гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергія на пилок бур’янів

27.08.2020
Фото - Алергія на пилок бур’янів
 
У теплу пору року в повітрі знаходяться мільйони зерен пилку бур’янів, які здатні переміщуватись з потоками повітря на величезні відстані. Вони гарантують появу нових рослин наступного року і, разом з тим, є причиною «сезонних» симптомів - закладеності носу, чхання, почервоніння та свербіння очей, кашлю та задухи - у алергіків. І якщо ви маєте підвищену чутливість до пилку бур’янів, друга половина літа та початок осені для вас - досить неприємний час.
 
Але так не повинно бути…
 
З належними профілактичними заходами і правильними методами лікування алергії ви можете насолоджуватися будь-якою порою року. 
 
Найбільш розповсюдженими бур’янами, що викликають алергію в Україні є амброзія та полин . Проте й інші бур’яни, такі як: соняшник, курай, лобода, подорожник, постениця, золотарник, можуть бути причиною симптомів алергії.
 

Які ж симптоми можуть спостерігатися при алергії на пилок бур’янів:


 
  • закладеність носу та чхання;
  • водянисті виділення та свербіння в носі;
  • почервоніння та свербіж очей, сльозотеча;
  • зниження здатності до сприйняття та розрізнення запахів;
  • дискомфорт або свербіж у вусі;
  • посилення симптомів астми (кашель, задуха, сухі хрипи, відчуття нестачі повітря).
 
Разом з типовими симптомами, можуть спостерігатися: головний біль, порушення сну, втомленість та роздратованість.
 
Не кожна людина з алергією має всі перераховані вище симптоми. Якщо у вас легкий ступінь алергії, то проблеми можуть бути, приміром, тільки з носовим диханням. Проте, якщо не діагностувати і не лікувати недугу вчасно, важкість симптомів може наростати та з’являтися додаткові.
 
У значної частини пацієнтів з алергією на пилок бур’янів можливе свербіння у роті чи у горлі, припухлість губ або язика після вживання свіжих фруктів або сирих овочів та деяких спецій, що є проявом більш тяжкого перебігу алергії. 
 

Які ж фрукти, овочі, спеції небажано вживати при алергії на пилок бур’янів?

 
При алергії до пилку полину та амброзії можуть виникати прояви після того, як ви смакували селерою, персиками, гірчицею, динею, бананами, або продуктами, чаями чи настоянками з рослин сімейства айстрових, наприклад, соняшнику, ромашки, або меду, в якому може міститися пилок айстрових.
 
При алергії до полину спостерігаються небажані реакції на різноманітні спеції: мускатний горіх, кмин, коріандр, естрагон, фенхель та петрушку.
 
При алергії до пилку лободи можливі харчові прояви при вживанні дині.
 

Діагностика алергії на пилок бур’янів

 
Розуміти який саме бур’ян є причиною появи у вас симптомів алергії дуже важливо, оскільки тільки так можливо отримати максимально інформативні рекомендації з лікування та профілактики.

Абсолютно природнім є те, що, встановивши причину своїх симптомів, ви замислитесь: чи можливо повністю вилікувати симптоми алергії на пилок бур’янів? Або хоча б зменшити використання протиалергічних та гормональних препаратів? Чи є ризик більш важкого перебігу алергії? 
 
Відповіді ви отримаєте, скориставшись молекулярними алергодослідженнями, що пропонуються в ДІЛА: Молекулярний пакет «Бур’яни-1» або Молекулярний пакет «Бур’яни-2» (у випадку проживання на Півдні України, де широко розповсюджені бур’яни, що входять до складу дослідження та можуть бути причиною алергії).
 

Лікування алергії на пилок бур’янів

 
Сучасним методом лікування алергії на пилок бур’янів згідно європейських та національних протоколів являється проведення алергенспецифічної імунотерапії (АСІТ). Призначаючи та прогнозуючи ефективність АСІТ лікар-алерголог орієнтується на результати молекулярної алергодіагностики. При алергії до бур’янів це дослідження: 
 

Профілактичні заходи

 

  • Тримайте вікна та двері зачиненими для попередження проникнення пилку в приміщення.
  • Мінімізуйте активність на свіжому повітрі рано вранці, між 5 і 10 годинами ранку, коли кількість пилку найбільша.
  • Тримайте вікна автомобіля зачиненими під час подорожі.
  • Після перебування надворі зніміть одяг і покладіть в пральну машину.
  • Утримайтесь від прогулянок в суху й вітряну погоду. Виконуйте всі активності після дощу, вологість утримує пилок на землі. 
  • Якщо у Вас є домашні тварини, майте на увазі, що їх шерсть може містити пилок після прогулянок надворі. 
  • Не сушіть постільну білизну або одяг на вулиці після прання.
  • Носіть сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від потрапляння пилку.
 
Обираючи діагностику в ДІЛА, ви маєте можливість обстежитись на алергію до максимально повного переліку бур’янів, які можуть бути причиною алергії та бути впевненим в точності результату, що забезпечується використанням в ДІЛА еталонного методу виконання досліджень. Правильна діагностика - це важливий крок до подолання алергії до бур’янів, а обізнаність про профілактичні обмеження допоможе покращити ваше самопочуття у період пилкування бур’янів.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому