Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

МЛ ДІЛА провела колегію для ендокринологів

08.04.2019
Фото - МЛ ДІЛА провела колегію для ендокринологів

27 березня 2019р у Києві відбувся черговий професійний захід від МЛ ДІЛА – Колегія ендокринологів на тему: «Подолання інсулінорезистентності міждисциплінарною командою: ендокринолог, гінеколог, дієтолог». В обговоренні алгоритмів ведення пацієнтів щодо даної клінічної задачі на Колегії прийняли активну участь майже 100 лікарів-учасників.

Відкрила захід науковий консультант МЛ ДІЛА, доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Бобрик Марина Іванівна, яка у вступному слові висвітлила поширеність проблеми та необхідність наступності між ендокринологом, гінекологом, дієтологом у веденні пацієнтів з інсулінорезистентністю.

Завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Комісаренко Юлія Ігорівна, як модератор Колегії, акцентувала увагу аудиторії на сучасних аспектах лабораторного обстеження для вибору адекватної тактики ведення пацієнта з інсулінорезистентністю, наголосила на захисній ролі вітаміну D в профілактиці серцево-судинних захворювань та його позитивному впливі на подолання інсулінорезистентності, репродуктивну функцію, нормальний перебіг вагітності.

Перша доповідь «Погляд ендокринолога на інсулінорезистентність» була присвячена цілому ряду хвороб і станів, які пов’язані з інсулінорезистентністю, їх патогенезу, діагностиці і методам лікування. Марина Іванівна Бобрик навела у доповіді статистичні дані - світові та національні, щодо значного поширення порушень вуглеводного обміну, інсулінорезистентності та їх ускладнень. Доповідач докладно зупинилася на етіопатогенетичних механізмах розвитку та прогресування патології та зазначила, що у відповідності до міжнародних та національних медичних керівництв МЛ ДІЛА надає готове діагностичне рішення для лікарів  - оптимальний комплекс для скринінга ендокринних причин ожиріння: ТТГ, вільн Т4, нічний кортизол у слині або добовій сечі двічі, Проінсулін інтактний, індекс НОМА, С-пептид, Глікований гемоглобін, Пролактин. Також спікером розкриті переваги МЛ ДІЛА у вирішенні клінічної задачі «Оцінка функціонального стану щитоподібної залози», - а саме – на відміну від інших лабораторій в МЛ ДІЛА біотиннезалежні методики дослідження ТТГ, вільн. Т4 та вільн. Т3 і цілого ряду гормонів. Вплив біотину на результат при детекції гормональних показників може інколи сягати 40% та вимагає відміни біотинвмісних препаратів за тиждень до дослідження. Методики МЛ ДІЛА не потребують цих обмежень і повністю позбавлені впливу біотину на результат досліджень.

Бурка Ольга Анатоліївна, к.мед.н., доцент кафедри акушерства-гінекології № 1 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, науковий консультант МЛ ДІЛА у своїй доповіді висвітлила патогенетичні підстави застосування досліджень  ФСГ, естрадіол, АМГ у жінок,  ЛГ, загальний ТСТ, ДГЕАс у чоловіків, на етапі скринінга при обстеженні пацієнтів з інсулінорезистентністю. Також Ольга Анатоліївна детально зупинилася на алгоритмах діагностики СПКЯ в практиці ендокринолога. Алгоритми скринінгу, діагностики та моніторингу ефективності лікування були наведені на конкретних клінічних випадках. Спікер відзначила, що за показаннями для оцінки біологічної значимості гіперпролактинемії та обрання оптимальної лікувальної тактики слід проводити дослідження «Пролактин, молекулярні форми», дослідження АМГ допомагає узагальнити оцінку стану репродуктивної функції жінок у різні вікові періоди, при дослідженні АМГ необхідно виключити недостатність (дефіцит) 25 ОН вітаміну D як важливий фактор впливу на репродуктивну функцію жінки. Спікер підкреслила – при виявленні відхилень у показниках функціонування репродуктивної системи, перш ніж прийняти рішення щодо застосування препаратів гормонів, слід провести повторне обстеження, враховуючи варіабельність функціонування жіночої статевої системи в різних менструальних циклах.

Президент Асоціації дієтологів України доцент Швець Олег Віталійович,

зосередив увагу аудиторії на новітніх поглядах впливу дієтотерапії на подолання інсулінорезистентності. Доповідь спікера була наповнена цікавими діагностичними випадками з багаторічної клінічної практики. Значний клінічний інтерес у практикуючих лікарів викликав розгляд спікером основ середземноморської дієти як оптимального харчування для пацієнтів з інсулінорезистентністю. У висновку доповідач зазначив що обов'язковим є індивідуальний підхід, психологічна підтримка пацієнта, фізична активність.

Учасники відзначили високий науковий рівень проведення колегії, взяли активну участь в дискусіях. Ендокринологічна колегія з МЛ ДІЛА дозволила лікарям отримати актуальні рішення клінічної задачі «Подолання інсулінорезистентності» та дала змогу обговорити у колі професіоналів практичне впровадження новітніх діагностичних алгоритмів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому