гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Коронавірус: заходи безпеки в медичній лабораторії ДІЛА

13.03.2020
Фото - Коронавірус: заходи безпеки в медичній лабораторії ДІЛА


Увага всього світу прикута до коронавірусу. Щоб уникнути поширення коронавірусної інфекції в Києві рішенням Уряду з 12 березня 2020 року вводяться обмеження на проведення масових заходів і карантин в навчальних закладах строком на три тижні. Через відсутність достатньої і доступної інформації люди легко піддаються паніці. Природно, що найбільш компетентні в питаннях захворюваності та протидії інфекціям - люди в білих халатах. Наскільки обґрунтовані страхи у зв'язку з поширенням коронавірусу ми вирішили з'ясувати у генерального директора медичної лабораторії ДІЛА Олексія Бабича і простежити впровадження протиепідемічних заходів на конкретному прикладі лабораторії ДІЛА.
 

У лабораторії ДІЛА виконуються тести на коронавірус?


Тестування на COVID-19 доступне для населення за бажанням, але лише при замовленні послуги «Виклик медсестри додому». У відділеннях мережі ДІЛА послуга не надається, щоб уникнути ризику для інших клієнтів, оскільки, керуючись вимогами наказу МОЗ України від 28.03.2020 № 722 "Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)", люди з симптомами ГРВІ повинні дотримуватись режиму самоізоляції. Отже виклик медсестри додому дозволить кожній людині, яка відчуває прояви респіраторного захворювання або була в контакті з інфікованим на COVID-19 чи повернулася з-за кордону, пройти обстеження, дотримуючись режиму самоізоляції і не виходячи з дому, щоб не наразити на можливу небезпеку оточуючих або інших клієнтів, та у короткий термін (24 години) зняти свої побоювання і перевірити наявність інфекції в організмі. Пройти обстеження можна за власним бажанням та призначенням сімейного лікаря.
 

Яких заходів безпеки дотримуєтеся ви в лабораторії?
Чи безпечно відвідувати відділення ДІЛА?


З огляду на наявні дані про природу вірусу, спостереження ВООЗ і рекомендації МОЗ України, силами наших експертів і штатних епідеміологів (так-так, у нас і такі є) ми посилили протиепідемічні заходи, покликані убезпечити як пацієнтів, так і співробітників. Розробили та впровадили алгоритм, як співробітники наших відділень повинні на практиці реагувати в ситуації, пов'язаній у разі підозри на COVID-19. Так що наші співробітники повністю готові.

У відділеннях ДІЛА посилений масочний режим, дезінфекційні та гігієнічні заходи, посилено контроль за гігієною рук, гігієною і етикетом кашлю і чхання.

Збільшена частота обробки дезінфікуючими засобами поверхонь, які відносяться до зон користування великої кількості відвідувачів - дверні ручки, стійки реєстрації, поверхні столів, ручки кранів в туалетних кімнатах. Також ми посилили режим провітрювання у всіх відділеннях. У маніпуляційних кабінетах столи і валики, як і раніше, обробляються після кожного пацієнта, джгути використовуються одноразові, за винятком деяких випадків. Тобто ми максимально усунули можливість контакту пацієнтів між собою і через поверхні.

Ми оснастили відділення необхідною кількістю масок і дезінфікуючих засобів, щоб клієнти могли обробити руки при необхідності. На видних місцях розміщені інформаційні матеріали для співробітників і клієнтів про гігієнічні вимоги.

Посилено контроль доступу співробітників на робоче місце: ми проводимо щоденний моніторинг здоров'я наших співробітників, при наявності будь-яких ознак захворювання співробітник направляється додому з рекомендацією звернутися до лікаря. Для співробітників з маленькими дітьми на час карантину і з груп ризику ми ввели можливість віддаленої роботи. Також скасували всі публічні заходи, де передбачається велика кількість відвідувачів, всі відрядження і подорожі за кордон до стабілізації ситуації в світі.

Ми виконуємо всі необхідні дії, спрямовані на швидке обслуговування клієнтів, щоб не створювати черги та скупчення людей, адже головне, ми пам'ятаємо, - відстань.
 

Чи варто панікувати у зв'язку з введенням карантинних заходів?


Дане рішення Уряду цілком обґрунтовано, незважаючи на те, що в нашій країні офіційно зареєстровано кілька випадків інфекції COVID-19, так як дані протиепідемічні заходи спрямовані на переривання механізму передачі.

Вірус поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Інші механізми передачі, на думку експертів ВООЗ і за спостереженнями китайських лікарів не мають епідемічного значення. Вірус міститься тільки в крапельках, які виділяє хвора людина при кашлі або чханні. Вірус не циркулює в повітрі, він не вміє літати і не здатний переміщуватися на великі відстані.

Також найбільш заразною вважається людина з явними ознаками захворювання (ГРВІ), але і при контакті з нею можна уникнути зараження, якщо знаходитися на відстані 1,5-2 м. В окремих випадках відзначалася передача інфекції від безсимптомних носіїв, проте, на думку китайської влади, така можливість малоймовірна і не створює істотного впливу на оцінку ризику.

Тому гарантія безпеки - це відстань.


 

На які симптоми слід звернути увагу?


Коронавірус - один із збудників ГРВІ, тому симптоми COVID-19 подібні до інших респіраторних інфекцій. В першу чергу звертають на себе увагу лихоманка, озноб і сухий кашель, менш характерні закладеність носа і нежить.

Показово, що діти страждають менше, ніж дорослі, і діти в основному заражаються від дорослих. На сьогоднішній день 80% випадків інфікування є легкими або безсимптомними, 15% - важкими, які вимагають кисневої терапії та 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень. Ці важкі і критичні випадки інфекції більш серйозні, ніж при грипі, але їх перебіг і лікування залежить від своєчасності звернення за медичною допомогою. Тому при виникненні найменших підозр на вірусне захворювання (сухий кашель, головний біль, першіння в горлі, температура) необхідно залишатися вдома і дотримуватися рекомендацій лікаря.

Найбільш схильні до ризику тяжкого перебігу інфекції COVID-19 літні люди, люди з хронічними захворюваннями і люди з імунодефіцитом.
 

Як на даному етапі проводиться лікування коронавірусу?


На сьогодні лікування коронавірусу виключно симптоматичне в залежності від тяжкості перебігу. Але в даний час в Китаї та інших країнах проводяться клінічні випробування ряду лікарських засобів і розробляється більше 20 вакцин для COVID-19. І не сумнівайтеся, що розробки обов'язково приведуть до позитивного результату, адже зараз цим займаються професіонали і кращі уми людства.

Не піддавайтеся паніці, гормони стресу пригнічують імунітет. У поєднанні з ретельною гігієною карантинні заходи допоможуть знизити ризик захворювання до мінімуму. Мийте руки і будьте здорові!
 


 

Довідкова інформація: коронавіруси - це велике сімейство РНК-вірусів, здатних інфікувати людину і ряд видів тварин. У людей коронавіруси можуть викликати від легких форм гострої респіраторної інфекції до важкого гострого респіраторного синдрому (ВГРС). На даний час відомо про циркуляцію серед населення чотирьох коронавірусів (HCoV-229E, -OC43, -NL63 і -HKU1), які, як правило, викликають захворювання верхніх дихальних шляхів легкої та середньої тяжкості. Віруси цього сімейства можуть також викликати ряд хвороб у тварин.

Починаючи з грудня 2019 року до ВООЗ надходить інформація про спорадичні випадки інфікування новим коронавірусом. Даний штам раніше не виявлявся у людини, але з'ясувалося, що генетично вірус SARS-CoV-2 схожий на SARS-коронавірус. Більш серйозні клінічні випадки були викликані SARS- і MERS-коронавірусами.

 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому