гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Три «ні» раку молочної залози

28.10.2019
Фото - Три «ні» раку молочної залози
 
Жовтень – у всьому світі місяць свідомого ставлення до проблеми раку молочної залози.
 
Рак молочної залози друга за частотою причина смерті від раку серед жінок. Цей вид раку розвивається у кожної восьмої жінки протягом життя. 
 
Проте ми можемо багато чого зробити щоб змінити цю статистику, оскільки завдяки науковим дослідженням ми все більше знаємо про фактори ризику раку молочної залози, а сучасні технології дозволяють діагностувати це захворювання на самих ранніх стадіях, коли ефективність лікування максимально висока.
 
Отже кроки для протидії раку молочної залози, засновані на наукових доказах і доступні для кожного:
 
1. Зменшення факторів ризику, пов’язаних зі способом життя: відмова від куріння, обмеження вживання алкоголю (максимум один бокал вина на день), здорова вага, регулярна фізична активність.
 
2. Знання симптомів і регулярне самообстеження молочних залоз (дозволяють раніше звернутись до лікаря і за необхідності позапланове обстеження). Регулярні обстеження у лікаря і профілактичні мамографії (рентгенологічне обстеження молочних залоз з метою раннього виявлення раку) з визначеного за індивідуальними факторами ризику віку.
 
3. Знання про наявність генетичної схильності до раку молочної залози, на основі якого розробляється програми раннього посиленого скринінгу (регулярні профілактичні обстеження). 
 
Близько 10% випадків раків молочної залози є спадковими. Мутації генів BRCA1/BRCA2 це найпоширеніша з мутацій генів, що підвищують ризик онкологічних захворювань, частота їх носійства становить 1-2% серед усіх людей. 
 
Наявність мутацій в генах BRCA1 і BRCA2 значно підвищує у жінок і чоловіків ризик раку молочної залози, ризик раку яєчників у жінок, а також деяких інших видів раку у обох статей. Знання про наявність цих мутацій дозволяє розробити програми раннього посиленого скринінгу (регулярні профілактичні обстеження) і виявити захворювання на ранніх стадіях, коли його лікування є високоефективним.
 
Сьогодні в Україні обстеження на наявність мутацій генів BRCA1/BRCA2 є доступним для всіх. 
 
 
Джерела:
2. Jatoi, Ismail. "Risk-reducing options for women with a hereditary breast cancer predisposition." European journal of breast health 14.4 (2018)
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому