Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Підготовка дітей до школи

28.08.2021
Фото - Підготовка дітей до школи


Початок шкільних занять – важливий етап в житті дитини та її батьків. Змінюється все: від звичного розпорядку дня, розумової і фізичної активності до часу прийому їжі і навіть походів в туалет. Тому важливо, щоб дитина була повністю здорова і добре себе почувала.

Лабораторія ДІЛА пропонує турботливим батькам комплекс досліджень для контролю здоров'я дитини – Програма 154 «Готуємося до школи». Скринінг включає необхідні дослідження для оцінки функціонального стану дитячого організму і рекомендований для проведення щорічного профілактичного огляду для навчального закладу. Комплекс спрямований на раннє виявлення різних патологічних станів і порушень з метою їх своєчасної профілактики і лікування. Результати досліджень дозволять оцінити важливі маркери здоров'я дитини, її готовність до підвищених фізичних та емоційних навантажень, які супроводжують школярів щодня, а також потенціал організму до опору шкідливим факторам навколишнього середовища.

Окрім комплексу 154 «Готуємося до школи», в портфелі ДІЛА також доступні програми 111 «Перевір здоров'я дитини» та 176 «Перевір здоров'я дитини - розширений скринінг». Чек-апи складені з урахуванням рекомендацій лікарів-клініцистів і дозволяють економити ваші час та гроші*

*Вартість скринінгових програм на регулярній основі на 15% нижче сумарної вартості окремих досліджень, що входять до їх складу.

 Коли рекомендовані дослідження?

  • в профілактичних цілях дітям шкільного віку не рідше 1 разу на рік, навіть за відсутності скарг на самопочуття;
  • якщо у дитини є хронічні захворювання, що вимагають систематичного контролю загального стану здоров'я;
  • за наявності частих скарг дитини на погане самопочуття або якщо протягом року вона часто і довго хворіє.
     

Результати досліджень, що входять до складу програм 154 «Готуємося до школи», 111 «Перевір здоров'я дитини» та 176 176 «Перевір здоров'я дитини - розширений скринінг», дозволять оцінити показники функціонального стану дитячого організму, виявити порушення білкового і вуглеводного обміну, діагностувати брак заліза і кальцію, виявити запальні захворювання і перевірити функції внутрішніх органів.

Наприклад, програма 154 «Готуємося до школи» включає наступні дослідження:

  • загальний розгорнутий аналіз крові (автоматичний геманалізатор: 33 показника);
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз калу на яйця гельмінтів.
     

Програми дозволяють отримати об'єктивні дані про стан здоров'я малюка, виключити і вчасно виявити ряд небезпечних захворювань – цукровий діабет, запальні порушення нирок, порушення роботи печінки, щитовидної залози, а також інших органів і систем.

Загальний аналіз крові

До загальноклінічних досліджень, що входять до складу програми 154 «Готуємося до школи» відноситься загальний аналіз крові (ОАК) з підрахунком лейкоцитарної формули і швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ). Вони дозволяють отримати найдетальнішу базову інформацію щодо стану здоров'я дитини. Так, зміни загального аналізу крові, лейкоцитарної формули і швидкості осідання еритроцитів можуть свідчити про приховану інфекцію. Загальний аналіз крові – перший крок в діагностиці анемії і онкогематологічних захворювань, які характерні дитячому віку.

Еритроцити. Це червоні кров'яні тільця, найчисельніші клітини крові, які й надають їй характерний червоний колір. Вони складають близько 40% всього обсягу крові. Підвищення змісту червоних кров'яних тілець у дитини може вказувати на тривале голодування, зневоднення, надмірні фізичні навантаження, підвищене потовиділення. Іноді вони підвищуються при вроджених вадах серця і справжньої поліцитемії.

Збільшене вироблення еритроцитів небезпечне згущенням крові, уповільненням кровотоку і пов'язаними з цим проблемами – частими головними болями, запамороченнями, проблемами із зором, надмірним згортанням крові. Нерідко підвищення рівня еритроцитів пов'язане зі зневодненням, спекотною погодою, сильними стресами. Патологічне підвищення еритроцитів – рідкісне порушення. Набагато частіше діти стикаються з їх зниженим рівнем.

А от зниження вмісту еритроцитів спостерігається при:

  • Незбалансованому харчуванні з дефіцитом заліза, вітаміну B12 або фолієвої кислоти.
  • Пошкодженні кісткового мозку (воно може бути спричинене токсинами, променевою або хіміотерапією, інфекціями, прийомом деяких лікарських препаратів).
  • Системних захворюваннях крові.
  • Хронічних запальних процесах.
  • Кровотечі в травному тракті – наприклад, при виразках, поліпах, наявності раку товстої кишки.
  • Травмах з масштабною крововтратою.
  • Станах, що спричиняють руйнування еритроцитів (гемолітичної анемії, спровокованої аутоімунними процесами або дефектами самих еритроцитів).
     

Також зниження рівня червоних кров'яних тілець може спостерігатися при нирковій недостатності. Серйозні захворювання нирок призводять до зменшення секреції еритропоетину (або гемопоетіну) – гормону, що сприяє виробленню еритроцитів.

Лейкоцити – білі кров'яні тільця, які виробляються кістковим мозком. Це найважливіший елемент крові і основа імунітету організму. Їх кількість змінюється у відповідь на будь-яке пошкодження тканин і є елементом здорових, природних запальних реакцій.

Виділяють кілька основних груп лейкоцитів:

  • Базофіли – найменша за чисельністю група лейкоцитів (їх число не перевищує 1% від загального числа лейкоцитів). Вони відповідають за регуляцію кровотоку в невеликих судинах, допомагають іншим лейкоцитам пересуватися в тканинах, впливають на зростання нових капілярів. Базофіли також контролюють розвиток алергічних реакцій, пригнічують алергени, беруть участь в регуляції згортання крові, нейтралізації токсинів і отрут. Коли алерген вступає в контакт з базофілом, ця клітина виділяє біоактивні речовини, які беруть участь в алергічних реакціях.
  • Еозинофіли – як і базофіли, є маркерами реакції гіперчутливості організму. Еозинофіли також беруть участь в алергічних механізмах, пов'язуючи чужорідні частинки. Вони мають високу проти паразитарну і бактерицидну активність і відповідають за боротьбу з гельмінтами. Підвищення вмісту еозинофілів може вказувати на виражені алергічні стани, гельмінтози, ревматологічні захворювання, рідше – на онкологічні патології.
  • Нейтрофіли – «група швидкого реагування» і найчисельніша група лейкоцитів (до 80% від їх загального обсягу). Як тільки чужорідні речовини (наприклад, вірус, скалка або бактерія) потрапляють в організм, нейтрофіли одразу ж до них переміщаються, щоб знищити. Вони викидають в сторону чужорідної речовини активні ферменти, буквально розщеплюючи і переварюючи її. Цей процес носить назву фагоцитозу.
  • Моноцити – великі клітини. Вони також відповідають за фагоцитоз – поглинають бактерії і мікроорганізми, очищають кров від загиблих лейкоцитів і синтезують інтерферон. До того ж моноцити передають інформацію лімфоцитам про те, з яким мікробом стикалися.
  • Лімфоцити – основа клітинного і гуморального імунітету. Вони виробляють захисні антитіла і координують роботу всіх інших білих кров'яних тілець.
     

Підвищення рівня лейкоцитів (лейкоцитоз) виникає в результаті патологічних процесів. При вторгненні агресорів організм викидає в кров велику кількість білих кров'яних тілець для боротьби із загрозою.

Можливі причини лейкоцитозу:

  • інфекційні захворювання будь-якої етіології (в тому числі вірусні та гнійні інфекції);
  • хронічні запальні процеси;
  • деякі онкологічні захворювання;
  • алергічні реакції організму;
  • паразитарні інвазії;
  • ситуації, за яких порушуються захисні бар'єри шкіри - наприклад, масштабні опіки і обмороження.

Також існує ряд станів, які не пов'язані із захворюваннями, але теж супроводжуються підвищенням рівня лейкоцитів в крові. Це може бути сильний стрес, куріння або сувора дієта – все це характерно сучасним підліткам.

Гематокрит. Цей показник відображає процентний вміст формених елементів крові в її загальному обсязі. Оскільки основну кількість з них складають еритроцити, гематокрит відображає кількість червоних кров'яних тілець по відношенню до плазми. Він може змінюватися в ту або іншу сторону при деяких патологіях і допомагає в їх діагностиці.

Підвищення гематокриту може бути спричинено наступними чинниками:

  • зневодненням на тлі блювання, діареї, перегріву організму або теплового удару, надмірного потовиділення, недостатнього пиття;
  • сильною кровотечею;
  • патологіями, що супроводжуються зменшенням обсягу плазми крові - наприклад, перитонітом, тромбозом, діабетом, опіками;
  • порушенням роботи нирок – гідронефрозом, онкологічними захворюваннями, полікістозом у дівчаток;
  • нестачею вітаміну B12 або залізодефіцитною анемією;
  • підвищенням рівня лейкоцитів і еритроцитів;
  • вадами і ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю;
  • кишковою непрохідністю;
  • бронхіальною астмою, емфіземою легенів, обструктивним бронхітом.
     

Підвищений гематокрит свідчить про схильність до утворення тромбів. Це може проявлятися у вигляді поколювання або болю і відчуття оніміння в кінцівках. Вчасно виявлений підвищений гематокрит у дитини дозволить запобігти в подальшому житті розвитку серйозних ускладнень, включаючи інфаркт і інсульт.

Зниження рівня гематокриту може вказувати на залізо-, B12- або фолієво-дефіцитну анемію, сильну кровотечу, зниження вироблення гемоглобіну при серповидно-клітинній анемії. Також занижені значення цього показника є цінним індикатором порушення роботи органів сечовидільної системи.

Гемоглобін. Це білок, який міститься в еритроцитах і здійснює обмін кисню між легенями і тканинами організму. До його складу входить залізо. Також гемоглобін обумовлює і червоний колір крові.

У дітей підвищення рівня гемоглобіну можливо при зневодненні, поліцитемії, хронічній серцевій недостатності або обструктивної хвороби легень. Причинами зниження можуть бути:

  • анемія;
  • гострі або хронічні кровотечі;
  • хронічні захворювання нирок;
  • гемоліз;
  • онкогематологічні захворювання;
  • хронічні інфекції.
     

Всього до складу розгорнутого аналізу крові входить 33 показника. Окрім зазначених маркерів, він включає ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів), віроцити, тромбоцити і інші. Цей комплексний аналіз дозволяє виключити основні захворювання дитячого віку. Рекомендується виконувати щорічні дослідження за допомогою одних і тих же тест-систем, тобто в одній лабораторії.

Загальний аналіз сечі

Аналіз сечі є базовим методом оцінки стану сечовидільної системи. Він дозволяє діагностувати ознаки інфекційних процесів і запідозрити везікоуретральний рефлюкс, а також хвороби нирок, які характерні для дитячого віку:

  • ліпоїдний нефроз;
  • постстрептококовий гломерулонефрит;
  • полікістоз нирок та інші порушення.
     

Результати загального аналізу сечі завжди розглядають в сукупності з симптомами захворювання і результатами інших лабораторних досліджень. Саме тому аналіз входить в обов'язкову програму обстеження школярів.

Аналіз калу на яйця гельмінтів

Дослідження на яйця гельмінтів дозволяє виявити паразитів, що мешкають в нижніх відділах шлунково-кишкового тракту. Гельмінтози (глистяні інвазії) – захворювання, спричинені паразитичними черв'яками (глистами, гельмінтами), які живуть в організмі людини. З кількості виявлених випадків гельмінтозу більше 90% виявляють у дітей. В першу чергу, це малюки, у яких силу віку недостатньо розвинені гігієнічні навички – вони частіше беруть до рота немиті предмети, а також частіше вживають недостатньо оброблені овочі та фрукти. До того ж саме діти часто контактують з домашніми тваринами – кішками, собаками, птахами, які є джерелами паразитів.

Ознаки глистової інвазії залежать від того, яким видом паразитів була заражений дитина. Якщо інфікування відбулося одразу великою кількістю яєць глистів, істотно погіршитися стан здоров'я може вже за 2-3 дні. В інших випадках ознаки глистів у дітей можуть і зовсім дуже довго бути відсутнім або ж бути неспецифічними.

До перших симптомів гельмінтозу відносяться:

  • періодичне підвищення температури тіла;
  • погіршення сну, млявість і плаксивість;
  • поганий апетит;
  • розлади стільця – як у вигляді діареї, так і у вигляді закрепів;
  • бурчання і дискомфорт в животі, періодичні болі в області пупка, нудота;
  • алергічні прояви – свербіж, дрібні висипання.
     

При зараженні одними видами гельмінтів у дітей може спостерігатися нічний анальний свербіж, при зараженні іншими – кашель, ознаки бронхіту і збільшення лімфовузлів.

Що слід знати батькам

Щоб дитячий організм нормально зростав і розвивався, важливо, щоб всі органи і системи функціонували правильно. Порушення роботи одного органу в організмі дитини часто призводить до цілого каскаду патологічних процесів, результатом яких можуть бути затримка росту, проблеми в навчанні, порушення уваги і пам'яті, погіршення сну, швидка стомлюваність. Для своєчасного попередження серйозних відхилень і їх наслідків у дітей рекомендується щорічно проводити профілактичні лабораторні обстеження. Найбільш зручними для педіатра, дитини та її батьків є комплексні чек-апи, що включають основні загальноклінічні та специфічні тести. Програма 154 «Готуємося до школи» складена з урахуванням найбільш поширених захворювань дитячого віку.

Щорічний профілактичний скринінг – важливий захід, який допоможе зберегти здоров'я дитини на довгі роки. Лабораторна діагностика дозволяє виявити патологічні зміни на ранній стадії, коли захворювання ще не отримало свого розвитку і не стало незворотнім. Більшість дітей не люблять приходити до медичних установ, а обстеження дитини – непросте завдання для батьків. Тому діагностика маленьких пацієнтів повинна будуватися за принципом «все і одразу». У ДІЛА доступні всі необхідні дослідження, що дозволяють перевірити показники дитячого здоров'я в будь-якому віці.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому