гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Інтерпретація результатів лабораторних досліджень коронавірусної інфекції

24.04.2020
Фото - Інтерпретація результатів лабораторних досліджень коронавірусної інфекції
 
Шановні колеги,
До вашої уваги другий блок лабораторних алгоритмів COVID 19 – алгоритми інтерпретаціі.
 
Хочемо зазначити, що особливості коронавірусной інфекції та накопичений на сьогодні досвід боротьби з нею, не дозволяють однозначно  використовувати традиційні підходи до діагностики вірусних інфекцій, як, наприклад, окреме трактування результатів імуноглобулінів. По мірі накопичення досвіду тестування, ми будемо уточнювати підходи до інтерпретації результатів.
 
Отже, розглянемо діагностичні варіанти:
 
1. Золотий стандарт діагностики COVID-19 - Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний (полімеразної ланцюгової реакції) - пряме визначення генетичного матеріалу збудника. 
Є рекомендованим ВООЗ методом ідентифікації та лабораторного підтвердження випадків COVID-19. Найчастіше проводять дослідження біологічного матеріалу з ротоглотки або носоглотки.
 
Позитивний ПЛР. Підтвердження
 
Позитивний результат ПЛР підтверджується:
  • з одного виду біоматеріалу при повторному взятті (2 та більше разів) протягом хвороби з інтервалом 2 дні і більше
  • або з 2 різних біоматеріалів (наприклад, назофарингіальний ма­теріал, кал).
  • або  повторне ПЛР – тестування з використанням первинного зразка  БМ
Негативний ПЛР

Якщо у особи є клініка, схожа на коронавірусну хворобу, а результат дослідження на ПЛР був негативним, то рекомендовано повторити дослідження на ПЛР з іншого зразка біологічного матеріалу та провести обстеження на інші етіологічні чинники респіраторних захворювань.
 
Одноразово отриманий негативний тест на виявлення SARS-CoV-2 (особливо, якщо це зразок  біологічного матеріалу з верхніх дихальних шляхів) або позитивний результат дослідження щодо виявлення іншого респіраторного збудника не виключає зараження COVID-19, якщо існує обґрунтована підозра на інфікування COVID-19, слід перевірити інший зразок за допомогою інших ПЛР-досліджень (наказ МОЗ України №722 від 28.03.2020).
Хибно-позитивний ПЛР

Характеризується наявною позитивною реакцією на РНК збудника COVID-19 при відсутності зараження вірусом SARS-COV-2.

Причини, що призводять до такого результату:
  • контамінація зразків
  • неспецифічні реакції - спрацьовування на нецільову мішень (залежить від якості тест-системи)
  • досвід лабораторії в оцінці результатів ПЛР
Хибно-негативний ПЛР

Причини хибно-негативного результату ПЛР на COVID19 при наявності клінічної картини*
  • Неправильна підготовка пацієнта перед взяттям біологічного матеріалу
  • Порушення правил взяття біологічного матеріалу.
  • Порушення правил перевезення/транспортування біологічного матеріалу.
  • Зниження вірусної концентрації в верхніх відділах дихальних шляхів з перебігом захворювання. Найвища цінність ПЛР дослідження з 3 по 8 день захворювання.
  • Різні таргетні гени в тест-системах на ПЛР «РНК COVID-19».
  • Інший респіраторний збудник, який викликає клінічні ознаки ГРВІ, наприклад, вірус грипу А і В.
 
2. Серологічні методи дослідження (виявлення IgM, IgG до вірусу SARS-COV-2) визначають напруження імунітету у пацієнтів, що інфіковані довше тижня, або вже перехворіли на коронавірусну хворобу.
 
Стають інформативними після вироблення в організмі специфічних антитіл (IgM, IgG) до SARS-COV-2, що потребує певного проміжку часу, який залежить від індивідуальної реакції. Зазвичай, поява IgM передує  IgG. Для SARS-COV-2 характер і послідовність імунної відповіді недостатньо вивчені.
 
Виявлення антитіл в крові до вірусу SARS-CoV-2 та їх зростання більш ніж в 4 рази в динаміці через 7-14 днів / або їх поява після першого негативного результату – т.з. сероконверсія, є доречним у комплексній діагностиці коронавірусної хвороби
 

Позитивні результати

Позитивні серологічні результати - свідоцтво гострого періоду захворювання або реконвалесценції, при відсутності наявних клінічних ознак, можуть свідчити про перенесену інфекцію, але можлива перехресна реактивність антитіл з іншими збудниками, включаючи інші коронавіруси людини.

Негативні результати

Негативні результати серологічних тестів не виключають зараження SARS-COV-2, особливо серед тих, хто нещодавно зазнали контакту з вірусом. Люди з імунодепресію можуть не виробити імунної відповіді  до вірусу SARS-CoV-2. 


 
3. Експрес-тести. Запропоновані для скринінгу на коронавірусну хворобу за допомогою визначення антитіл до вірусу SARS-COV-2. 
Однак, необхідно враховувати, що антитілоутворення починається через деякий час від моменту інфікування людини. Хибнонегативний результат експрес тесту не виключає наявність інфікування вірусом SARS-COV-2 і небезпеки, яку становить інфікована людина для оточуючих. 

 
Таким чином, раннім методом ідентифікації та лабораторного підтвердження випадків COVID-19 є виявлення РНК вірусу SARS-COV-2 методом ПЛР
 

Для дослідження «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний» преаналітичний етап відіграє визначальну роль. Важливо дотримуватися правил підготовки до дослідження, взяття і транспортування біоматеріалу.
 
Дослідження «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний» в ДІЛА передбачає одномоментне визначення 3 таргетних генів (E, N, RdRp). Бланк результату дослідження «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний»:
 
Як ми вже повідомляли, поєднання ПЛР-діагностики і серологічних методів дослідження на COVID 19, суттєво збільшує інформативність діагностики хвороби на різних етапах: в інкубаційному періоді, при наявності клініки і в періоді одужання. Інтерпретація результатів в залежності від стадії хвороби, статусу (контактний, хворий) представлена у алгоритмі.
 
Ознайомитися з другим блоком лабораторних алгоритмів COVID 19, актуальним на 24.04.2020 р. можна за посиланням.
 

Алгоритм інтерпретації результатів лабораторних досліджень COVID-19

** залежить від тривалості інкубаційного періоду, чим він довший, тим більше вірогідність отримати позитивні IgМ, также не виключена можливість перехресної реакції антитіл з іншими респіраторними збудниками, що залежить від тест-системи
*** інкубаційний період, це період часу від моменту потрапляння збудника до організму людини (інфікування) до появи перших клінічних проявів захворювання. Тривалість інкубаційного періоду залежить від збудника та стану організму людини, у середньому при COVID19 може тривати від 1 до 14 днів.

 

Первинно: є збудник, вірус SARS-COV-2, причина розвитку коронавірусної хвороби, визначення тільки методом ПЛР Вторинно: утворення імуноглобулінів М, G - імунна відповідь організму, яка поступово розвивається після потрапляння вірусу, визначаємо серологічними методами IgM, IgG, це опосередкована оцінка хвороби яка зараз, або колись була.

 

Інтерпретація результатів лабораторного обстеження в залежності від анамнезу коронавірусної хвороби


* IgM, IgG кількісним/напівкількісним апаратним лабораторним методом (ELISA, IФА)
** повторному дослідженні (ПД) іншого біологічного матеріалу
*** не можна виключити безсимптомний перебіг


Література:
1. Наказ МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)»
2. Report from the American Society for Microbiology COVID-19 International Summit, 23 March 2020: Value of Diagnostic Testing for SARS–CoV-2/COVID-19
3. World report. Developing antibody tests for SARS-CoV-2, 04.04.20. www.thelancet.com
4. www.who.int


Враховуючи складність інтерпретації результатів досліджень коронавірусної хвороби, експерти ДІЛА готові завжди допомогти лікарю у вирішенні клінічної задачі. Телефон служби клінічного консалтингу: 0 800 219 696.
 
Пройти тестування на Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний можна, звернувшись до Call-центру медичної лабораторії ДІЛА за телефоном 0 800 752 180 і замовивши  послугу "Виклик медсестри додому".
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому