гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Українська школа менеджменту якості лабораторної медицини

15.03.2019
Фото - Українська школа менеджменту якості лабораторної медицини

12-13 березня 2019 року медична лабораторія ДІЛА прийняла участь у VII Науково-практичній конференції з міжнародною участю “Розбудова системи забезпечення якості клінічних лабораторних досліджень в Україні”. Провідними темами конференції були майбутнє галузі Лабораторної медицини та шляхи її розвитку. 

«Головною метою акредитації за стандартом ДСТУ 15189 є не отримання сертифікату, а впровадження діючої системи менеджменту якості», - наголосила в своїй доповіді «Куди йдемо?” керівник Українського Референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології МОЗ України, президент Асоціації забезпечення якості лабораторної медицини Яновська В.Г.

Наразі з 2 482 офіційно зареєстрованих лабораторій в Україні тільки 6 акредитовані за ДСТУ 15189. Ці лабораторії довели свій рівень компетенції та працюють відповідно до міжнародних стандартів.

Учасники конференції, українські та іноземні фахівці лабораторної медицини,  завзято обговорювали необхідність змін, можливості та шляхи їх втілення. Якість  лабораторних досліджень розглядалась як найважливіша складова безпеки пацієнтів. Активну участь в обговоренні приймали представники МОЗ України, НДСЛ Охмадит, фахівці із США, Німеччини, Арабських Еміратів, Асоціації забезпечення якості лабораторних досліджень, у складі якої  є багато фахівців Медичної лабораторії ДІЛА. 

МЛ ДІЛА не тільки відповідає стандартам, компанія ДІЛА проводить освітню діяльність та  допомагає лікарям клінічної практики зорієнтуватись у нововведеннях лабораторної медицини.

Однією з вимог стандарту ДСТУ 15189 є визначення та обґрунтування референтних інтервалів. Саме цій темі була присвячена презентація «Порядок встановлення референтних інтервалів» фахівця МЛ ДІЛА та національного тренера Української школи менеджменту якості Яковець Олександри Сергіївни. Перш за все, була чітко висвітлена  концепція референтних інтервалів, науково та статистично обґрунтованих діапазонів, на які може орієнтуватись лікар. Раніше в бланках результатів лабораторних досліджень були вказані значення так званої «норми». Сучасна концепція референтних  інтервалів базується на  тому, що не існує чіткої межі між «нормою» та «не нормою». В доповіді акцентовано увагу на тому, що результат лабораторного дослідження залежить від низки факторів: аналітичного методу, типу біологічного матеріалу (плазма, сироватка, інше), демографічних та етнічних особливостей обстежуваної популяції, багатьох інших. Саме тому необхідність встановлення та/або верифікації меж умовно нормальних величин з урахуванням всіх факторів є дуже важливою. В доповіді були розглянуті аспекти визначення референтної популяції та субпопуляцій, надана інформація щодо джерел отримання референтних величин,  підходів до їх верифікації.

Конференція, яка тривала усього два дні, звичайно не могла вирішити всі проблеми на шляху розвитку лабораторної медицини в Україні. 

Але Медична лабораторія ДІЛА з гордістю може підтвердити своє право називатися провідною лабораторією в Україні. Вона не лише  задає стандарти якості, а й сприяє розвитку лабораторної діагностики в Україні в ім'я здоров'я кожної людини.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому