Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як діяти при підозрі на коронавірусну інфекцію?

07.04.2020
Фото - Як діяти при підозрі на коронавірусну інфекцію?
 
Кожного дня кількість хворих на COVID-19 в Україні зростає і наразі ніхто не береться зробити короткотерміновий прогноз епідемічної ситуації, тому що це задача з багатьма невідомими. Невідомо точно, яка кількість хворих з безсимптомним перебігом, невідомо, які саме шляхи передачі, окрім аерозольного (від людини до людини) є пріоритетними, невідомо, як вплине на стійкість збудника у зовнішньому середовищі настання теплої пори року… Але достеменно відомо: якщо ми будемо дотримуватися запроваджених карантинних заходів, ми допоможемо впоратись з інфекцією. Ми допоможемо нашим медичним працівникам не захлинутися потоком важких хворих. Ми допоможемо літнім людям та людям з хронічними хворобами не пасти жертвами нашої ж безвідповідальності. Ми допоможемо нашій державі швидше подолати економічну кризу, не подовжуючи термін карантину щомісяця тому, що комусь хочеться гуляти на дитячому майданчику. Давайте будемо свідомими разом!
 
Медична лабораторія ДІЛА впровадила нове дослідження – виявлення РНК SARS-COV-2 методом ПЛР, що доступне для населення при замовленні послуги «Виклик медсестри додому».
 

Що робити в разі виникнення симптомів ГРВІ у себе або людей, які проживають разом з вами?

 
COVID-19 та інші ГРВІ мають схожі симптоми: кашель, підвищення температури, загальну слабкість, закладеність носа. Тому при появі будь-якого з перелічених проявів - негайно телефонуйте своєму сімейному лікарю. Він має інструкцію як діяти і знає як вам допомогти. Обов’язково сповістіть лікаря, якщо протягом останніх 14 днів ви відвідували країну, в якій є спалах коронавірусної інфекції, або контактували з людьми, що там перебували.
Якщо окрім симптомів, властивих звичайній ГРВІ у вас виникла задишка, біль у грудній клітці, лихоманка понад 38°С, діарея, порушення свідомості – терміново телефонуйте в службу екстреної медичної допомоги за номером 103.
Повідомте диспетчеру про наявні симптоми та надайте достовірні відповіді на його питання. За визначеною інструкцією диспетчер розповість вам про подальші дії та при наявності показів скерує до вас бригаду екстреної медичної допомоги.
До приїзду медиків вам необхідно підготуватися: відчинити двері, провітрити приміщення та вдягнути маску. Після огляду медичні працівники проведуть оцінку вашого стану і визначать потребу в госпіталізації.
Якщо показів до госпіталізації немає, працівники бригади нададуть рекомендації щодо самоізоляції та порадять звернутися до сімейного лікаря, який буде спостерігати за вашим станом. В разі відсутності сімейного лікаря – вам потрібно звернутися на регіональну гарячу лінію з коронавірусної хвороби. При потребі до вас буде направлено медичного працівника для взяття біоматеріалу для лабораторного обстеження на COVID-19.
Якщо медичні працівники визначать, що покази до госпіталізації є – вас буде госпіталізовано на стаціонарне лікування. Госпіталізації підлягають:
  • особи з середнім або тяжким перебігом з підозрою чи підтвердженим діагнозом COVID-19, а також при наявності ознак дихальної недостатності або пневмонії;
  • люди з групи ризику незалежно від тяжкості перебігу.

 

Як поводити себе в умовах самоізоляції, якщо у вас підозра або підтверджений діагноз COVID-19?

 
Самоізоляція необхідна у кожному підтвердженому випадку COVID-19. Також відстежуються всі контакти хворого і люди, які близько контактували з хворим, повідомляються про необхідність дотримання самоізоляції протягом 14 днів. За станом здоров’я усіх контактних осіб протягом інкубаційного періоду стежить сімейний лікар разом з епідеміологічною службою. Якщо за цей період жодних симптомів не виникає, людина вважається здоровою та не становить загрози іншим.

 

Якщо людина залишається хворіти вдома, потрібно дотримуватись наступних правил:

 
Залишайтеся вдома. Винятком є лише випадки, коли вам необхідна медична допомога. Не відвідуйте громадські місця та не користуйтеся громадським транспортом або таксі. 
Зателефонуйте до свого сімейного лікаря і повідомте про хворобу. 
Ізолюйте себе в межах будинку/квартири від інших членів вашої родини. По можливості залишайтеся в окремій кімнаті та користуйтеся окремим санвузлом. Тримайте дистанцію понад 1,5 м при спілкуванні з людьми, які проживають разом з вами. 
Носіть захисну маску, якщо вам доводиться перебувати з іншими людьми в одному приміщенні. В разі, якщо це спричиняє проблеми з диханням – ви повинні знаходитися в окремій кімнаті. Якщо це не можливо – ваші співмешканці теж повинні носити захисні маски. Не забувайте про провітрювання.
Дотримуйтесь гігієни під час кашлю та чхання. Використовуйте одноразові серветки, які потрібно викидати одразу після використання у сміттєвий контейнер з кришкою. Після цього вимийте руки з милом протягом щонайменше 20 секунд або обробіть антисептиком із вмістом спирту не менше 60%.
Використовуйте індивідуальні предмети домашнього вжитку. Посуд, рушники, постільна білизна та інше повинно бути окремим з іншими членами родини.
Щодня дезінфікуйте поверхні і предмети, яких торкаються найчастіше: санітарне обладнання (умивальники, змішувачі, унітази), столи, тумбочки, дверні ручки, телефони, планшети, клавіатури обробляйте побутовими мийними засобами або спеціальними серветками з дотриманням вимог виробника.
Спостерігайте за станом здоров’я. Двічі на день вимірюйте температуру та негайно телефонуйте до сімейного лікаря або екстреної медичної допомоги, якщо у вас з’явилася задишка, постійний біль у грудній клітці, стійкий кашель, підвищилася температура понад 38°С.
Рішення про припинення самоізоляції визначають медичні працівники у кожному випадку окремо, зокрема після 2-х негативних результатів ПЦР.


В будь-якому випадку зберігайте спокій та дотримуйтесь вказаних рекомендацій, щоб вберегти себе та своїх близьких. 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому