0 800 217 887
0 800 752 180 всеукраїнські номери
(044) 364 49 91 для міста Київ
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Вхід в кабінет

Як вберегти себе від сальмонельозу та що робити у разі зараження?

10.06.2019
Фото - Як вберегти себе від сальмонельозу та що робити у разі зараження?
 
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями роду Salmonella.  Це захворювання належить до групи антропозоонозів, тобто таких, що передаються від тварини до людини, або через страви, які готувалися на основі продуктів тваринництва. Джерелом цієї інфекції можуть бути тварини дикі і домашні птахи (особливо, водоплавні: качки гуси), велика рогата худоба, коні, вівці, свині, коти, собаки, гризуни, риба. Заразитися можна і від людини, яка є носієм сальмонел.
 

Механізм передачі:

  • Фекально-оральний.  

Заразитися можна через харчі, воду, а також контактно-побутовим шляхами. 
 
Окрім того, деякі комахи здатні переносити сальмонел на своїх лапках (наприклад, таргани, мухи).
 
Переносити і виділяти сальмонел можуть люди і тварини. Збудник може виділятися з калом, сечею, слиною, молоком, виділеннями з носової порожнини. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Найбільш небезпечними переносниками сальмонельозу можуть бути люди зі стертою клінічною картиною. Контагіозними можуть бути річки та озера, в яких плавають птахи або неподалік яких випасають худобу (водойми заражаються сальмонелами через фекалії тварин).
 

Симптоми сальмонельозу

 
Клінічно виділяють такі форми сальмонельозу:
 
1. Гастроінтестинальна (шлунково-кишкова) форма
  • Гастритний сальмонельоз;
  • Гастроентеритний сальмонельоз;
  • Гастроентероколітний сальмонельоз.

2. Генералізована форма
  • Тифоподібний сальмонельоз;
  • Септикопіємічний сальмонельоз.

3. Бактеріоносійство
  • Гостре;
  • Хронічне;
  • Транзиторне.
 
Інкубаційний період триває від 2-6 год. до 2-3 діб. Симптоми виникають через вплив ендотоксинів, які вивільняються внаслідок руйнування сальмонел у шлунково кишковому тракті.
 
Спочатку з’являється загальна слабкість, ломота в тілі та нудота. Згодом приєднуються:
  • Часте і рясне блювання (блювотні маси мають зелений колір, можуть містити рештки неперевареної їжі);
  • Підвищена температура тіла;
  • Сильний біль спастичного характеру в животі;
  • Рясна діарея (пінистий зловонний кал зеленого кольору);
  • Виражена загальна слабкість, запаморочення, потемніння в очах, непритомність.
 

Ознаки тифоподібної форми сальмонельозу

На початкових стадіях – фактично нічим не відрізняються від гастроінтестинальної форми перебігу (блювання, характерні випорожнення, висока температура тіла, виражена загальна слабкість), проте у період розпалу починають долучатися симптоми, схожі з тими, що бувають при висипному тифі: висип, гепато- та спленомегалія (збільшення печінки та селезінки, відповідно).
 

Ознаки септикопіємічної форми сальмонельозу

Ця форма перебігає найтяжче. Вона може виникати у маленьких дітей та людей похилого віку, оскільки в одних імунітет – ще не достатньо сформований, в інших – ослаблений, в обох випадках опірність організму інфекціям – знижена. Септична форма характеризується ураженням не лише ураженням шлунково-кишкового тракту, а залученням в процес більшості органів та систем. Інфекція швидко прогресує і здатна спричиняти поліорганну недостатність, набряк легень та головного мозку.  
 
Генералізовані форми трапляються доволі рідко, лікуються в умовах інтенсивної терапії.
 

Сальмонельоз у дітей 

У разі зараження сальмонельозом дитини слід негайно звернутися в лікарню, щоб уникнути розвитку токсико-ексикозу (інфекційно-токсичний шок на тлі сильного зневоднення і прогресування інфекції).
 
 

Діагностика сальмонельозу

Лікар не може поставити діагноз «сальмонельоз» лише на підставі анамнезу та клінічних проявів, адже симптоми хвороби часто нагадують прояви інших інфекційних захворювань органів черевної порожнини, особливо, таких як дизентерія чи ротавірусна інфекція.  
 
Тому діагноз «сальмонельоз» лікар ставить виключно на підставі лабораторних досліджень!
 
Медична Лабораторія ДІЛА виконує лабораторне дослідження «Гострі кишкові інфекції ПЛР REAL TIME – скринінг».
 
Це метод, так званої, полімеразно-ланцюгової реакції, що дозволяє виявити та диференціаціювати ДНК (РНК) широкого ряду мікроорганізмів з групи кишкових інфекцій (сальмонела, шигела, патогенна кишкова паличка, адено- , рота- та норовіруси та ще деякі).
 

Перша допомога при сальмонельозі

Нагадуємо, що самолікування може нашкодити Вашому здоров’ю, тому у разі виникнення підозр на сальмонельоз, негайно звертайтеся до лікаря!
 
До моменту госпіталізації єдиним вірогідно вірним способом допомогти хворому на кишкову інфекцію є рясне пиття.
 
В амбулаторних умовах після кожного рідкого випорожнення слід випивати ОРС (орально-регідратаційної суміші) в кількості:
  • Діткам молодше 2 років – 50-100 мл.
  • Дітям 2 -10 років – 100 – 200 мл.
  • Дітям > 10 років та дорослим – стільки, скільки хочеться.

Загалом після кожного рідкого випорожнення або епізоду блювання слід компенсовувати рідину у кількості 10 мл/кг маси тіла - для дітей, та по 200 мл. розчину – для дорослих.
 
Також варто пам’ятати, що забороняється пити солодкі, газовані напої, фруктові соки чи чаї, адже вони можуть провокувати осмотичну діарею.
 
При адекватному лікуванні хворий одужує приблизно на десятий день.
 
В таблиці приведено дані щодо стійкості сальмонел у умовах навколишнього середовища та під дією різних факторів впливу:
 

Фактор впливу

Тривалість виживаності

В умовах кімнатної температури на предметах побуту

До 3-ох місяців

В землі

До 1-го року

У воді

5-6 місяців

На яєчній шкаралупі

Близько місяця

В молоці

До 20 днів

В м’ясі, ковбасних виробах та вершковому маслі

До 4-ох місяців

В сирах – до 1 року

До 1-го року

Соління та копчення

Жодним чином не впливають

Стійкість до низьких температур

Дуже стійкі, в умовах заморозки здатні не тільки виживати, а й розмножуватися. Переносять холод аж до -80° C.

Стійкість до високих температур

Гинуть при t близько 70° C - протягом 30 хвилин, і практично миттєво – при t близько 100° C

Вплив дезінфікуючих розчинів

Гинуть протягом 20 хвилин після обробки

 

Рекомендації щодо профілактики

1. Гігієна. «Золоте правило», яке ніколи не втратить своєї актуальності. Мийте руки перед кожним прийомом їжі та її приготуванням, одразу після повернення додому, після контакту з тваринами, відвідування туалету та прибирання. Якщо немає можливості вимити руки, у пригоді стане антисептик для рук. Придбайте невеличкий флакончик в аптеці і носіть його з собою про всяк випадок;
2. Не вживайте забруднену та воду з неперевірених джерел. Якщо немає можливості пити бутильовану воду, пийте кип’ячену охолоджену;
3. Миття їжі. Сальмонели мешкають та розмножуються у кишечнику домашньої птиці. Відповідно, на яйцях можуть залишатися рештки посліду. Погано вимиті яйця можуть спричини сальмонельоз. Ретельно мийте продукти перед їх вживанням. Обдавайте окропом овочі й фрукти, якщо збираєтеся їсти їх сирими;
4. Термічна обробка. Яйця, м’ясні продукти необхідно піддавати ретельній тепловій обробці. Щоб знищити сальмонел на шкаралупі, необхідно варити яйця не менше 6 хвилин;
5. Не вживайте молоко та молочні продукти, про якість збору яких Ви нічого не знаєте, краще придбайте оброблене пастеризоване молоко в магазині;
6. Зберігайте чисті, окремо упаковані продукти в холодильнику;
7. Користуйтеся окремими обробними дошками для м’яса, риби, хліба, зелені та овочів;
8. Ретельно перевіряйте термін придатності перед тим, як вживати продукт. Окрім того, звертайте увагу на органолептичні властивості їжі безпосередньо перед її вживанням;
9. Не беріть з собою в дорогу або на пікнік продуктів, які швидко псуються (яйця, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом);
10. Не купуйте їжу в місцях невстановленої торгівлі.
 
Будьте пильними до їжі, яку Ви вживаєте і пам’ятайте про правила безпеки. Запорукою міцного здоров’я є належна профілактика. Та, якщо вже й трапилося неприємне, не зволікайте – зверніться до лікаря, щоб якнайшвидше діагностувати та вилікувати недугу! Міцного Вам здоров’я!
Завантажте наші додатки
для iOS та Android

На початок