвилі менша кількість хворих втрачає почуття нюху та смаку, ніж було раніше. Збільшилася кількість людей із розладом функції шлунково-кишкового тракту до 25% хворих. Частіше такий симптом зустрічається у дітей. Однак основні прояви COVID-19 майже не змінилися – це той же кашель, підвищена температура, біль у м'язах, ускладнене дихання, втома. Через штам «Дельта» стан пацієнтів може дуже різко погіршитися і буквально через кілька днів із відносно стабільного перейти в критичний. У таких випадках важливо не прогаяти час і розпочати лікування, проте для цього потрібно знати штам.

Як ідентифікувати «Дельту»?

Визначити штам допоможе ПЛР-дослідження. Тест «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, мутації» від ДІЛА дозволить виявити, чи належить виявлений штам до одного з 6 найпоширеніших варіантів, включаючи найзаразніший з них – «Дельту». ПЛР-дослідження необхідно проходити людям із підозрою на COVID-19 та з ознаками інших ГРВІ, а також контактним особам.

Провідні світові виробники лабораторних тест-систем проводять постійний моніторинг нових мутацій SARS-CoV-2 і моментально коригують діапазон своїх діагностичних компонентів, тому ПЛР тести виявляють найпоширеніші штами коронавірусу. ДІЛА не залишається осторонь та пропонує актуальні дослідження для точної ідентифікації не лише SARS-CoV-2, а й його мутацій.

Сьогодні 95% нових випадків COVID-19 в Україні припадає на штам «Дельта». За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, нинішня хвиля COVID-19 почалася раніше, ніж прогнозували в міністерстві, а за інтенсивністю вона вже наближається до показників осені 2020-го. Інфіковані «Дельтою» пацієнти важче переносять хворобу, інтенсивніше та швидше заражають інших, гірше реагують на лікування. До того ж, тепер страждають і діти. Також є інформація про випадки інфікування серед перехворілих та вакцинованих, хоч і з набагато легшим перебігом. Знаючи, яким саме штамом заразилася людина, лікар зможе призначити більш ефективну терапію та вжити своєчасних заходів, щоб запобігти небезпечним для життя ускладненням.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому