гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Бронхіальна астма взимку: полегшення або загострення

15.01.2021
Фото - Бронхіальна астма взимку: полегшення або загострення

 

Із настанням холодів люди, які страждають на бронхіальну астму, стикаються з новими проблемами: морозне повітря і постійні застуди можуть провокувати загострення хвороби і ускладнювати життя. Однак зима – не привід для занепокоєння, якщо знати, як себе захистити.

Бронхіальна астма за своєю природою – хвороба варіабельна. Клінічні прояви можуть з'являтися і зникати навіть без відповідної терапії, загострення розвиваються з різною інтенсивністю: як стрімко, так і досить повільно. Найчастіше це обумовлено індивідуальними особливостями пацієнта і факторами, які є причиною хвороби і самих загострень. При цьому більше половини пацієнтів реагують і на зміну пори року. Сезонна варіабельність настільки притаманна бронхіальній астмі, що лікар, оцінивши скарги і симптоми, може її запідозрити навіть без призначення додаткових методів дослідження, однак для підтвердження діагнозу лабораторно-інструментальна діагностика обов'язкова.

Навесні у нас зазвичай бездоріжжя, танення снігу оголює торішнє листя, а це – живильне середовище для розмноження цвілевих грибків. Потім настає пора бурхливого цвітіння, яка доставляє масу проблем людям з весняним полінозом (алергією на пилок). Влітку дуже спекотно і задушливо, пилок квітучих трав буквально висить в повітрі, подразнюючи дихальні шляхи. Осінь – час дощів, різких перепадів вологості і температури, мокрих ніг і прілого листя. І, нарешті, зима, що ховає осінній бруд під шаром снігу, приносить з собою холод, лід, часті застудні та вірусні захворювання. І нерідко навіть ті пацієнти, які влітку почувають себе нормально, із настанням холодів відчувають загострення. Тому, щоб контролювати астму, потрібно враховувати особливості кожної пори року.


Що це? Бронхіальна астма (БА) – хронічне неінфекційне захворювання дихальних шляхів. Тривале запалення викликає швидкий розвиток обструкції бронхів і задуху. Своєчасна лабораторно-інструментальна діагностика і лікування дозволяють повністю взяти астму під контроль. Напади будуть повторюватися все рідше, пацієнт швидше повернеться до звичного активного життя.

Чим викликана? Найбільш значущими факторами ризику розвитку астми є генетична схильність в поєднанні з вдихуваним речовинами і частинками, які знаходяться в навколишньому середовищі і можуть провокувати алергічні реакції або дратувати дихальні шляхи.

Фактори, що провокують або погіршують симптоми бронхіальної астми:

  • вірусні інфекції;
  • побутові (кліщі домашнього пилу, пилок рослин, таргани) і/або професійні алергени;
  • тютюновий дим;
  • фізичні вправи;
  • стрес;
  • медикаменти (ацетилсаліцилова кислота або інші нестероїдні протизапальні препарати).
     

Сучасні генетичні дослідження довели роль спадкової схильності до розвитку БА. Ключова роль у розвитку БА у дітей належить IgE-залежному типу алергічної реакції. Сенсибілізація (підвищена чутливість) до алергенів і їх повторний вплив призводять до клінічних проявів БА в результаті розвитку запалення дихальних шляхів, оборотної обструкції і збільшення бронхіальної реактивності. Вплив алергенів на сенсибілізований організм в поєднанні з різноманітними неспецифічними факторами провокує розвиток загострень БА. Стан екології має значення в формуванні БА у дітей, проте визначальним є наявність атопії (незвичної реакції імунної системи на речовини, що не заподіюють більшості людей шкоди).

Як діагностується? При підозрі на БА потрібно пройти комплексне обстеження, що включає інструментальну і лабораторну діагностику. Що стосується лабораторної діагностики, найчастіше призначають:


Так, при астмі проводяться шкірні проби з алергенами (вони виконуються виключно в періоди ремісії). Їх принцип базується на тому, що у пацієнтів з алергією циркулюючі IgE-антитіла сенсибілізують не тільки шоковий орган, а й інші органи і тканини, включаючи шкірні покриви. Алергени для дослідження підбираються на основі анамнезу або використовуються стандартні їх набори. Можливо визначення рівня загального і специфічних IgE до певних алергенів, які підвищуються при астмі. Ці дослідження можна проводити в будь-якому стані.

Також в МЛ ДІЛА доступні скринінги інгаляційної Phadiatop і змішаної Phadiatop infant (для дітей) алергії. Це тести для диференційної діагностики між атопічними і неатопічними захворюваннями у пацієнтів з респіраторними симптомами. Оскільки скринінги є якісними, в разі позитивного результату виникає необхідність кількісного виміру рівня специфічних IgE до алергенів, які входять до складу скринінга.

Причини загострення

Які особливості зимового сезону слід враховувати астматикам:

  • холодне повітря, яке подразнює бронхолегеневу систему;
  • пік захворюваності на гострі респіраторні захворювання, в тому числі ГРВІ;
  • часті перепади температури і вологості, сухе повітря.


Холодне повітря. Характерна ознака бронхіальної астми – підвищена чутливість бронхів. Вони реагують на ті чинники, які здоровій людині абсолютно байдужі. Це не тільки алергени, а й неспецифічні подразники: різкий запах, фізична активність, забруднення атмосфери і, звичайно, холодне повітря. Бронхи реагують на них спазмами. Особливо часто холодові спазми бронхів виникають, коли хворий виходить з теплого приміщення на вулицю.

Холодовий бронхоспазм – звуження дихальних шляхів, викликане різкою зміною температури навколишнього повітря. Проявляється легким відчуттям тиску в горлі і слабким онімінням язика. Після первинних симптомів може перейти в бронхоспазм (звуження дихальних шляхів) і закінчитися астматичним нападом.

Щоб мінімізувати ризики астматичного нападу перед контактом з дратівливими факторами, включаючи холодне повітря, лікар може призначити інгаляції бронхорозширюючих препаратів. Рішення про застосування лікарських засобів приймає виключно лікар. Гостра реакція на специфічні подразники може говорити про недостатній обсяг планової терапії.

ГРЗ. Ще одна серйозна небезпека, яка чатує на пацієнтів з астмою взимку і восени – гострі респіраторні вірусні інфекції, включаючи грип. Саме на цей період припадає пік захворюваності на вірусні інфекції. Навіть здорова в усіх відношеннях людина один-два рази на рік може перенести ГРВІ. Для хворих з астмою подібні інфекції – не просто незначні неприємності, а істотні ризики загострення захворювання. При цьому загострення може бути викликано будь-якою, навіть незначною застудою. Респіраторні віруси впливають на нервову регуляцію тонусу бронхів, підвищуючи їх готовність до спазмування.

Ризики виникнення застудних захворювань багато в чому визначаються станом організму. Тому дуже важливо подбати про свою імунну систему. Якщо, незважаючи на всі проведені заходи (загартовування, щеплення, прийом вітамінів), ви відчуваєте нездужання – слід одразу ж звернутися до лікаря і проводити призначене їм лікування.

Пацієнтам з бронхіальною астмою не рекомендується експериментувати з лікарськими засобами, які полегшують загальний стан і знижують температуру. Наприклад, далеко не всім можна приймати аспірин, у деяких астматиків він викликає напади задухи. У таких хворих в якості жарознижуючого препарату рекомендований парацетамол. Окрім того, у астматиків несприятлива реакція може виникати і після прийому інших знеболюючих і жарознижуючих, із особливою обережністю їм прописують антибактеріальні препарати, перед призначенням обов'язково проводять пробу.

Як мінімізувати загострення

Щоби уникнути сезонних загострень, потрібно вживати наступних профілактичних заходів:

  • Переконайтеся, що хвороба під контролем ще до настання зими. Для цього потрібно звернутися до лікаря і почати приймати ліки згідно підібраній схемі.
  • Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання. Це потрібно для запобігання накопиченню алергенів.
  • Обмежте перебування на вулиці, коли температура повітря опускається нижче -15 ° С.
  • Взимку перегляньте свій питний режим. Рекомендується пити рідини більше, аніж зазвичай – це потрібно для розрідження слизу в легенях і запобігання пересихання дихальних шляхів.
  • Уникайте контактів із хворими людьми, оскільки практично будь-яка ГРВІ буде супроводжуватися загостренням астми.
  • Завжди носіть з собою інгалятор.
     

Для захисту органів дихання і дихальних шляхів використовуйте теплові маски, це ефективний теплообмінник, що прикриває дихальні шляхи від палючого морозного повітря. Найбільш дієвими засобами є небулайзери, які розпилюють ліки на дуже дрібні частинки. Форма аерозолю забезпечує рівномірний розподіл препарату в усіх ділянках верхніх і нижніх дихальних шляхів, надаючи бронхорозширювальну і протизапальну дію.

Знання специфіки зимових подразників, вживання необхідних заходів (правильно складене базове лікування, правильне використання інгаляторів) дозволять пацієнтам з бронхіальною астмою позбутися страху перед загостренням і сміливо зустрічати зиму. Дуже важливо грамотно оцінити свої сили і не упустити момент виходу ситуації з-під контролю. Кращий спосіб уникнути серйозних ускладнень – вчасно звернутися до лікаря. Лабораторна діагностика дає можливість уточнити діагноз і підтвердити алергічну природу захворювання. Повторні дослідження призначають для оцінки ефективності вже проведеної терапії.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому