гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як не зашкодити собі в свята смачною їжею

26.12.2019
Фото - Як не зашкодити собі в свята смачною їжею
 
Ось і настала пора довгоочікуваних зимових свят - пора зустрічей друзів, родичів, походів у гості та заклади харчування, туристичних поїздок «все включено» і просто часу поласувати чимось смачненьким.
 
Низка свят тягне за собою часті і насичені застілля, адже хочеться приготувати і пригостити найсмачнішим, посидіти у веселій компанії, де за дружньою бесідою непомітно і з задоволенням вживається набагато більше, ніж наш організм може перетравити.
 
При цьому страви, як правило, є далеко недієтичними, а насичені жирами, легкозасвоюваними вуглеводами, спеціями, соусами і т.д.
 
І, в більшості випадків, це відбувається у вечірній або нічний час, коли всі фізіологічні процеси йдуть на спад і посилена робота організму ніяк не входить в його плани.
 
Це сприяє, так званому, компульсивному переїданню - безконтрольному вживанню їжі, при якому межа насичення нами не відчувається.
 
Саме час допомогти своєму організму впоратися з харчовим стресом і вийти з цього поєдинку переможцем.
 
Розглянемо все по порядку.
 
 

Яка їжа і якими розладами небезпечна для нашого травлення, як цього уникнути і усунути наслідки?

 
 
1. При надходженні надмірної кількості їжі в шлунок її переварювання на шлунковому етапі ускладнюється через невідповідність кількості їжі та необхідної для її подальшого перетравлення соляної кислоти - основного компонента шлункового соку. Внаслідок чого шлунок працює в посиленому режимі, намагаючись виконати свою функцію, звільнення від їжі сповільнюється, їжа затримується в ньому довше звичайного. Як результат - виникає важкість в епігастральній ділянці, спастичний біль і дискомфорт (простіше кажучи, розлади шлунка).
 
Крім того, переповнення їжею веде до розтягування стінок самого шлунка і сфінктера (кругового м'яза) між стравоходом і шлунком, що призводить до закидання кислого шлункового вмісту в стравохід (рефлюксу) і виникнення печії.
 
Як уникнути цих симптомів? - Контроль за кількістю вживаної їжі. Якщо не виходить зменшити загальний обсяг їжі, необхідно споживати її невеликими порціями протягом всього застілля, збільшити кількість страв, що містять органічні кислоти (квашені, мариновані овочі та фрукти, лимон та ін.).
 
Перший засіб допомоги при печії - лужні мінеральні води і препарати, що нейтралізують кислоту - антациди. Ці засоби зменшать неприємні відчуття.
 


2. Надмірне вживання жирної, смаженої та гострої їжі напружує роботу жовчовивідних шляхів і підшлункової залози. Подібна їжа стимулює скорочення жовчного міхура і жовчних протоків, а її надлишок може призвести до надмірного спазму та порушення нормального відтоку жовчі. При цьому в жовчному міхурі збільшується тиск. Це і призводить до появи жовчних симптомів дискінезії жовчовивідних шляхів:
 

  • болю різної інтенсивності в правому підребер'ї, що може поширюватися по всьому животі;
  • гіркоти в роті, нудоти.

У цій ситуації допоможе тепло на область правого підребер'я, вживання лужної мінеральної води («Боржомі», «Поляна квасова» і т.д.) 2-3 рази на день по 100-150 мл в теплому вигляді, дієта з виключенням продуктів, згаданих вище.
 

3. Порушення з боку тонкого і товстого кишечника. Найчастіші:
 
  • діарея і закреп;
  • посилення бродильних і гнильних процесів в кишечнику;
  • збільшене газоутворення (метеоризм);
  • поява неприємного запаху газів і калу;
  • втома, розбитість і головний біль.

Також можуть виникнути прояви подразненого кишечника у вигляді болю в животі, як правило, навколо пупка або внизу живота (кишкова колька).
 
Причиною діареї може бути швидка, кваплива їжа, погане пережовування їжі, а також безпосередньо перевантаження травного тракту важкоперетравлюваною їжею (свинина, баранина, гусак).
 
Метеоризм часто пов'язаний з квапливим споживанням надмірної кількості їжі, великою кількістю в раціоні продуктів, що стимулюють бродіння в кишечнику (капуста, боби, горох, чорний хліб, квас, мед). Це призводить до надмірного утворення газів, здуття живота, що супроводжуються бурчанням, відчуттям «переливання» в кишечнику.
 
Закреп. Виникає через порушення перистальтики кишечника, тобто скорочення м'язів кишечника, що перешкоджають його випорожненню. Однією з причин може бути переїдання, вживання недостатньої кількості рідини, їжі з невеликою кількістю рослинної клітковини. Для профілактики цього стану потрібно вживати продукти багаті клітковиною, тобто рослинними волокнами - овочі, фрукти, злакові, які збільшують об’єм калу, сприяють його просуванню по кишечнику і, відповідно, випорожненню.
 
При виникненні будь-яких з перерахованих неприємних симптомів після щедрих застіль можна влаштувати собі 1-2 розвантажувальних дні. Можна навіть поголодувати без обмеження вживання рідини.
 


Крім органів травлення в свята страждають і інші органи.

У 1978 році американським лікарем Філіпом Еттінгером був сформульований, так званий, синдром святкового серця, який виникає при епізодичному вживанні великої кількості алкоголю протягом короткого часу. Виявляється цей стан порушенням серцевого ритму,відчуттям завмирання серця та перебоїв (додаткових і гучних ударів серця). Також можуть виникнути біль або стиснення за грудиною, задишка і непритомність.
 
 

Причиною серцевих проблем можуть бути кілька факторів:

 
 
  • Етиловий спирт, що міститься у всіх алкогольних напоях в різних кількостях, стимулює додаткове виділення гормонів стресу - адреналіну і норадреналіну. Вони впливають на провідну систему серця, яка відповідає за правильний серцевий ритм.
  • В результаті складних біохімічних процесів відбувається зневоднення організму. Це сприяє згущенню крові і, як наслідок, підвищує ймовірність тромбоутворення в судинах та погіршення кровопостачання органів, в тому числі і серця.
  • Продукти переробки етилового спирту в організмі проявляють токсичну дію на різних рівнях.

 

Рекомендації з профілактики негативних наслідків :

 
 
  • контролювати кількість спожитого алкоголю;
  • вживання алкоголю має супроводжуватися рясним питтям (виключаючи газовані напої);
  • вживати продукти багаті на органічні кислоти (мариновані, квашені продукти, овочеві і фруктові салати, чай з лимоном) як протягом застілля, так і на наступний день. Кислоти, що містяться в таких продуктах вступають в реакцію з речовинами, що утворилися в процесі переробки алкоголю та знижують їх токсичну дію на організм.

 

Отже, сформулюємо основні секрети «правильного» застілля:

 
 
1. За святковим столом можна спробувати всі страви в помірній кількості. Перевагу варто надати простим м'ясним або рибним стравам, овочевим нарізкам та салатам без майонезу. 
2. Слід також обмежити вживання дуже гострих і солоних страв. Крім користі для травлення, це відобразиться і на зовнішньому вигляді – вдасться уникнути набряклості на наступний день.
3. Протягом усього застілля періодично випивайте склянку мінеральної води без газу. Це також сприяє хорошому самопочуттю і полегшує наслідки навантаження на організм.
4. При вживанні алкоголю не змішуйте спиртні напої різної міцності. За кілька годин до застілля можна вжити невелику кількість алкоголю (наприклад, півкелиха вина). Це запустить процес вироблення печінкою ферменту алкогольдегідрогенази, який руйнує етиловий спирт. До моментузастілля вміст ферменту в крові буде в достатній кількості для подальшої переробки алкоголю.
5. На наступний після застілля ранок відразу після пробудження випийте склянку теплого трав'яного чаю або просто води з лимоном, медом та імбирем - це допоможе організму налагодити порушене травлення і зменшити інтоксикацію після вжитого напередодні алкоголю.
 
Але краще пам'ятати: кращий Ваш союзник під час свят - помірність і дбайливе ставлення до свого здоров'я.
 

Здоров'я Вам в Новому році!

 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому