гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як дізнатися, чи захищені ви від COVID-19 після вакцинації чи хвороби?

29.11.2021
Фото - Як дізнатися, чи захищені ви від COVID-19 після вакцинації чи хвороби?

 

Вакцинація від COVID-19 і велика кількість тих, хто вже переніс хворобу – все це призвело до розуміння того, наскільки важливим зараз є питання оцінки імунітету до коронавірусу. Багато хто бажає дізнатися, чи сформувався він після вакцинації, проте в ході пандемії COVID-19 весь світ зіткнувся з проблемою відмінностей між результатами досліджень на антитіла. Виявилося, що практично кожен виробник визначав кількість імуноглобулінів у своїх «власних» одиницях. У зв'язку з цим ВООЗ прийняла міжнародний стандарт одиниць вимірювання антитіл до SARS-CoV-2 – BAU/мл (binding antibody units, одиниці зв'язуючих антитіл).

Інновації – один із головних пріоритетів роботи ДІЛА та саме ДІЛА впровадила першу на ринку України стандартизовану тест-систему для кількісного визначення рівня BAU-антитіл IgG до SARS-COV2. Тест-система регламентована Всесвітньою організацією охорони здоров'я, а результати дослідження можна порівняти з будь-якими іншими стандартизованими результатами у будь-якій країні, тому вони будуть визнаватись у всьому світі.

Дослідження «Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла IgG до S1 RBD кількісний, за стандартом ВООЗ» дозволяє оцінити імунну відповідь після вакцинації або перенесеного захворювання та отримати результати у міжнародних BAU-одиницях. Кількісне визначення показує концентрацію антитіл в біологічному матеріалі. Пройти дослідження можна в будь-якому відділенні лабораторії згідно зі стандартним графіком взяття біоматеріалу.

Що дозволить дізнатися дослідження?

  • чи перехворіла людина COVID-19 у минулому, навіть якщо не було жодних симптомів;
  • оцінити та точно визначити рівень імунного захисту організму після перенесеної інфекції чи вакцинації.
     

Також воно може виконуватися для тестування людей із групи ризику зараження – які контактують з великою кількістю людей або перебувають у зоні підвищеного ризику інфікування (наприклад, медпрацівники). Таким чином, дослідження підходить для всіх бажаючих визначити та контролювати в динаміці імунну відповідь організму – після вакцинації, перенесеної інфекції або за підозри, що людина вже перехворіла.

Антитіла IgG класу доцільно визначати з 14-го дня від початку захворювання (появи перших симптомів або позитивного ПЛР-тесту) або введення першої дози вакцини. Потім їхню кількість буде корисно виявляти кожні 2-3 місяці, щоб визначити, як довго ваш організм зберігає захист від вірусу.

Що таке антитіла

Антитіла, або імуноглобуліни (скорочено їх позначають Ig) – молекули, що виробляються імунною системою та допомагають організму боротися з будь-якими патогенами, включаючи віруси, алергени та бактерії. Антитіла є своєрідними «прикордонниками» в нашому організмі, причому кожен з типів здатний розпізнавати конкретний антиген. У нашому організмі тисячі різних імуноглобулінів, коли ми вперше стикаємося з дією будь-якого патогену, потрібен певний час, щоб імунітет відреагував та виробив антитіла, специфічні для цього антигену.

  • Першими після активації імунної відповіді, розпізнавання чужорідної речовини та виявлення її особливостей починають вироблятися імуноглобуліни класу IgM.
  • Після цього організм виробляє антитіла IgG класу. Вони утворюються у крові більшості людей через два тижні після початку клінічних проявів інфекції SARS-CoV-2 або ж після вакцинації. Глобуліни IgG є частиною так званої «імунологічної пам'яті», тому їх виявляють у крові дуже довгий час після вірусних інфекцій. А потім IgG забезпечують швидку імунну відповідь, якщо той самий патоген знову потрапляє в організм.
     

Говорячи простими словами, глобуліни IgM є маркерами гострої інфекції, а IgG – маркерами перенесеного захворювання чи наявності сформованого імунітету. IgG є своєрідним «архівом», в якому організм зберігає інформацію про перенесену інфекцію або вакцинацію, це так звана імунологічна пам'ять. У кожної людини IgG зберігаються різний час, зазвичай від 3-6 місяців і більше, але цей показник індивідуальний.

Нейтралізуючі антитіла особливі. Вони блокують взаємодію RBD-домену S-1 з ACE-2 рецепторами на поверхні клітини, перешкоджаючи тим самим проникненню вірусу в клітину і унеможливлюючи його подальшу реплікацію. Підвищена кількість антитіл IgG до S-RBD з високою часткою ймовірності свідчить про наявність високого титру захисних нейтралізуючих антитіл (які забезпечують імунний захист) у осіб, які пройшли вакцинацію, або одужали від COVID-19. Нейтралізуючі антитіла (nAb) є найбільш захисним типом глобулінів проти SARS-CoV-2 і забезпечують справжній імунітет. Дослідження «Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла IgG до S1 RBD кількісний, за стандартом ВООЗ» виявляє антитіла до шипоподібного S-білка, що дозволяє судити про наявність імунної відповіді, яка формується після вакцинації або в результаті перенесеної хвороби. Більшість представлених на українському ринку тестів на антитіла IgG виявляють імуноглобуліни класу G проти іншого компонента вірусу – нуклеокапсидного N-білка, тому вони не покажуть характеру імунної відповіді після введення більшості вакцин. Результат дослідження відображається у істинних міжнародних одиницях, згідно зі стандартом ВООЗ.

Замість висновку

Приведення результатів досліджень до єдиного стандарту дозволяє точно порівнювати їх між собою. Така стандартизація суттєво полегшить життя пацієнтам та роботу лікарям. Точність результатів дослідження в ДІЛА забезпечена приведенням калібраторів тест-системи до Першого Міжнародного Стандарту ВООЗ (First WHO International Stendart for anti-SARS-CoV-2 immunoglobulinum), який є набором референсних сироваток з чітко визначеним титром антитіл. На ринку України дослідження «Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла IgG до S1 RBD кількісний, за стандартом ВООЗ» є найточнішим та найефективнішим показником рівня захисту від коронавірусу, що вимірюється в BAU. Результати тесту дозволяють точно відстежувати напруженість імунної відповіді в динаміці як після вакцинації, так після лікування та перенесеного захворювання.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому