гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Захистити себе від інфекцій - враховуємо все

24.03.2020
Фото - Захистити себе від інфекцій - враховуємо все

 

Саме сьогодні, коли наша увага сфокусована на епідемії COVID-19, важливо пам'ятати про прості сигнали організму, що відображають його загальне здоров'я і стан імунітету. Для жінок таким важливим, але часто недооціненим сигналом є вагінальні виділення.

Нормальні вагінальні виділення, які є результатом роботи залоз шийки матки, а також життєдіяльності вагінальної мікрофлори, змінюють свій характер залежно від фази менструального циклу. Нормальні виділення з піхви не викликають у жінки почуття дискомфорту (свербіж, печіння, набряк). Поява цих симптомів свідчить про порушення вагінальної екосистеми і, можливо, наявності інфекції.

Вагінальна екосистема є першим бар'єром на шляху проникнення мікроорганізмів, як тих, які населяють наш організм (умовно-патогенні мікроорганізми) так і однозначно небезпечних (інфекції, що передаються статевим шляхом). Всі ми чули про корисні бактерії, що населяють кишківник. Вони дійсно дуже важливі, і не тільки для захисту від інфекцій, але і для метаболізму і навіть настрою. Аналогічним чином, корисні бактерії відіграють важливу роль і в вагінальній екосистемі (мікробіоти).

Домінуючим представником вагінальної мікрофлори є лактобактерії, які шляхом створення кислого середовища і інших механізмів, захищають вище розташовані відділи статевого тракту від інфекцій. До зниження кількості лактобактерій і підвищення вагінального pH може наводити безліч на перший погляд незначних факторів: всім відомий прийом антибіотиків, гормональні порушення, особливості гігієни і статевого життя, особливості харчування (науково доведено зв'язок стану вагінальної мікробіоти з кишковою), перевтома, стрес та інші.

На тлі зниження кількості лактобактерій і підвищення pH відбувається надмірне розмноження умовно-патогенної флори, розвивається вагінальний дисбіоз (порушення балансу мікроорганізмів), при якому характер виділень змінюється і може з'явитися дискомфорт. Але найголовніше, при наявності вагінального дисбіозу підвищується ризик зараження небезпечними бактеріями і вірусами.

Багато жінок роблять велику помилку, завжди вважаючи причиною вагінального дискомфорту і зміни вагінальних виділень молочницю (запалення, викликане дріжджовими грибками Candida Albicans). Дослідження показали, що більше, ніж в 70% випадків така самодіагностика є помилковою, а самолікування протимікробними препаратами широкого спектру призводить до розвитку у мікроорганізмів стійкості. Існує безліч причин зміни вагінальних виділень: від різних видів порушення вагінального біоценозу і неінфекційних причин до небезпечних, що передаються статевим шляхом інфекцій.

Також важливо знати, що в сучасних умовах все частіше і частіше ці небезпечні стани можуть протікати без типових (описаних в класичних медичних підручниках) симптомів. Наприклад, бактеріальний вагіноз виявляється класичними симптомами (водянисті виділення сірого кольору з типовим неприємним запахом) лише у 50% жінок.

Подібна ситуація характерна і для інфекцій, що передаються статевим шляхом. Тому дуже важливо регулярно проходити профілактичні обстеження з лабораторними аналізами, а також звертатися до лікаря при будь-яких змінах вагінальних виділень. Сьогодні лікарям доступні інноваційні лабораторні дослідження, які дозволяють значно краще визначати чутливість бактерій і грибків до препаратів, що особливо актуально для випадків рецидивуючих (знову і знову повторюються незважаючи на лікування) запалень.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому