гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Чого очікувати від COVID-19 найближчим часом?

25.07.2022
Фото - Чого очікувати від COVID-19 найближчим часом?

 

З березня 2022 згадки про новий коронавірус, який 2 роки поспіль тримав у напрузі цілий світ, майже зникли з інфопростору внаслідок виникнення більш загрозливої ситуації - широкомасштабної агресії росії проти України. Але війна не винищила вірус, а лише відсунула його на другий план, як менш пріоритетний у світлі останніх подій. Проте, за словами регіонального директора ВООЗ у Європі Ганса Клюге, COVID-19 і досі залишається неприємною, потенційно смертельною хворобою.

За останні шість тижнів кількість випадків COVID-19 у 53 країнах-членах ВООЗ (включно з кількома в Центральній Азії) зросла втричі і склала майже 3 млн випадків, що становить майже половину від загальної кількості в світі.

В Україні станом на 22.07.22 на COVID-19 захворіло 5020181 громадян. З них померло 108690, що складає 2.2%

Який штам є домінуючим у Європі сьогодні?

“Цього разу хвиля COVID-19 рухається підводними течіями варіанту Omicron”, який є більш заразним», - підкреслив Клюге. Нову мутацію штаму коронавірусу «Омікрон»  BA.2.75, названу «Центавром», вперше було виявлено в Індії в травні. Вчені стверджують, що він має прискорені темпи поширення та ще більш стійкий до вакцин.

Сьогодні варіант Омікрон-штаму ВА.2.75 знайдено в Австралії, Великій Британії, Німеччині, Данії, Індії, Канаді, Нідерландах, Новій Зеландії, США та Японії.

Проте, «Центавр» поки не перевершив варіант «Омікрон» ВА.5, який є домінуючим на території низки європейських країн, і вчені не впевнені в тому, що це колись станеться.

Які особливості перебігу COVID-19, викликаного новим штамом?

Новий варіант штаму «Омікрон» ВА.2.75 заразніший за попередній підвид ВА.2 – «стелс-Омікрон» мінімум на 16%, але на думку вірусологів цей варіант вірусу не повинен спричинити тяжкого перебігу захворювання. Адже у вчених ще немає доказів на користь того, що «Центавр» провокує більш важкі форми коронавірусу, ніж його початковий прабатько. Експерти з інфекційних хвороб в Університеті Східної Англії переконані, що спровокований «Центавром» спалах не буде таким самим смертоносним, як він був при пануванні штаму «Дельта».

Але розслаблятися теж не слід, адже кількість госпіталізацій вже подвоїлася, і, хоча кількість хворих у відділеннях інтенсивної терапії залишається “відносно низькою”, в Європі майже 3000 людей усе ще помирають від COVID-19 щотижня.

Як підготуватися до можливого зростання захворюваності на коронавірус?

З огляду на поточну ситуацію, ВООЗ прогнозує зростання кількості випадків COVID-19 у Європейському регіоні в найближчі місяці через закінчення літніх канікул, відновлення роботи шкіл і соціальної взаємодії, які частіше відбуваються в закритих місцях при зниженні температури. І тому швидше за все нам слід знов готуватися до важкої осені і зими в плані високої захворюваності.

Щоб бути готовим до будь-якої ситуації та вберегти своє здоров’я на тлі неприємних подій в Україні, слід подумати як убезпечити себе вже зараз. На сьогодні найбільш дієвим засобом захисту вважається вакцинація, тому тим, хто не вакцинувався слід пройти курс щеплень, а вакцинованим варто звернутися за отриманням бустерної дози.

При виникненні сумнівів у ефективності попередньої імунізації або стану імунітету після перенесеної хвороби, доцільно перевірити рівень захисних антитіл - імуноглобулінів.

ДІЛА пропонує достовірний метод дослідження для визначення кількості антитіл після хвороби або вакцинації «Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла IgG до S1 RBD кількісний, за стандартом ВООЗ», завдяки якому ви вже протягом доби дізнаєтесь чи маєте захист проти хвороби, чи ні.

Крім того, в період зростання захворюваності швидше за все потрібно буде дотримуватися вже відомих методів безпеки: носіння масок у приміщеннях і в громадському транспорті, провітрювання місць громадської активності, та дотримання соціальної дистанції у громадських місцях.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому