гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Повний діагностичний комплекс COVID-19 від медичної лабораторії ДІЛА

07.07.2020
Фото - Повний діагностичний комплекс COVID-19 від медичної лабораторії ДІЛА
 
Коронавірусна інфекція поширюється планетою і не планує полишати людство у спокої. Це вже зрозуміло кожному, навіть не фахівцю. Адже щодня в світі реєструються нові випадки і статистика невблаганна – захворюваність, на жаль, зростає як в Україні, так і в світі.
 

Не карантином єдиним…

З 12 березня в Україні запровадили карантин, який введенням різних протиепідемічних заходів повинен був стримати стрімке поширення інфекції і у вигляді адаптивного варіанту продовжується й досі. І невідомо, коли закінчиться.
 
Але карантинні заходи не допомогли у подоланні коронавірусної хвороби. З часом люди втомилися від обмежень та потоку негативної інформації і почали нехтувати рекомендаціями фахівців ВООЗ та МОЗ України. Тож зараз як ніколи потрібно пам’ятати, що вірус нікуди не подівся. Підтвердженням цьому є щоденно зростаюча кількість інфікованих і саме зараз вкрай важливо мати можливість швидко та точно встановити діагноз. На сьогодні це можна зробити тільки шляхом лабораторної діагностики з виявлення збудника хвороби COVID-19 із застосуванням методів ПЛР та ІФА. За відсутності вакцини, своєчасне виявлення інфікованих саме ПЛР-тестуванням є одним з головних інструментів контролю за розповсюдженням інфекції та запобігання її поширення серед населення поряд із соціальним дистанціюванням, масковим режимом та застосуванням антисептичних засобів.
 
На сьогодні лабораторія ДІЛА пропонує найбільш повний, стандартизований за стандартами ISO 9001 та ISO 15 189 (лабораторна якість), діагностичний комплекс для лабораторного підтвердження COVID-19 : виявлення РНК вірусу методом ПЛР і визначення антитіл класів М та/або G методом ІФА якісно або напівкількісно, а також програми для моніторингу важкості перебігу хвороби у вже інфікованих.
 

Діагностичні методи, які використовуються в ДІЛА: золотий стандарт

У відповідь новій загрозі ДІЛА ще в березні першою з приватних лабораторій України впровадила нове дослідження – виявлення РНК COVID-19 методом ПЛР та отримала сертифікат на право видавати такі результати на рівні із державними лабораторіями Центрів громадського здоров’я МОЗ в регіонах. ПЛР-тестування на сьогодні є золотим стандартом у світі і основним методом визначення активної інфекції і того, що людина є джерелом зараження. Тільки за допомогою ПЛР можливо виявити заразного носія. ПЛР дослідження виявляє власне сам вірус на слизових оболонках на 2-3 день після інфікування ще задовго до появи клінічних симптомів та протягом певного часу хвороби після появи клінічних симптомів та ще деякий час після їхнього зникнення (клінічного одужання).
 

Коли потрібен ПЛР-тест

  • при захворюванні з симптомами, схожими з COVID-19;
  • для виявлення безсимптомних носіїв хвороби;
  • при контакті з хворим на COVID-19 та потребі тестування як контактна особа.
  • при виїзді з України за кордон на вимогу урядів переважної більшості країн світу;
  • при в’їзді в Україну з країн «червоної зони» відповідно до постанови КМ України.
     
За актуальними рекомендаціями ВООЗ, CDC, Європейського відділення CDC для діагностики коронавірусної інфекції у хворих з симптомами та безсимптомних осіб використовується ПЛР-тест. Встановлено, що останні декілька днів інкубаційного періоду, коли симптомів ще немає, людина починає активно виділяти вірус в навколишнє середовище і становить небезпеку для оточуючих. Саме широке застосування цього дослідження дозволило знизити захворюваність в багатьох країнах, наприклад, Південній Кореї, Сінгапурі, Німеччині, Швейцарії, Японії. 
 
В рідкісних випадках важкої коронавірусної інфекції ПЛР-тест в матеріалі з ротоглотки може бути негативним. Тоді для уточнення діагнозу використовують додаткові тести з виявлення антитіл М і G в крові.
 
Обстежуючись в ДІЛА кожен може бути впевненим у точності й достовірності результатів дослідження. На відміну від інших лабораторій, у тест-системах яких здебільшого використовують 1 або 2 гена, в ДІЛА проводиться одномоментне дослідження 3 таргетних генів (E, N, RdRp), що повністю виключає можливість помилкового результату як хибнонегативного, так і хибнопозитивного. Кожен позитивний результат обов’язково повторно (чи додатково) тестується на тест-системі з трьома таргетними генами іншого виробника у відповідності до останніх рекомендацій ВООЗ.
 
Крім того, в лабораторії ДІЛА результат ви отримаєте у рекордно короткий термін – від 24 годин для негативних результатів та від 48 годин для позитивних. ДІЛА має величезний досвід у проведенні ПЛР-тестів, автоматизовані виробничі процеси та висококваліфікований персонал, що працює у декілька змін. Завдяки цьому потужностей ПЛР-лабораторії вистачає для обслуговування як індивідуальних клієнтів за індивідуальними зверненнями, так і приватних медичних центрів або великих груп персоналу громадських закладів та організацій, наприклад, ресторанів, мережевих магазинів, футбольних клубів, банків тощо, шляхом виїзних профоглядів. 
 

Як в діагностиці можуть допомогти тести на антитіла?
Чому дослідження ПЛР і антитіл є взаємодоповнюючими?

Визначення антитіл (імуноглобулінів) методом ІФА (імуноферментного аналізу) - це лабораторне дослідження, за допомогою якого виявляють імунну відповідь організму людини у відповідь на вторгнення вірусу, тоді як ПЛР визначає власне сам вірус у вигляді його генетичного матеріалу - РНК. 
 
  • Імуноглобуліни М (гострофазні антитіла) говорять про активну імунну відповідь та з’являються у переважної більшості інфікованих на 7-й день після зараження, тобто свідчать про те, що людина зараз хворіє на COVID-19 . 
  • Імуноглобуліни G (довгострокові антитіла), що з’являються зазвичай на14-й день після інфікування, говорять про те, що людина вже давно хворіє, або є прихованим носієм, або перехворіла і у неї виробився імунітет до вірусу. 
  • Імуноглобуліни А (секреторні антитіла) зазвичай з’являються в часі після М та перед G. Вони не несуть вирішальної клінічної значущості та зазвичай є додатковим дослідженням в складних випадках. На сьогодні їхня актуальність для діагностики COVID-19  не доведена остаточно, тому провідні світові виробники лабораторних реагентів виробляють реагенти саме для виявлення М та G антитіл, як найбільш інформативних маркерів.  

З допомогою ІФА-тестування можливо виявити людей з легким і середнім ступенем перебігу хвороби, у яких з моменту появи клінічних проявів пройшло понад два тижні. За цей час коронавірус може елімінувати з верхніх дихальних шляхів ближче до легень та в легені і ПЛР-тест при мазку з ротоглотки буде негативним.
 

В ДІЛА проводять:

  • напівкількісне, завдяки якому можна оцінити зміну титру (кількості) антитіл в періоді часу. Саме зростання титру антитіл мінімум в 2 рази за 2 тижні свідчить про гостру коронавірусну хворобу та напруженість (наявність) імунітету. 
 
На сьогодні дослідження на антитіла найчастіше виконується в якості додаткового методу для підвищення точності діагностики коронавірусної інфекції, наприклад, при негативному результаті ПЛР-тестування, але якщо є значні підозри на наявність захворювання: клінічні прояви, контакт. 
 
Тому діяти і обстежуватись потрібно вкрай розумно, пам’ятаючи, що визначити активну коронавірусну інфекцію при симптомах ГРВІ або безсимптомне носійство коронавіруса, що є небезпечним для оточуючих, можна лише за допомогою ПЛР-тесту. 
 

Коли потрібен тест на антитіла

  • після перенесеної коронавірусної хвороби з метою визначення імунної відповіді;
  • щоб визначити, чи був контакт з коронавірусом раніше;
  • при бажанні зробити свій внесок у вивчення питання колективного імунітету до коронавірусу в країні і в світі.
     
Обстежуючись на антитіла до коронавірусу в ДІЛА, ви можете бути впевнені в результатах дослідження завдяки тому, що ДІЛА - перша серед приватних лабораторій в Україні, яка отримала спеціалізований атестат про акредитацію виключно для медичних лабораторій - ДСТУ ISO 15189 для всіх своїх поточних досліджень у прайс-листі.
Дослідження виконуються виключно на тест системах з високою чутливістю та специфічністю, тому ймовірність перехресних реакцій з іншими коронавірусами майже повністю виключається. Принаймні на рівні сьогоднішніх знань про коронавірусну інфекцію.
 

Питання безпеки, які цікавлять найбільше

Відділення лабораторії працюють у штатному режимі, посилено наявні та введено додаткові протиепідемічні заходи. Масковий режим, дезінфекційні та гігієнічні заходи, регулярне кварцювання приміщень та контроль за гігієною рук, респіраторною гігієною і етикетом кашлю і чхання – посилено та постійно контролюються.
 
Збільшена частота обробки дезінфікуючими засобами поверхонь, які відносяться до зон користування великої кількості відвідувачів. Встановлено посилений режим провітрювання у всіх відділеннях, вентиляційні системи працюють у примусовому режимі з частою заміною та дезінфекцією фільтрів. Можливість контакту пацієнтів між собою і через поверхні знижена до мінімуму.
 
Всі відділення забезпечені необхідною кількістю масок і дезінфікуючих засобів, щоб клієнти могли обробити руки при необхідності. На видних місцях розміщені інформаційні матеріали для співробітників і клієнтів про гігієнічні вимоги. Клієнти попереджаються про необхідність бути в масці і дотримуватись дистанції.
 
Будьте здорові та бережіть себе. 
З повагою до Вашого здоров’я,
медична лабораторія ДІЛА.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому