гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Бронхіальна астма: прояви та діагностика

29.04.2020
Фото - Бронхіальна астма: прояви та діагностика

 

Весна - радісний і сонячний період, який при цьому несе в собі певну небезпеку для людей з алергічними захворюваннями і схильністю до них. Найбільш поширеними хворобами алергічного походження є бронхіальна астма і алергічний риніт.

За даними ВООЗ на бронхіальну астму та алергічний риніт у світі страждає близько 300 млн чоловік, хвороба вражає людей всіх етнічних груп і вікових категорій. Близько 10% з них - діти. Саме тому в світовій літературі бронхіальну астму та алергічний риніт часто називають неінфекційною пандемією. Бронхіальна астма не проходить повз відомих особистостей: Наполеон Бонапарт, Франклін Рузвельт, актриса Шерон Стоун, а також відомі спортсмени Уле-Айнар Бьорндален і Френк Лемпард мають дане захворювання в анамнезі.

Бронхіальна астма - одне з найбільш поширених хронічних захворювань серед дітей. Але, якщо орієнтуватися на дані МОЗ в Україні, то серед дітей поширеність бронхіальної астми становить лише 0,6%, що свідчить про проблему недостатньої діагностики захворювання. Найбільш поширеними алергенами, що викликають алергічний риніт і бронхіальну астму, є:

  • кліщі домашнього пилу;
  • шерсть домашніх тварин;
  • пилок трав і дерев.


У статті ми розглянемо найбільш актуальні питання щодо алергічних хвороб органів дихання, а саме бронхіальної астми та алергічного риніту.
 

Коли треба звертатися до лікаря?


Алергічні захворювання мають досить різноманітні прояви, більшість з яких широко поширені і можуть зустрічатися при різних станах.

Основними симптомами є:
  • закладеність носа;
  • кашель;
  • сльозотеча;
  • почервоніння очей;
  • утруднене дихання;
  • висипи на шкірі.


Іноді бронхіальна астма доставляє невеликий дискомфорт. Але у деяких людей захворювання значно погіршує якість життя і може призвести до небезпечного для життя астматичного нападу.

Якщо у симптомів захворювання спостерігається так звана «сезонність» (повторюються в один і той же проміжок часу протягом року) або вони виникають раптово після контакту з тваринами, відвідування певних місць - це є приводом запідозрити алергічний характер захворювання і звернутися до лікаря. У дітей бронхіальна астма часто починається з обструктивних бронхітів. У дітей бронхіальна астма часто починається з бронхітів, що супроводжуються обструктивними синдромом. Повторні епізоди бронхообструкції (3 і більше), особливо якщо вони поєднуються з обтяженою алергологічною спадковістю або наявністю других алергічних захворювань (алергічний риніт, атопічний дерматит та інші), є показанням до консультації алерголога і проведення алергологічного обстеження.

Бронхіальна астма - хронічне захворювання. Але можна тримати її симптоми під контролем. Перебіг астми з часом змінюється, тому необхідно регулярно обстежуватися і відвідувати лікаря, коректуючи лікування.

 

Як обстежити себе і дитину?


У сучасному світі лабораторної діагностики існує велика кількість різноманітних досліджень. Як розібратися в цьому списку і вибрати найбільш інформативне? По-перше, дослідження має відповідати на питання: чи є симптоми проявом алергії або це ГРВІ? А по-друге - яка група алергенів провокує розвиток алергічної реакції. Відповіді на ці базові питання допоможуть надалі забезпечити вірну тактику як більш глибокого обстеження, так і вірного лікування.

Первинне (скринінгове) обстеження краще почати з дослідження, яке включає максимальну кількість алергенів. Таким дослідженням може бути, наприклад, скринінговий пакет «Астма/риніт/екзема» або пакет для дітей - «Скринінг змішаної алергії для дітей «Phadiatop Infant».

Якщо ж у Вас або у Вашої дитини спостерігаються симптоми, які свідчать про можливий розвиток бронхіальної астми, актуальним буде дослідження від ДIЛА «Пакет «Астма/риніт». Це комплексне дослідження виконується методом ImmunoCAP і відноситься до молекулярної алергодіагностики, що дозволяє проводити обстеження в період загострення і у дітей в ранньому дитячому віці, а також включає в себе широкий перелік алергенів: шерсть домашніх тварин, кліщі домашнього пилу і найбільш поширені рослинні алергени і алергени плісняви.

Що робити, якщо отриманий результат, який вказує на алергію?


Перш за все пам'ятати, що своєчасна і точна діагностика є запорукою успішного лікування. Якщо у Вас або Вашої дитини встановлено наявність алергічного захворювання, по можливості потрібно негайно припинити контакт з алергеном, адже відомо, що чим довше людина контактує з подразнюючим фактором, тим вище рівень сенсибілізації і тим більше виражені будуть симптоми захворювання і довше тривати лікування. Тому, при отриманні позитивних результатів не зволікайте і не займайтеся самолікуванням, а зверніться до лікаря-алерголога або Вашого сімейного лікаря за рекомендаціями щодо подальшого способу життя і тактики лікування. Алергія не є протипоказанням до того, щоб насолоджуватися життям, адже воно прекрасне.

Бережіть себе. Завжди поруч з Вами, ДIЛА.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому